單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

godsaveme 發表於 19-6-27 16:49
JM頂住,我同你情況相似,但比你早一個月發生。當時我都有諗過死咗去一了百了,但我仔點算。找朋友家人傾 ...

謝謝你

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

撐住呀,小朋友仲要你照顧。呢件事係需要時間消化,慢慢黎,搵多d呻下,慢慢你就發現,原來有佢無佢都係一樣,一樣要過。活得比佢好先係對佢最大既回應。加油!
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

侯爵府

岩,呻多D,你個人情緒好D架,時間過了,你個心無甘痛的...我無諗過死喎,因為好痛,哈哈,怕死!...

我親戚同父母都支持我,所以人生係美好的...我都結婚18年才離婚,而家離了5年了...生活也好好...
仔女也大了,一早知道發生咩事,佢地也SUPPORT我...
離婚不可怕,可怕係情緒....所以要好好CONTROL同諗下你想做的事情去做...多D做運動,可以釋放多D安多芬,之後個人無亂想野....

可能我個人性格睇得好開吧,又開朗,SO...心情也會過得好,你們也可以TRY TRY的...
凡是不要太固執,咩都諗開D,化D...做人好化學架...

別墅

回覆 godsaveme 的帖子

因為你唔咪孤獨的,所以情緒過咗就無事,好多嘢,諗通咗,睇淡就無事

侯爵府

人生唔係仲有好多年的...睇化D...

大宅

Macusmama 發表於 19-6-28 09:19
岩,呻多D,你個人情緒好D架,時間過了,你個心無甘痛的...我無諗過死喎,因為好痛,哈哈,怕死!...

我親戚同父母 ...

我本來已經係和多愁善感的人,而家日日以淚洗臉,控制唔到自己情緒,頭先睇醫生,醫生轉介我去睇精神科醫生,我情緒好有問題

侯爵府

siumanluo 發表於 19-6-28 11:06
我本來已經係和多愁善感的人,而家日日以淚洗臉,控制唔到自己情緒,頭先睇醫生,醫生轉介我去睇精神科醫 ...
我其實同你一樣的...轉介睇E 生...不過都係要自己去醒覺,藥幫你一時,食太多或久了會變傻的...

別墅

2020勳章

人生如戏 發表於 19-6-28 10:12
回覆 godsaveme 的帖子

因為你唔咪孤獨的,所以情緒過咗就無事,好多嘢,諗通咗,睇淡就無事 ...

冇錯,好多野都要自己諗通。唔再執著,慢慢就會開始發現唔會冇咗邊個唔得。朋友家人和網友既金石良言,那怕只係一句支持,對自己充滿正能量。所以我會好好珍惜同感激對我好既人。

大宅

godsaveme 發表於 19-6-28 12:09
冇錯,好多野都要自己諗通。唔再執著,慢慢就會開始發現唔會冇咗邊個唔得。朋友家人和網友既金石良言,那 ...

同意,好彩身邊有幾個朋友陪我傾計,而家人亦都企我呢邊。

侯爵府

godsaveme 發表於 19-6-28 12:09
冇錯,好多野都要自己諗通。唔再執著,慢慢就會開始發現唔會冇咗邊個唔得。朋友家人和網友既金石良言,那 ...
YES<家人同埋朋友好重要的...最熙要你要開口呻,同講出黎,如果唔係無人會明架...

生活離不開...錢同感情...

有感情時,咪珍惜去開心囉...未有時也不要急,一急又係唔好的...

大宅

Macusmama 發表於 19-6-28 14:05
YES

冇錯,我都要好好調整自己心態,好好愛自己

別墅

siumanluo 發表於 19-6-27 21:55
謝謝你

加油呀

侯爵府

siumanluo 發表於 19-6-29 18:53
冇錯,我都要好好調整自己心態,好好愛自己
當然,做女人係要ENJOY 同埋比男人錫的...

暴力同對你唔好的人,掉左去啦...因為唔會對個家有作為,垃圾!!...

大宅

回覆樓主:

男人要走就會走。
不如好好面對前面路。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

侯爵府

對,生命還有好長時間比你去創造,你EX只係你一個過客,你還後生,我比你大年齡才離婚,一樣勇敢面對人生,我也活得精彩,每做一小樣野,都係由你去創造...父母只係比左本書你,內容要自己去改寫了...
你可以好慘,可憐的過這一生....但何不開心,睇淡,睇化D 去過埋呢一世呢??
我選擇打死擺就,所有事物豁出去...
現在的愛....也不曾後悔....不往此生...

男爵府

好媽媽勳章

我也差不多 現正傾緊撫養費 傾的成 就好快簽名 我們結婚差不多十七年 仔仔今年十三歲 由二年前佢就變的好緊要 個仔都話爸爸變的好陌生 成日唔返屋企 也唔會同你講去邊 最過分的是可以一走十幾日同朋友一齊去旅行 問佢係咪有第二個家了 死都唔認 算了 我冇心力再經營這段感情了 覺得都係放手日子會好過些 (仔仔對於我們離婚這件事 一直都無所謂的態度 但前兩日傾計突然講畀我聽 佢有一種好唔捨得的感覺 我當時眼水都出來了 好心痛 為個仔心痛)

侯爵府

子康媽咪 發表於 19-7-6 16:56
我也差不多 現正傾緊撫養費 傾的成 就好快簽名 我們結婚差不多十七年 仔仔今年十三歲 由二年前佢就變的好 ...
我也是,結婚有18年先離婚,初時傷心,後來,其實無咩野值得留戀前夫,一個人變左,咩都唔係了,無左愛...不如放下吧...對自己也好的...
最小個人好過好多,豁達左,咩都睇開D...個人精神好好多...你個仔大了,佢而家都明白,只係一時不習慣無左父親在身邊姐...

洋房

siumanluo 發表於 19-6-27 10:23
以後既路唔知點行。。。唸過死,但兩個仔先6歲同7歲,我死左距地會好慘。。。跟左呢個男人16年,距都可以甘 ...

加油。。。咩事都好唔好諗死。。你住邊呀。

大宅

男人竟然變左就由佢走..唔洗覺得可唔可惜,因為佢都唔再珍惜呢個家...洗乜同佢客氣?離婚叫佢俾同贍養費...再唔係休息完了, 自己出去搵份工....就算再無人錫你..你都要自己錫自己..做下D自己中意既事..離婚除左係對小朋友係一種傷害之外其實無咩大不了....

別墅

回覆 siumanluo 的帖子

我都有經歷你的情況,你要加油,小朋友需要我地

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊