自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

話說阿仔1,2歲時,同佢去郊外,有次有隻烏蠅撞左入佢耳仔,後來已飛走,但佢仍然唔舒服,返到屋企同佢揾電筒照,又滴油,又了耳仔。
後來了耳屎呢個動作我地叫"滴烏蠅"
而佢一直都只知呢個動作叫"滴烏蠅"

直到今年佢中四,唔記得講開啲乜,我地話滴烏蠅即係了耳仔,佢先恍然大悟,好大反應地爆笑,話唔怪得啲同學唔知我講乜啦 ,原來佢係學校同同學講都係"滴烏蠅".

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

有!
教左對仔女,如果晌街急便便,會講「大巴士」

wcpcelia    發表於 19-6-28 10:59

珍珠宮

王國教室勳章

有呀,因為頭一兩年,小朋友英文為主(但我講廣東話多),所以有d好獨特字得我地明

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有呀,我仔歲半前好驚邦民隻公仔,一見佢就叫(巴 bu D),到而家我哋都係咁叫,但到而家都無人明點解,連我仔都唔明

我要記得幸福......

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔細個學中文字有困難,我係續個字同佢作故事
例如個「就」字,係「東京嘅大魷魚就是最好食」(京,大,魷,形象化)
到今日我老公都唔明,點解東京魷魚至好食

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有. 我個仔d 中文好差, 外人應該聽唔明佢講乜.

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有呀
阿女中意食菜心,但係幼稚園果陣就調轉來講”心菜”。然後工人姐姐來到,佢又教姐姐講Sum Choi 我發現佢考試試卷都係寫Sum Choi

仲有一個就係”三家庭”,意思係我們一家三口,我地到而家都係咁講㗎!

大宅

有,阿仔細個有耳屎唔想俾我清潔,我話有spider , 之後他俾我搞。自始他如果耳仔痕會同我講:媽咪,捉spider

他而家就嚟6歲

首頁

尾頁

跳至