自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lojo11 發表於 19-6-26 22:45
我朋友當時有癌症,佢同醫生講話如果我好返可唔可以做駁骨手術,醫生反問佢:「你仲諗住會好番?」唉,太冷 ...

嘩。。。呢個醫生把口衰到極點喎

珍珠宮

lojo11 發表於 19-6-26 22:45
我朋友當時有癌症,佢同醫生講話如果我好返可唔可以做駁骨手術,醫生反問佢:「你仲諗住會好番?」唉,太冷 ...

嘩! 咁講

子爵府

俏黃容 發表於 19-6-26 22:34
早年認識一位病人, 真人真事, 病人需要定期去醫院覆診, 每次要等個幾兩個鐘 , 最後才見醫生看數分鐘, 這 ...

第一仲未遇到, 其他就有.

珍珠宮

貓薄荷123 發表於 19-6-27 09:52
嗯,所以佢就應該告我,跟住我女就被送去保良局,是嗎

事實佢地見兒童受傷,係有責任通知警方調查。至於結果如何,當然看調查結果決定。

瑪瑙宮

我去威院覆診, d 醫生好好喎. 去馬鞍山診所, 都好好, 可能我好彩.

wcpcelia    發表於 19-6-27 11:47

水晶宮

rm_hk2001 發表於 19-6-27 09:37
我家姐個朋友因為癌症入院,佢自己用自然療法醫咗自己一年,見到唔得所以最後決定去醫院,結果係俾醫生護 ...

呢d人仲要高薪厚職、真希望有報應

水晶宮

cattz288 發表於 19-6-27 07:38
老實, 呢句無問題喎!都唔係大家討論緊, 聽到耳都側果句" 無事丫, 仲未死得! "
...

我都聽過、可能初為人母緊張問左蠢問題、一句唔死得既
仲要私家、唔好同我講佢忙到人性都冇埋

水晶宮

A_lcy 發表於 19-6-26 23:01
踩完醫護讚警察,咁明顯嘅

吓、諗得咁復雜、係人就有好人壞人架啦

翡翠宮

回覆樓主:

唔一定政府先係咁。。。真人真事,話說有個兩歲幾小朋友發燒,家長帶佢去睇私家醫生,醫生睇左問左唔夠5分鐘就叫佢地出去,過左兩日小朋友仲係燒,再去睇,家長當然擔心,問醫生其實小朋友會唔會有其他問題,醫生唔答,家長以為佢聽唔到再問,醫生話,你驚佢會死咩?!家長當場呆左跟住鬧爆個醫生!次次睇醫生起碼500蚊但唔會多過5分鐘的私家醫生。。。。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

rm_hk2001 發表於 19-6-27 09:37
我家姐個朋友因為癌症入院,佢自己用自然療法醫咗自己一年,見到唔得所以最後決定去醫院,結果係俾醫生護 ...
聽到心都痛埋, 病已經慘, 仲要咁比人玩
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

fatchu@home 發表於 19-6-27 11:20
唔一定政府先係咁。。。真人真事,話說有個兩歲幾小朋友發燒,家長帶佢去睇私家醫生,醫生睇左問左唔夠5分 ...
嗚~又諗返最近聽過兩歲小朋友真係幾日發燒唔退, 睇幾次醫生又係當佢普通感冒, 結果肺炎真係死左
放下自在

珍珠宮

牛年勳章

brindlewin 發表於 19-6-27 10:21
事實佢地見兒童受傷,係有責任通知警方調查。至於結果如何,當然看調查結果決定。
...

因為媽咪拖地唔夠乾而跌親都要通知警方調查家長有否涉嫌虐兒?呢D醫護人員真係好正義,好有責任感啊!

珍珠宮

Piaget 發表於 19-6-27 11:39
因為媽咪拖地唔夠乾而跌親都要通知警方調查家長有否涉嫌虐兒?呢D醫護人員真係好正義,好有責任感啊! :ha ...

你覺得跌傷好好笑?

水晶宮

計啱時間批鬥嗎?

So far 我見到好多醫療團隊都係唔差既,我唔會要求日日面對沈重工作壓力、日日面對生老病死既醫務人員每次都用同理心對待病人,事實佢地再嚴重既都見過,麻木咗唔奇。

前幾個月因家中長者入院至離世,醫護人員係好忙又病床爆滿底下,仍然肯體諒病人家屬既不合規定既少少要求,我覺得佢地好好。

特別一到大是大非,好似沙士期間,忘我犧牲既專業精神。
Bye

珍珠宮

牛年勳章

Choby 發表於 19-6-27 00:12
還記得當年SARS時,香港醫生和護士怎樣捨命去守護病人嗎?
怎可能單單最近政治問題抹黑他們呢?
...

這都只是jm自己分享個人/親友的經歷,有讚的也有彈的。難道分享經歷也算揑造事實抹黑醫護人員嗎?如果jm分享自己個人不愉快的經歷,就被解讀成是針對所有醫護人員,那到底是誰將問題政治化呢?

公爵府

小豬澄 發表於 19-6-26 23:49
仲要大大聲同我講:你估我好想同你打豆呀,肥c大隻血管有問題,嘈咩姐

我同佢講:醫生其實我乜都無講過無 ...

好難想像個高级醫生係病人面前咁講個實習醫生, 通常都係之後的佢入房訓話

珍珠宮

牛年勳章

brindlewin 發表於 19-6-27 11:45
你覺得跌傷好好笑?

吓!又玩扣帽子?我有寫過我覺得跌傷好好笑嗎?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

littlemelody 發表於 19-6-27 11:58
好難想像個高级醫生係病人面前咁講個實習醫生, 通常都係之後的佢入房訓話
...

因為真係好可怕 我隻手插左7枝長針 而個實習仲想插完全無打算失敗既針拉番出黎
你諗下陣痛已經好想死 但仲感覺到隻手痛到唔係自己咁

其實之後同我熟既姑娘都有同我講 幾個高級醫生捉左個實習再照肺

當年懷孕37週我催生 37週內基本上我都係醫院渡過 所以好多醫生我都好熟

珍珠宮

牛年勳章

貓薄荷123 發表於 19-6-27 07:24
學歷高低完全與品格無關,我女快一歲個時有次我拖地,佢跌低撞到後腦,我帶女去聯合醫院急症,分流站個女護 ...

個護士問妳「無啦啦拖咩地」都好衰,我就唔信佢屋企係唔洗拖地囉!仲教你用「孭帶孭住個女」拖地,萬一自己「線」親仲容易壓到個女呀,個護士有冇常識架?

原來拖地拖得唔夠乾都有可能俾人告虐兒,呢度仲有jm齊聲聲援,真恐怖!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至