自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

乜咁誇張 如有病真係想去台灣泰國醫生睇算

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

俏黃容 發表於 19-6-26 22:45
識的那位病人是非常合作的, 常常怕麻煩醫生, 等個幾兩個鐘不是問題, 而是醫生的回覆實在太冷血。

你比較 ...

其實你呢句結論點都一定成立。但不是由你既個案可以去推論。

公立醫院醫生只是不會對冇希望既病人加以安慰吧,所有話「實話實說」,係病就病,係死就死,有咩醫法就有咩醫法。最重要,有些比較好、舒服的治癒係只可以係私院做到,公立係可能做唔到。

如果你要安慰,要去私院,服務真是好好、醫生解釋得清楚、護士溫柔、上次我女入院,連個麻醉師都過黎同我傾左陣計,講下我女情況怕我擔心,真係好貼心。

So far我自己咁多次公院經驗,暫時都好好,但醫生一定不會安撫你,不可以有呢種期望,但適合的治療還是有的。

男爵府

我陪老豆睇老人科,態度差到,我覺得很委屈,班老人家對社會有contribution , 真係唔應該咁對佢地

俏黃容    發表於 19-6-27 06:34

水晶宮

2019新春慶豚圓

peaceaa1122 發表於 19-6-27 03:12
呢個衰喎,好似沮咒

個位醫生依書直說,但太冷漠了,完全無感情,唔會理病人嘅感受!可能日日都咁忙,無時間諗醫學知識外嘅事!

水晶宮

2019新春慶豚圓

RedBB 發表於 19-6-26 23:54
我老爺癌症覆診,問醫生幾時可以好轉,個醫生答:你諗都吾好諗,個一刻真係好難受。
...

太直接,令病人失去鬥志,如判左死刑!就算係事實,都可以收飾下掛!

大宅

A_lcy 發表於 19-6-27 01:10
樓主改左內容

没有改內容,只是刪除好品格的例子,免得被誤會。

純粹有感而發。 重申沒意貶低任行業。行行也有好的和唔好的。

男爵府

piv 發表於 19-6-26 23:23
試過小朋友5歲時要入院,我問果位醫生,媽媽可否陪伴過夜,醫生冷漠地說: 唔知,我答你唔到。我真係好為難 ...

唔會啊,9歲樓下的小朋友入院,一定要有人陪過夜!除非保良局個d。

男爵府

2019新春慶豚圓

nobodyfool 發表於 19-6-27 00:58
係,上個月親人入左醫院,親身見識過班醫生既衰格野,護士大都係一般既,但都有部份係仲熱血肯幫病人,但 ...

佢哋覺得自己status 好高, 要你信佢的專業。 老一輩嘅醫生還好一點,當年真係有心入行先入行,較為仁心仁術。我朋友護士說新一代医生只望電腦答病人問題, 肯
答已算好。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

A_lcy 發表於 19-6-26 23:01
踩完醫護讚警察,咁明顯嘅

原來有咁既意思,一早就有立論。

所以都無謂話年輕人攪社會分化,所謂既成年人都有分推波助瀾。

都係坐埋一邊,睇下戲就算,唔好回太多,道不同。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

俏黃容 發表於 19-6-26 22:34
早年認識一位病人, 真人真事, 病人需要定期去醫院覆診, 每次要等個幾兩個鐘 , 最後才見醫生看數分鐘, 這 ...

真係咁你可以去PRO投訴。
公立醫院冇固定醫生制,不可次次都係同一人,所以冇得“報仇”的。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tester5 發表於 19-6-27 05:15

公立醫院醫生只是不會對冇希望既 ...

實話實說?!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

tester5 發表於 19-6-27 07:08
原來有咁既意思,一早就有立論。

所以都無謂話年輕人攪社會分化,所謂既成年人都有分推波助瀾。

同意。
有時所謂“大人”所為更惡劣,為“贏”面子,更無所不用其極。

大宅

回覆樓主:

學歷高低完全與品格無關,我女快一歲個時有次我拖地,佢跌低撞到後腦,我帶女去聯合醫院急症,分流站個女護士好惡咁話我:你拖地唔識用孭帶孭住佢架?無啦啦拖咩地?你知唔知我宜家可以即刻報警告你虐兒啊!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

俏黃容 發表於 19-6-27 06:48
没有改內容,只是刪除好品格的例子,免得被誤會。

純粹有感而發。 重申沒意貶低任行業。行行也有好的和唔 ...

偏執選擇展示,然後挑起批鬥,

該算那一門子品格?

閣下的居心好明顯,路人皆明。

相信你也心知,否則為何現在又狡辯?

子爵府

俏黃容 發表於 19-6-26 22:45
識的那位病人是非常合作的, 常常怕麻煩醫生, 等個幾兩個鐘不是問題, 而是醫生的回覆實在太冷血。

你比較 ...

對,往往有些人,以為別人投訴對方沒禮貌,是投訴者問題在先。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

貓薄荷123 發表於 19-6-27 07:24
學歷高低完全與品格無關,我女快一歲個時有次我拖地,佢跌低撞到後腦,我帶女去聯合醫院急症,分流站個女護 ...

我覺得護士講得一點冇錯。佢站係你女角度考慮,

你站在自己立場為自己面子卸責。

水晶宮

cattz288 發表於 19-6-27 07:18
實話實說?!
的確,有次我仔42度高燒不退,沖涼都唔退,去急症。我問姑娘佢情況點,姑娘好不耐煩咁話:冇事呀,佢好清醒呀。

講真我做媽媽真係擔心才去醫院,佢一句駁埋黎。我唸好多人都會好難受;但我反而安心,因為佢真係冇事姑娘才咁講,有事就應該直入病房。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tester5 發表於 19-6-27 07:33
的確,有次我仔42度高燒不退,沖涼都唔退,去急症。我問姑娘佢情況點,姑娘好不耐煩咁話:冇事呀,佢好清醒 ...

老實, 呢句無問題喎!都唔係大家討論緊, 聽到耳都側果句" 無事丫, 仲未死得! "

子爵府

tester5 發表於 19-6-27 05:15

公立醫院醫生只是不會對冇希望既 ...

鬼吾知呀媽係女人咩,去私院,吾係人人比得起。沒有期望安慰,只需要有禮貌,正常溝通就可以。有些醫生,回應的態度實在好倔⋯⋯仲要冇禮貌真係無言。

大宅

brindlewin 發表於 19-6-27 07:29
我覺得護士講得一點冇錯。佢站係你女角度考慮,

你站在自己立場為自己面子卸責。

做父母整親仔女自己都心痛死,但意外嘅嘢無人預計到,已經即刻帶佢睇急症,護士話要告我虐兒真系覺得好衰兼無禮貌囖,根本就係火上加油,講埋d咁嘅嘢對件事無幫助!撞親頭話告虐兒,整親手指又話虐兒,咁仔女病咗去睇醫生又入父母數,話唔識湊搞到佢病又告虐兒啦

首頁
56789...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊