自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

readymama 發表於 19-6-26 20:41
點解如何做都不滿? 自己好開心減肥,買左既野食唔食,叫我唔駛為清而清,奶奶又煮好多餸,買好多菜,姐姐 ...

份量煮少d
情願唔夠食都唔好有剩
咁咪唔洗你清隔夜餸囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cheese08 發表於 19-6-27 00:17
比我食飽就算,唔會同佢清餸,佢地心態見你食得到仲食得落,就會買多啲煮多啲,餐餐都要倒終有一天佢地會收 ...

咪係囉,佢地根本心態就係清曬d送=唔夠送!要再煮多d買多d

你唔清,成碟由佢淨返低,放雪櫃放到爆,隔夜就唔食,人地慢慢就自己識得減少份量

男爵府

就係因為你肯清,
所以佢地就不斷買

wcpcelia    發表於 19-6-27 11:54

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔好辛苦自己,冇人多謝你,邊個買就邊個負責食晒佢,對自己好d, 新一代女人唔好搞到自己係可憐嘅家嫂咁。以前果代女人唔想浪費會食埋剩菜,久而久之變成肥師奶,到時老公仔女又嫌肥嫌醜,何苦!

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

點解如何做都不滿? 自己好開心減肥,買左既野食唔食,叫我唔駛為清而清,奶奶又煮好多餸,買好多菜,姐姐 ...

我從來唔讚成為清而清,有親人真係因為咁而攪到超肥同埋食大咗個胃。

食唔曬就算,下次煮少啲就得。你清晒咁人地下次咪應為要煮返呢個份量囖,到時你又要再清過,infinite loop!

大宅

Sorry ,我覺得你自己攞嚟

佢買佢嘅事,關你咩事呢?
雪櫃爆哂,又關你咩事呢?

每餐自己食到飽就夠,自己食隔夜嘢,又覺得委屈,又要呻,唔明囉⋯

伯爵府

cut 奶奶家用。

侯爵府

readymama 發表於 19-6-26 21:29
岩! 你講得非常岩。。。我無買。。減唔到老公同奶奶買,買,買。。。同自己種完又俾好多我地食。。。
...

始終呢個都要由根源入手,佢兩個唔合作你點做都無用,大家同住屋簷下如果生活唔協調,大家產生矛盾拗叫自然多。

公爵府

如果咁在意人地講乜,相信一世都唔會改變現況

奶奶話唔俾面,咪叫佢個寶貝仔食囉,唔係自己娘親都唔比面

C6叫煮曬D野,咪煮曬囉,總之自己食夠就離枱

塞爆雪櫃、過期野,由得佢,最緊要佢地親手掉

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

readymama 發表於 19-6-26 21:29
岩! 你講得非常岩。。。我無買。。減唔到老公同奶奶買,買,買。。。同自己種完又俾好多我地食。。。
...

咁唔好理啦,唔好清餸。
為自己身體健康著想,你話再食有3高,到時無人可憐我,要食你自己食

珍珠宮

我99都係成日搞一大堆餸,但無人想食,連佢自己都吾想食(特別留意過,如果出街食,佢會食得多好多),最誇張:眼前5-6碟餸,但得一碟青菜係現煮,兩個叔仔每餐不停食翻訂左N次,快變肉乾嘅嘢,我齋睇都覺得佢地可憐。我試過幫口叫99吾好煮咁多,叔仔肚餓會自己搞掂,而且後生仔總會想同啲朋友係外面喝喝食食,99竟然話叔仔吾識自己買嘢食,會餓襯,當時我心諗:成十幾廿歲人,連肚餓都吾識自己解決?有無癈成咁呀?

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

根源係控制你自己把口,食唔哂就又得佢,佢地見你清哂就會買架啦!雪柜無位你話佢地仲買唔買?你99話你咪話law,唔通拎自己身體較飛咩!

大宅

-

侯爵府

回覆樓主:

可能你99見你係咁食晒啲嘢,以為你好大食,特登買多啲,你又食多啲,食到自己肥晒。

一家人點解唔可以開心見誠講出黎?如講過冇用,我會叫個工人掉晒佢,唔會把自己當做垃圾桶!咁老人家先會肉疼!(可能佢會同人講佢新抱好鬼大食,買多多都俾佢掃晒添!)

男爵府

readymama 發表於 19-6-26 21:35
唔只,老公都係咁對我。。。。兩個購物狂。。

扔左佢,雖然好浪費,我以前成日包底,食到自己反胃作嘔,卒之反臺,你嘅情況可以笑笑口唔出聲,食果陣成日話好味好味,但剩餸要堅持唔食btw我地細個邊會話今日唔肯食尋晚剩嘅餸呀,咪一樣健康成長,又迫你食又話你肥,俾我一定爆炸

伯爵府

立下決心唔食隔食餸,食唔哂的話,一二三倒哂佢

伯爵府

以前個印姐,唔食隔夜餸,無新鮮餸,佢煎蛋食,
令我反省到,點解我去食隔夜餸,以後雪櫃不留剩餸。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實你唔想食冇人逼到你,係咪其實你自己都控制不到找借口?我唔想睇到件事咁負面,但佢地冇綁你手綁你腳塞落你個口,你99講過你唔洗為清而清,咁係你自己衡量過所謂唔想浪費食物所以先食係嗎?然後怪佢購物狂各種前因後果導致你減唔到仲要俾人講你身形,我唔知樓主係咪真係睇落好肥,但好多減唔到肥既人除左食緊藥或某啲病/心理因素令佢減唔到,剩低一定係唔做運動或百般藉口!我係外國節目睇到好多...一係你捐啲野去食物銀行,我唔知佢地收唔收,一係就你有工人姐姐架嘛,咪佢放假時,叫佢煮多啲帶出去同朋友share... 如果前面我講既野令到你唔開心,我好抱歉。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我會送比隔壁鄰居,既然食吾晒,佢又要買,掉左可惜,我又吾敢食咁多,就只好送比人食。我鄰居都會請我食野,我都會請佢或管理員食。

佢今日買,晚上就煮一家既份量,剩左明天就比人,比完仲同佢講邊個邊個多謝佢。佢話就講返我第一段既野。應該堅守一,兩個月,就會好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

點解要你清?工人都唔食隔夜要你食,你嘅地位咪低過姐姐?

我會飽就唔食,佢要食就食唔食就倒,叫買餸嗰個檢討下,我唔會用自己嘅健康去滿足購物狂

首頁

尾頁

跳至