1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之後會點,應該點做?半年很多嗎

回覆 Herayip 的帖子

Hi Herayip ,每個BB特質都唔同,有時小朋友做評估時狀態唔好,都會影響評估結果,5歲前係小朋友語言發展嘅重要階段,媽媽唔好太擔心呀 平日多D同佢傾計、講故事、唱兒歌, 用誇張口型示範俾BB睇點樣發音,出街時媽媽可以將遇到嘅人和景物簡短清晰講俾BB知,每日同佢去公園/遊樂場同其他小朋友一齊玩,對BB講野認知能力社交發展都有幫助。醫護人員有冇需要繼續跟進? BB有冇返playgroup?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

有返單獨學前班自己上堂.報言語中心又FULL左,排政府好耐
Herayip 發表於 19-6-27 23:41
回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

有返單獨學前班自己上堂.報言語中心又FULL左,排政府好耐

媽媽可以教BB吹泡泡/哨子來訓練唇部肌肉,(吹氣時需要做出圓嘴可增唇部肌肉活動幅度/力度), 將果醬/花生醬塗係小朋友唇上,等佢伸出舌頭舔走(訓練控制舌頭能力),小朋友通過遊戲中學習係最好架, 媽媽加油!

sakura888    發表於 19-7-4 17:41

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我細女幼稚園都有小朋友語言發展遲緩,係屋企同佢講單一種語言,大人講野慢啲,再耐心啲 糾正佢嘅回覆都有幫助,只要小朋友唔好怕左講野,返學好快跟到
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

Herayip 發表於 19-6-27 15:42

媽媽其實你26個已經發現到做得好好,如果錢方面許可去私家上幾言語治療堂,你大概可以掌握到個模式點訓練小朋友,咁你係屋企自己做訓練
其實言語治療班係比家長學的,學完真係要勤力訓練,小朋友可以進步好快架,加油

男爵府

想問26個月要識講什么?
我個仔都好少

男爵府

陪月勳章

我細女去大口環做左評估係遲左一年, 當時係28個月大

已排到到校服務, 9月K1開學會有言語治療上, 另外都排緊協康, 話2-3個月, 但我已經排左第4個月, 仲未有消息

不過我覺得由上次做評估完到依家, 佢講多左好多單字, 有時都講到要求講到既句子, 例如 "我要食薯條", 真係得呢一句, 其他都係單字疊字, 同埋仲未識講自己叫咩野名囉.... 顏色既英文佢識好幾個, 希望返左學會再講得好o的啦

男爵府

Herayip 發表於 19-6-27 15:42

我朋友個仔同你小朋友情況都似似地,要delay半年,佢就岩岩好3歲,呢排我朋友岩岩報左shining family暑期班俾佢接受訓練,佢問過人,就話早D接受訓練其實要追返上進度唔難

首頁

尾頁

跳至