自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

早年認識一位病人, 真人真事, 病人需要定期去醫院覆診, 每次要等個幾兩個鐘 , 最後才見醫生看數分鐘, 這不是問題, 但在短短的幾分鐘, 病人的積極鬥志往往被醫生打沉。

有一次:
病人問: 為何我總是有積水?
醫生說: 人哋死又唔見你死?

有一次
病人問: 我可不可以不做這個療程?
醫生答: 你不做, 以後我哋也不會再幫你覆診, 亦唔會幫你做任何檢驗

有一次
坐在年老病人旁邊的女兒問: 我可不可以看一看你剛才說的那個檢驗報告?
醫生說: 不可以! 你可以向醫院申請報告副本, 要付費的
女兒再問: 我只是看一下, 不會拿走的,我爸爸也在這裏嘛。
醫生重複說: 不。可。以。

一次又一次, 總是遇到類似不愉快的經歷。 當然, 看十次, 可能會遇到一至兩位醫生, 相對比較好一些。 這一般是政府醫院的情況。

當然不可以一概而論, 但可以肯定的是, 學歷與品格無關。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

俏黃容 發表於 19-6-26 22:34
早年認識一位病人, 真人真事, 病人需要定期去醫院覆診, 每次要等個幾兩個鐘 , 最後才見醫生看數分鐘, 這 ...

不嬲都係!
第一個醫生真係好口臭!!
放下自在

伯爵府

回覆樓主:

我小朋友同年老家人都要定期覆診,態度無咁差wo。等睇醫生就係非常耐既,人多資源少係咁上下。兒科仲非常好,D姑娘嬸嬸會撩下小朋友玩。

不過首先要你對人有禮貌,見到人忙緊就唔好煩住人先。見到有些家屬明知人地忙緊仲要煩住人...

伯爵府

咁冇醫德

伯爵府

好媽媽勳章

學歷和品格唔一定有關係!

btw, 你遇過咁多態度其差無比的醫生,不知是哪家醫院呢?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一向都冇關

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我朋友當時有癌症,佢同醫生講話如果我好返可唔可以做駁骨手術,醫生反問佢:「你仲諗住會好番?」唉,太冷血!

男爵府

SabrinaR 發表於 19-6-26 22:38
我小朋友同年老家人都要定期覆診,態度無咁差wo。等睇醫生就係非常耐既,人多資源少係咁上下。兒科仲非常好 ...

識的那位病人是非常合作的, 常常怕麻煩醫生, 等個幾兩個鐘不是問題, 而是醫生的回覆實在太冷血。

你比較好彩, 遇到好醫生! 但請不要當人哋遇到一個不好的醫生時, 就假設病人態度有問題, 或者假設問題是在病人身上。

再講, 我主要想講的是, 學歷和品格是沒有關係的。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

公司好多高層都高學歷啦,但品德唔見得好,“射”膊一流,諗埋d衰野趕早年老員工。

伯爵府

畀面勳章

cattz288 發表於 19-6-26 22:36
不嬲都係!
第一個醫生真係好口臭!!

邊到有得睇??

男爵府

lojo11 發表於 19-6-26 22:45
我朋友當時有癌症,佢同醫生講話如果我好返可唔可以做駁骨手術,醫生反問佢:「你仲諗住會好番?」唉,太冷 ...

係, 就係類似呢啲冷血嘅說話! 太過份。

這是缺乏口德!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SabrinaR 發表於 19-6-26 22:38
我小朋友同年老家人都要定期覆診,態度無咁差wo。等睇醫生就係非常耐既,人多資源少係咁上下。兒科仲非常好 ...

認同! 兒科係好ok!
不過老人科真係問多句都嫌煩! 想趕人走咁!
放下自在

男爵府

elysemama 發表於 19-6-26 22:43

在佐敦

子爵府

elysemama 發表於 19-6-26 22:43

同問

琥珀宮

俏黃容 發表於 19-6-26 22:34
早年認識一位病人, 真人真事, 病人需要定期去醫院覆診, 每次要等個幾兩個鐘 , 最後才見醫生看數分鐘, 這 ...

係架,上次親人入院,最串咀最無禮貌係個當值醫生,反而護士好有禮貌

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

10幾年前,我見識了一個公立醫院的女醫生,年輕漂亮,可惜醫德全冇,我永世難忘

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

學歷同品格從來不掛鈎

象牙宮

lojo11 發表於 19-6-26 22:45
我朋友當時有癌症,佢同醫生講話如果我好返可唔可以做駁骨手術,醫生反問佢:「你仲諗住會好番?」唉,太冷 ...

駛唔駛完全唔修飾!! 我都陪過朋友睇私家醫生問類似問題, 醫生係咁答, 逐步黎, 做完一樣到一樣!
咁係咪舒服好多!
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 19-6-26 22:47
認同! 兒科係好ok!
不過老人科真係問多句都嫌煩! 想趕人走咁!

同意, 兒科少有些的。 始終小朋友還是可愛。 但對老人家連基本尊重也沒有的, 比比皆是。

男爵府

識個人去睇醫生,因為隻腳成日都會骨痛,有時又會無力,又唔知咩事,去睇醫生。
醫生話你來到呢度,即未死得啦
話痛就開止痛藥俾佢食
之後佢又問會唔會係生骨刺。
醫生話咁你係咪想生骨刺呀?

我聽完,覺得個醫生好無人性,不知所謂。

首頁
12345...11

尾頁

跳至