懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有d人話同順產一樣痛?有d人又話完全唔痛?

順產一樣有傷口、要子宫收縮

開刀傷口痛好耐?咁順產傷口又一般痛幾耐?

開刀打尾龍骨支針好痛?掐尿喉好痛?

有無人可以分享下?

複式洋房

lamyan38 發表於 19-6-27 13:57

我就開刀
打尾龍骨枝針 我無乜感覺 仲要吉2次
係落床果下有啲痛
其餘都唔痛

大宅

我估都係睇個人體質、醫生手勢和其他因素?
我係順產媽媽,而家係生左後第一日,個傷口其實已經係靚仔,縫針都靚仔。
但我還是覺得好痛,痛到好影響休息,因咩姿勢都痛,痛到訓唔到。
跟住落床也唔行得遠,行幾步路就抖唔夠氣。
仲有其他產後痛。
(其實我覺得係我特別廢)
給你個參考哦

大宅

完全唔痛. 第一下落床有少少怨怨痛,行幾步好快無事。
開刀打尾龍骨支針正常同一般打針一樣痛無特別。
尿喉無感覺,打完麻醉先入,出果時感覺奇怪但係好快。
因為開刀點都有止痛藥食,唔會痛得去邊。
怕痛一定要開刀(我勁怕痛),妹妹唔洗傷唔洗痛我好開心哈哈

複式洋房

完全無感覺,係落床去廁所個下痛痛地之外都無乜感覺

水晶宮

回覆樓主:

私家開刀。
問心,我覺得開刀生b 唔痛,頭一日打止痛針,我覺得仲痛過傷口痛,打第二針時我拒絕咗。之後無食過止痛藥。
第二日落得床已經自己走去沖涼。我記得我仲棟高腳洗腳板 (有張高膠凳),我記得因為我仲喺到諗自己都幾勁喎.
打半身麻醉係有D驚,不過好快就搞掂。
拔尿喉只係一秒少少唔舒服。

男爵府

開刀,痛,但要湊B好快忘記痛

水晶宮

開刀係個傷口痛,
但要睇你自己本身體質同健康
如果後生, 體質又好,
係復原好快,
我仲要直開, 拆晒釘已唔痛,
但有d 人痛好耐,

除左外傷痛,有d 子宮都痛埋

男爵府

2024年龍年勳章

真係好視乎個人體質。我開刀,勁痛。初時見好多媽媽話開刀第二日落床唔多痛,行動自如又可以食止痛藥。咁我一向怕痛就梗係揀開刀。
已經揀咗好好又有口碑嘅醫生,傷口埋得好,又無發過炎,其實已經好好。但我第二日落床真係痛到想死!行路又唔知係咪因爲麻醉藥未過,十分無力,又唔慣突然改變嘅重心,成個人好軟,企唔到幾分鐘,莫講話行。
其實傷口一個星期左右已叫做唔痛,但頭幾日都真係幾甘。泵奶時仲要吓吓扯住子宮傷口,早知咁痛,我就揀自然產好過。
當然,case人人唔同。我都認為係我特別廢啫。
不過,如果產前有運動開就無論復元同適應上都真係好好多嘅。

子爵府

回覆 lamyan38 的帖子

其實痛唔痛係好個人,你本身忍得痛,應該兩者都唔會覺得好痛,但如果你係唔忍得痛,就兩者都會覺得好痛

我識有個朋友,拮親手指都話痛幾日,忍痛能力好低,好怕痛,佢做過一個小手術,微創開傷口2cm,佢都話好痛,幾個月都仲話痛,相反我自己係開刀生我個女,個傷口有8cm咁長,一撕咗個塊強力膠布後,我又覺得唔係好痛

水晶宮

個個人唔同㗎嘛。其實就算係順產,都唔係個個十級痛啦(我係順產都唔覺好痛嗰啲)。好多因素影響。

大宅

開刀成個過程好快 唔痛 打尾龍骨支針都唔痛 開刀係feel到有人不斷扯個肚 有感覺但唔痛 最唔舒服係打左麻醉針個人係咁震 好凍咁 除尿喉一下好快 有d唔舒服咁但唔痛

子爵府

私家開刀,唔痛
隔離床媽媽順產,佢第2日見我落床已經行得走得,仲話我好犀利

別墅

健康蛋蛋 發表於 19-6-27 14:24
我係順產媽媽,而家係生左後第一日,個傷口其實已經係靚仔,縫 ...

傷口痛定子宫收縮痛?

但你可以順產到,應該之後d痛對你來講濕濕碎先岩架

別墅

其實我就係超怕痛,同埋覺得自己唔會夠氣力生,我先揀開刀

但都仲係好驚會好痛,有d人話第二日行去餵奶好似蟻行咁痛

其實揀開刀既人,應該都係怕痛吧

我真心佩服有勇氣順產既媽媽,真係好叻

別墅

babybreadmama 發表於 19-6-27 14:31
完全唔痛. 第一下落床有少少怨怨痛,行幾步好快無事。
開刀打尾龍骨支針正常同一般打針一樣痛無特別。
尿喉 ...

原來係打完麻醉先入尿喉....haha

我都希望可以完全唔覺得痛

大宅

lamyan38 發表於 19-6-27 21:15
傷口痛定子宫收縮痛?

但你可以順產到,應該之後d痛對你來講濕濕碎先岩架

唔係啊,見過鬼好怕黑,我真係好怕痛的,少少痛我都覺得好恐怖好唔舒服。
主要係傷口痛,仲有各種肌肉痛,子宮收縮痛呢3種。生後keep住食緊止痛藥~

洋房

我都係想揀開刀生……超怕痛……咩叫體驗下十級痛的特別經驗…我完全無法理解
為什麼要俾機會自己痛…:( 痛到下面剪開都唔覺痛的程度真係好可怕……
而且生完下面鬆弛漏尿的問題很長遠…

大宅

陣痛嘅痛 係可以令你痛不欲生 仲要唔知痛幾耐
到生個陣,用力屙個B 出黎,唔知係唔係無乜胎水,皮膚同阿B身體嘅磨擦痛,又係另一種痛。生完到會陰痛,二級撕裂,令你食慾不振。
我生完BB,明天足十二朝,由生之前84公斤,依家得番71KG,未有BB個陣係64KG。
有個好處,保證加快修身,我依家嘅胃口係大肚時嘅三分一,仲少過未有之前。
我唔敢講太多,我怕啲人驚咗順產。我只可以話,當時,如果有醫生肯幫我開刀,10萬蚊我都會比,如果下次意外有咗,我一定開刀。啲人話傷身,我係心理同生理都傷。

別墅

健康蛋蛋 發表於 19-6-27 14:24
我係順產媽媽,而家係生左後第一日,個傷口其實已經係靚仔,縫 ...

我之前順產同你一樣咁樣痛法 食左好多止痛藥 又生志蒼 痛苦 又食唔安 訓唔好 下面痛左半年先無咁痛 成個人要成年先recover,其實開刀係米無咁辛苦? 。

首頁

尾頁

跳至