自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我成日出入醫院住
遇過好醫生 都遇過差醫生
口賤就勁多

我生大女時18歲 個醫生問我係咪依家個男朋友嫁,我答係,佢問我點解咁肯定
我得一個男朋友點解唔肯定

仲有好多都笑我肥,我肥係因為出左事而你地誤診點解要笑我

實在太多太多

大宅

俏黃容 發表於 19-6-26 22:34
早年認識一位病人, 真人真事, 病人需要定期去醫院覆診, 每次要等個幾兩個鐘 , 最後才見醫生看數分鐘, 這 ...

政府醫院d醫生真係好冷莫,我次次陪阿媽睇醫生都好無禮貌,因為媽媽有弱聽,所以我一定要陪著同佢去,因為d醫生完全唔理我阿媽聽唔聽到,無心機去解釋清楚,所以學歴高又點,唔識尊重病人都唔見得好醫生

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

ChingYee123 發表於 19-6-26 23:47
但仁濟醫院真係唔多掂!我小學時急性盲腸炎,被送入去割盲腸,做完手術後個幾星期就傷口發炎裂開!
...

我表姐喺仁安生B, 傷口搞好耐先好,跟住疤痕增生,要打針搞足3年
同事喺養和生B, 胎盤組織唔清手尾長,最後要開刀取出
好時真係話唔埋
我感恩微創手術成功,隔日已經出院,一星期復工,傷口得2粒蚊賴咁大把。
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

lojo11 發表於 19-6-26 22:45
我朋友當時有癌症,佢同醫生講話如果我好返可唔可以做駁骨手術,醫生反問佢:「你仲諗住會好番?」唉,太冷 ...

我老爺癌症覆診,問醫生幾時可以好轉,個醫生答:你諗都吾好諗,個一刻真係好難受。

水晶宮

ChingYee123 發表於 19-6-26 23:47
但仁濟醫院真係唔多掂!我小學時急性盲腸炎,被送入去割盲腸,做完手術後個幾星期就傷口發炎裂開!
...

仁濟D護士態度麻麻地

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

6x6=36 發表於 19-6-26 23:50
私院好就正常,公院差就唔出奇,可能你好彩少入醫院,遇到都係有禮貌,我有時要陪家人去公立醫院或探病, ...

我出入公院多係因為我爸,我爸成日亂發脾氣鬧醫生護士,好彩人地唔計較,一樣服務佢。
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

小豬澄 發表於 19-6-26 23:49
仲要大大聲同我講:你估我好想同你打豆呀,肥c大隻血管有問題,嘈咩姐

我同佢講:醫生其實我乜都無講過無 ...

慘到無輪
如果我在場 我一定會幫你口

水晶宮

Jessicaanson 發表於 19-6-26 23:16
呢度d 人好恐將。開始出文攻擊醫護

下?樓主都係分享下,乜原來香港冇左言論自由呀?

男爵府

俏黃容 發表於 19-6-26 22:34
早年認識一位病人, 真人真事, 病人需要定期去醫院覆診, 每次要等個幾兩個鐘 , 最後才見醫生看數分鐘, 這 ...

公立医院医生多數都係咁, 我屋企哥哥, 嫂及姐夫都係公立医院医生, 有次爸爸係咁投訴話好唔舒服, 點知佢地異口同聲講: 你, 八, 九十歲係咁ga la, 冇事ge, 跟住竟然連寫張紙俾佢check up都冇, 但爸爸自己知自己事, 佢一見到我做生意嘅二佬係外地返黎就即刻同佢講自己就快死, 我二佬即刻車佢入養和先知原來真係大件事, 你話呢D政府医生對自己親人都可以咁涼薄, 又點會旨意佢地會關心病人啊.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

超級特務 發表於 19-6-26 23:55
我出入公院多係因為我爸,我爸成日亂發脾氣鬧醫生護士,好彩人地唔計較,一樣服務佢。
...

可能係欺善怕惡
放下自在

大宅

eggcarol 發表於 19-6-26 23:56
下?樓主都係分享下,乜原來香港冇左言論自由呀?

我都係分享感受。我都想問乜原來香港冇左言論自由

別墅

lojo11 發表於 19-6-26 22:45
我朋友當時有癌症,佢同醫生講話如果我好返可唔可以做駁骨手術,醫生反問佢:「你仲諗住會好番?」唉,太冷 ...

咁都得

水晶宮

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

仲要大大聲同我講:你估我好想同你打豆呀,肥c大隻血管有問題,嘈咩姐

呵番
都過去左,依家你有愛錫你既囡囡,以後一路都幸福伴隨。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

vickling 發表於 19-6-26 23:56
慘到無輪
如果我在場 我一定會幫你口

多謝你呀

當年同房都好多媽媽爸爸幫我口

當年我年紀細 往往想大事化小 小事化無

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

柴犬qq 發表於 19-6-27 00:01
呵番

水晶宮

Take care錫返

大宅

好媽媽勳章

還記得當年SARS時,香港醫生和護士怎樣捨命去守護病人嗎?
怎可能單單最近政治問題抹黑他們呢?

男爵府

laukiki 發表於 19-6-26 23:36
如果每個人都攞件所謂嘅真人真事出黎講,香港人嘅撕裂沒完沒了,而且我好難相信醫生會講出人地死又吾見你 ...

確實因最近大氣候,有感而發,不可以的嗎?

是真人真事,未曾遇過,是好彩。

當時病人家人聽到醫生這樣說, 真的勁生氣,因為也和你的想法一樣,醫生怎可以說這樣MEAN的說話,但當場忍著,因為還要醫生寫紙先有得去檢驗。好無奈。

這件事己發生了兩三年,是最近才被勾起記憶。有感而發。

重申,不針對任何職業,高學歷有良好品格的大有人在,同樣低學歷的有良好品格也不少。去快餐店,看見那裡收拾台面的員工,看見一位用拐杖的女士,主動叫她坐著等,員工去幫她拿餐。不知是不是公司的規定,但感覺她是真心的。好人好事。

男爵府

柴犬qq 發表於 19-6-27 00:01
呵番

首頁
34567...11

尾頁

跳至