2017年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

民房

如題,我係17年11月BB女,本身想佢做2020年大B讀K1, 但眼見身邊好多人都讀N有點兒動搖

有無細B媽媽可以傾下分享下☺️

大宅

回覆樓主:

我女會讀啊

民房

SaipanBB 發表於 19-6-28 00:47
如題,我係17年11月BB女,本身想佢做2020年大B讀K1, 但眼見身邊好多人都讀N有點兒動搖

有無細B媽媽可以傾 ...

我原本都想報讀K1,但係有個有經驗嘅媽媽勸我唔好咁早俾距讀K1,因為去到K1我地嘅BB係最細嘅理解能力也差過D大B..倒不如等距大多一年理解能力強D再去讀.就會叻過人地,同埋之後嘅功課基本上都唔洗點補習了!我又問距咁我報N班總得啦,距話冇乜必有,又貴又學不到實質嘢,只不過係一班人一齊玩同食同訓,除非屋企無人湊B咁就冇辦法了點都要報N班,因為相對k1嚟講我地哩個月份嘅B相對大多數N班B會大D,自我保護能力強D!如果報Kl就系班中少B了!我依家諗通了,孩子珍貴的童年就等距開開心心慢慢長大!以上所講純屬個人唸法,不喜勿噴!有意見可一齊討論下!

民房

SaipanBB 發表於 19-6-28 00:47

有無細B媽媽可以傾 ...

如屋企有人照顧BB真係某必要讀N班..浪費錢之餘總會令到BB白白少左一年可以任其開開心心自自由由的童年!N班學嘅嘢都係D基本嘢.自己係湊B期間都可以教到BB!待到2020年讀K1,大過其他小朋友一歲半歲.自然理解能力自我照顧等等強過其他細過距嘅BB.大一歲人就會定好多!讀書都會比較容易吸收!

首頁

尾頁

跳至