自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

每日返學睇etv、卡通片、捉棋……。唉…………

子爵府

大pat豬媽 發表於 19-6-26 23:44
每日返學睇etv、卡通片、捉棋……。唉…………

但細個最期待的時光

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

幾好呀,家長同小朋友都可以輕鬆下

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔係丫,我地每日都有唔同科目主題活動玩下
又有班際比賽
考完試嘛,relax下都好

伯爵府

我仔好ENJOY架
誰也不懂誰

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

樓上幾位似乎誤會左樓主意思。
定還是我都有此煩惱所以先理解到...?
好心無節目就唔好夾硬返學啦,或者安排體育堂做下運動,音樂堂唱下歌,好過日日返學睇etv,我小朋友話睇到標眼淚水呀。

男爵府

有咩問題?

侯爵府

唔好返囉,反正無堂,同學校講浪費時間,去旅行好過

男爵府

自己小時候都好期待、好享受呢段時間,以前我仲偷偷帶玩具返學玩

珍珠宮

小儀皇后 發表於 19-6-26 23:58
好心無節目就唔好夾硬返學啦,或者安排 ...

我明你
但其實好睇學校本身質素

我有學生讀某校
呢幾日仲開音樂會、玩科學實驗
又玩下stem咁
睇得出啲試後活動有心機
有啲學校係好hea
又真係好浪費時間

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

對!啲咩遊學團,畢業 camp,stem 工作坊就宜家做,唔好平時每隔一段時間就用幾日做,令其他學生由代課老師上堂或唔去遊學團啲學生被逼幾日無功課,然後幾日後同有去遊學啲人一齊一次過做幾日嘅功課。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

以前好開心, 同學會借出遊戲機玩, 玉郎漫畫睇
放下自在

子爵府

親子王國15週年勳章

但小學通常都係最期待呢段時間,因為呢段時間系最開心,最輕鬆,冇咩功課,最似一間 happy school 應有嘅環境。

有啲學校系 6 月尾先考試,咁就唔洗浪費返學時間。大部份學校都係 6 月 3-14 呢段時間考試,咁都係最多兩個禮拜返學校 hea,有學校 5 月最後一個禮拜考曬,成個 6 月都唔知做咩,呢啲先麻煩。

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我個仔都話喺學校睇多啦A夢,睇到悶。我明白睇吓卡通片、捉下棋係開心,但都唔使連續兩個星期日日都咁過嘛!上吓視藝堂呀!全班、全级玩吓遊戲、上體育堂做吓運動都好呀!仲有排先放暑假架!

珍珠宮

yurijm 發表於 19-6-27 00:23
我明你
但其實好睇學校本身質素

我個仔仲問我,d老師係咪罷課所以唔上堂。

珍珠宮

2024年龍年勳章

大pat豬媽 發表於 19-6-27 01:43
我個仔仲問我,d老師係咪罷課所以唔上堂。

你阿仔讀一年班呀?
Minniemouse:-P

伯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-6-27 01:15
但小學通常都係最期待呢段時間,因為呢段時間系最開心,最輕鬆,冇咩功課,最似一間 happy school 應有嘅環 ...
同意,最慘呢類學校嘅學生質素已唔係高,我有幾個學生已進入回吐階段,所有學左嘅嘢都已唔記得哂。 計埋暑假係3個月,放完暑假返嚟都唔知點算,升5年級,我話去讀返1年級都未必handle到。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大pat豬媽 發表於 19-6-27 01:40
我個仔都話喺學校睇多啦A夢,睇到悶。我明白睇吓卡通片、捉下棋係開心,但都唔使連續兩個星期日日都咁過嘛 ...

我仔學校今星係誇學科活動週 大仔今星期學功夫,二仔係學下中國節日,學校每日有安排活動俾佢地,唔會日日都係睇電影果d, 唔錯呀!
我見有d學校直頭部分年級返學,部分放假。。。要放假留家或搵人照顧嘅。。又係煩

首頁

尾頁

跳至