自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好唔開心,事源我同c6冷戰, 唔想驚動屋企人,所以一直都冇出聲,自己一個唔開心。朋友A發覺咗問我咩事,有朋友肯聽我呻,應該好安慰,但發覺原來朋友先需要人輔導。
A知道我同c6因男家鬧交後,佢好明白我, 力撐我,話c6不是, 仲叫我一定要企硬唔好咁易就範。但佢知道我同c6好返之後,問我處理成點,唔好不了了之 ,一定要趁早解決,又約我食飯, 都有講我c6同埋男家不是。當時無諗咁多,覺得佢講嘅嘢都有道理 。
點知朋友B有日打畀我,叫我唔好聽A點,A幾年前離咗婚, 搶咗個小朋友撫養權返嚟,又唔做嘢話要湊小朋友,日日在家打機上網同網友吹水,靠前夫畀贍養費同痴娘家過活。

複式洋房

回覆樓主:

A到現在都覺得係男家搞到婚姻破裂主要原因,佢一直都放唔低。但事實唔係咁簡單,兩公婆性格先係死因,仲要係我朋友因小事發脾氣帶埋個小朋友返咗娘家在先,原本有和好機會,但A企硬一家要同男家生死再不往來,家人朋友都有勸過佢見好就收,但佢又唔聽玩大咗收唔到科,但佢到宜家仲掛住佢老公。佢同B講過,佢企得咁硬,係聽埋啲網友講先會咁做。A之後經常教人要同男家對立,軟硬兼施逼老公就範,唔肯教人哋返娘家同離婚, 仲同啲網友煽風點火, A又上論壇,又同啲網友開埋啲群組一齊鬧男家。
我真係好唔開心,唔知點解朋友A會變成咁,真係唔知道點可以幫到佢。

伯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

妳自己分析到就好!
天祐香港

複式洋房

油麥麥 發表於 19-6-27 22:54
妳自己分析到就好!

好彩我c6肯氹返我,同我好好再傾。
加上朋友B提醒。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

小心交友 好多人好黑心的

男爵府

2019新春慶豚圓

唉!俗語有話,寧教人打仔,莫教人分妻。

複式洋房

catiou627 發表於 19-6-27 23:14
唉!俗語有話,寧教人打仔,莫教人分妻。

但可惜而宜家啲人話,嫁咗個媽寶,離婚做單親好過。

伯爵府

2019新春慶豚圓

夢幻家庭 發表於 19-6-27 23:03
好彩我c6肯氹返我,同我好好再傾。
加上朋友B提醒。

女人都是八婆,最鍾意聽到人哋唔好,自己先可以八卦同埋比較。
我好彩,我當年搵人呻嗰個都仲係男朋友,對方出軌朋友見我唔開心問兩句,我已經不吐不快的全套傾訴,對方因為工作關係和我當時的男朋友是相熟的,輕輕拋出一句:你知道的第三者只有一個其實應該唔只,我信以為真,走去同男朋友對質,終於分手收場,而令到呢個八婆更加多嘢可以周圍話俾人聽。
之後學識,感情有問題,老實冇人會真心幫你,個個都係八卦諸事,都信得過嘅人只有自己!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

夢幻家庭 發表於 19-6-27 23:49
但可惜而宜家啲人話,嫁咗個媽寶,離婚做單親好過。

個d媽寶係乜都阿媽岩全部要聽阿媽話個d,如果個老公肯同你傾肯轉變緊係好架啦!

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

咁你仲係BK講?
佢一定係度啦⋯⋯

複式洋房

月見草 發表於 19-6-27 23:57
女人都是八婆,最鍾意聽到人哋唔好,自己先可以八卦同埋比較。
我好彩,我當年搵人呻嗰個都仲係男朋友,對 ...

你講得好啱,信得過嘅人都係自己。

複式洋房

minikin 發表於 19-6-27 23:59
咁你仲係BK講?
佢一定係度啦⋯⋯

所以我無講啲重要野出來,而A唔知我同B有聯絡。
如果A真係睇到的話,我好希望佢可以靜靜地諗下我所講嘅說話,就算自己婚姻唔好都唔好搞到人哋,一家唔知一家事,唔好亂教人。

公爵府

夢幻家庭 發表於 19-6-27 22:52
A到現在都覺得係男家搞到婚姻破裂主要原因,佢一直都放唔低。但事實唔係咁簡單,兩公婆性格先係死因,仲要 ...

而家啲人,思想好偏激!我有一半朋友,思想同價值觀都好偏激,我自己都主動遠離佢地

子爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

其實唔好下下咁易講離婚
佢唔係有咩不良嗜好
就大家慢慢傾下
性格既野,係會變既
我自己同老公岩岩結婚相處都唔容易

因為角色同責任都唔同左
比d時間大家去磨合同適應。
你朋友A呢,佢應該都鑽左牛角尖嫁啦…
希望佢自身經歷唔好都好啦
始終小朋友係無辜
自己應該做好媽媽角色
小朋友無爸爸都唔緊要
比多d愛小朋友,令佢唔會孤單。
童年同成長過程都係快樂既。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

有時小誤會係可以多溝通就可化解! 兩個都企硬對事無好處!
咁偏激既人都係少惹為妙

男爵府

你朋友心地非常差

年輕時同老公因小事鬧交,同個我以為係朋友嘅人呻咗兩句,佢仲激動過我,話呢啲人點可以過人世,一定要離婚

自此,我疏遠咗佢,亦都冇再立亂同人講家事

複式洋房

小小馬奇朵 發表於 19-6-28 00:43
你朋友心地非常差

年輕時同老公因小事鬧交,同個我以為係朋友嘅人呻咗兩句,佢仲激動過我,話呢啲人點可以 ...

我都唔知佢算唔算心地差,但唔會再同佢講屋企事

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊