自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點解如何做都不滿? 自己好開心減肥,買左既野食唔食,叫我唔駛為清而清,奶奶又煮好多餸,買好多菜,姐姐唔會食隔夜餸,兩個小朋友又要食新鮮嘢,番ding 又話致癌,咁唯有我一個努力清,lunch 又食晚上又食,肥了,又話我肥要減。。自己好開心咁show off 自己減成功,我都有讚佢,好努力令到個雪櫃唔好堆積太多隔夜野,唔想獲得你欣賞讚美,但起碼唔好話我。。。唔好話我做得幾唔好。。我既犧牲唔需要讚,但唔好俾說話我聽。。話我不是。。

象牙宮

2024年龍年勳章

readymama 發表於 19-6-26 20:41
點解如何做都不滿? 自己好開心減肥,買左既野食唔食,叫我唔駛為清而清,奶奶又煮好多餸,買好多菜,姐姐 ...

好簡單,連工人都唔食隔夜餸,有咩理由阿 mom 要啃?

APIGMA    發表於 19-6-27 10:10

水晶宮

點解如何做都不滿? 自己好開心減肥,買左既野食唔食,叫我唔駛為清而清,奶奶又煮好多餸,買好多菜,姐姐 ...

點解你要去清嗰個?

男爵府

love2talk 發表於 19-6-26 21:03
點解你要去清嗰個?
太多野食。。。冰櫃都無位。。叫唔停買食物。。所以最後都係要清

珍珠宮

回覆樓主:

唔清囉, 由佢餐餐食剩係到

wcpcelia    發表於 19-6-27 11:53

伯爵府

咁試吓從買餸方面作出改變,唔好買咁多,唔駛晚晚都5餸1湯,試吓減緊個餸,咁就唔會有咁多嘢食剩。

男爵府

Sumyeema1 發表於 19-6-26 20:44
好簡單,連工人都唔食隔夜餸,有咩理由阿 mom 要啃?

你講得岩,但我唔想屋企個雪櫃堆晒野食。。。所以最後清野食呢d 大石責死蟹格局洛左我身上。。。
有時帶返公司食,或真食唔洛,最後係公司掉食物。。。
我平時盡量唔聽我老公既批評,咿咿哦哦,但今次我匿唔切。。。所以令我情緒爆發。。。上黎呻吓。。。呢個問題講左幾呀年。。但無改善過。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

叫唔停?咁點解要你去承擔?叫買果個食晒佢,否則掉晒佢囉,為何要難為自己?好人唔係咁做,甘心做好人就唔好抱怨。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

readymama 發表於 19-6-26 21:19
你講得岩,但我唔想屋企個雪櫃堆晒野食。。。所以最後清野食呢d 大石責死蟹格局洛左我身上。。。
有時帶返 ...

講冇用的, 認真, 由啲嘢堆曬喺個雪櫃度堆到擺唔落新買嘅
總有離別的時候

翡翠宮

回覆樓主:

啲99真係好奇怪
新抱連工人都不如

水晶宮

readymama 發表於 19-6-26 21:12
太多野食。。。冰櫃都無位。。叫唔停買食物。。所以最後都係要清

你控制唔到人唔買嘢,但比我的話,清嘢唔一定要煮咗佢,我會掉咗佢。

伯爵府

雖然咁有衣食,但繼續清不是辦法,減少買同煑才是解決辦法,努力阻止原頭

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

奶奶買太多餸,隔夜姐姐都唔肯食,為何你要清。

要清都係買太多回來的99清,佢唔食,你就告訴她你減肥,冇人食唯有倒左佢,再加一句:我都唔想浪费食物,以後可以買少d。

你清晒只係助長99继續買太多。似我99,仲監我C6食隔幾夜餸,搞到佢细個已經常腸胃炎。到現在,c6冇同99住十多年,都好易腸胃炎,可能自小食壞左腸胃。

男爵府

萌貓 發表於 19-6-26 21:17

咁試吓從買餸方面作出改變,唔好買咁多,唔駛晚晚都5餸1湯,試 ...

我無買野食咁滯。。。。係男個邊既人狂買。。。購物狂到食物都唔放過。。。叫唔好買被人話。。。好鍾意明明食唔晒都要一人一個餐。。唔係話無禮貌。。真係吹漲!

珍珠宮

你努力方向唔正確
努力令到個雪櫃唔好堆積太多隔夜餸,無人會睇得出
淨係睇到你食食食,同身型上變化

你按自己需要份量去食,保持健康身型先係正確方向

男爵府

[quote]Jasmine-4711 發表於 19-6-26 21:24

要清都係買太多回來的99清,佢唔食,你就告訴她你減肥,冇 ...[/quote多謝你的共鳴! 係呀反映但唔聽,重要話我地唔鍾意食佢d 野

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

readymama 發表於 19-6-26 21:26
[quote]Jasmine-4711 發表於 19-6-26 21:24

佢咁鐘意食,叫佢同佢個仔一餐內食晒佢,唔好留隔夜

再唔得,冇人食就静静掉,你在减肥呀,99唔需要知就冇衝突。佢有佢買,你有你静静掉。

大宅

為健康,儘量唔食隔夜野,寧煮少,勿多。

男爵府

ccysj01 發表於 19-6-26 21:23
雖然咁有衣食,但繼續清不是辦法,減少買同煑才是解決辦法,努力阻止原頭 ...

岩! 你講得非常岩。。。我無買。。減唔到老公同奶奶買,買,買。。。同自己種完又俾好多我地食。。。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至