自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 19-6-28 19:33
當然唔一定啦!要睇咩科. 讀邊間,而且有面試,3.3以上都有機會入番八大。
...

希望阿仔出年真係可以入返城大,佢係讀自資副學士。佢第一學期3.13下學期有3.4X⋯⋯我叫佢比心機保持3.4以上就有機會上返大學。我本身都好擔心佢,現在見到你的分享,希望大了!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hidi127 發表於 19-6-30 12:49

希望阿仔出年真係可以入返城大,佢係讀自資副學士。佢第一 ...

可以叫呀仔問多啲佢果科/果間成功升大嘅 GPA. 睇下成功率高唔高,通常全期去計,所以要努力保住高分。

明年盡量報多幾間,如果有面試有 CO. 入番嘅機會就好高。
我仔係HD. 之前 GPA有 3.5x . 3.7 . 但最後一個 sem 考核好難,佢勁擔心拖低成績過唔倒關,好彩佢一早已有 CO. 成功過關。

比心機,加油!Good Luck .

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 19-6-30 13:03
可以叫呀仔問多啲佢果科/果間成功升大嘅 GPA. 睇下成功率高唔高,通常全期去計,所以要努力保住高分。

明 ...

你個小朋友都好叻!

水晶宮

hidi127 發表於 19-6-30 12:49

希望阿仔出年真係可以入返城大,佢係讀自資副學士。佢第一 ...

請問咩自資副學士?副學士唔係得一類(政府資助比學士貴)

水晶宮

bbgitau 發表於 19-6-29 21:33
講得非常對,經聯招入大學同經副學士上大學,出來社會做嘢就知,雖然結果相同,但係僱主眼中係唔同的,由 ...

會有影響?

伯爵府

bbgitau 發表於 19-6-29 21:33
講得非常對,經聯招入大學同經副學士上大學,出來社會做嘢就知,雖然結果相同,但係僱主眼中係唔同的,由 ...

最終都要睇邊間大學畢業,2-3線聯招大學同Asso駁入3大,相信會選后者。

大宅

Fion710 發表於 19-6-30 13:12
請問咩自資副學士?副學士唔係得一類(政府資助比學士貴)

其實都好係政府資助,係城大名下的課程。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hidi127 發表於 19-6-30 13:12
你個小朋友都好叻!

當年其實夠分入大學,只係2左中文錯失入大學機會,唯有行第二條路,佢知道自己如果唔比心機就要出嚟做嘢,佢只有一次機會,前途係自己嘅就要自己負責,不過佢自己已定目標係完成大學畢業後會供自己去海外讀 master .

伯爵府

回覆樓主:

同事呀女去年15分入 asso, 今年GPA3.6, 目標係 Poly U / City U, 問點解唔試沖上3.8入3大,佢話底子唔夠實,怕入到3大都跟唔上,又啱喎!

水晶宮

Hanayori 發表於 19-6-30 13:40
同事呀女去年15分入 asso, 今年GPA3.6, 目標係 Poly U / City U, 問點解唔試沖上3.8入3大,佢話底子唔夠實 ...

請問副學士讀一年定兩年?thx

伯爵府

Fion710 發表於 19-6-30 13:43
請問副學士讀一年定兩年?thx

2年;
Year 1 可以non jupas報U, 識人收到Poly CO, GPA3.6會收, 2nd sem 3.8x, 今年9月成功入U year 1重新出發。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Hanayori 發表於 19-6-30 13:51
2年;
Year 1 可以non jupas報U, 識人收到Poly CO, GPA3.6會收, 2nd sem 3.8x, 今年9月成功入U year 1重新 ...

原來都幾多人咁做
我女就自資degree tran8大UGC degree,今年9月year one重新出發

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-30 13:56
原來都幾多人咁做
我女就自資degree tran8大UGC degree,今年9月year one重新出發
...

恭喜囡囡!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Hanayori 發表於 19-6-30 14:43
恭喜囡囡!

多謝,我荷包就慘d

洋蔥頭媽咪    發表於 19-6-30 15:56

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-30 15:03
多謝,我荷包就慘d

8大名點都好過 ou / 其他,值得嘅

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-30 15:03
多謝,我荷包就慘d

UGC唔係平啲咩?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

王國長老

bmuimami 發表於 19-6-30 16:25
UGC唔係平啲咩?

因為佢本來自資讀4年,每年4萬尾(減左nmtss)
而家ugc要讀5年(個課程5年),每年4萬幾,加埋本身已俾左一年學費
一將功成荷包枯

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-30 16:28
因為佢本來自資讀4年,每年4萬尾(減左nmtss)
而家ugc要讀5年(個課程5年),每年4萬幾,加埋本身已俾左 ...

笑住咁俾啦媽咪
入到心儀UGC八大喎!恭喜您哋!囡囡本身都勤力上進啦
比起出國讀,我成日覺得已經好抵讀喇

王國長老

bmuimami 發表於 19-6-30 17:04

笑住咁俾啦媽咪

無錢,所以出國不是option(只有講過努力考到好嘅外國master可以去一年)
你講得岩,笑住俾啦!鬼叫佢dse 衰左要repeat咩,咁嘅分數入咁嘅院校科目已經執到

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-6-30 17:41
無錢,所以出國不是option(只有講過努力考到好嘅外國master可以去一年)
你講得岩,笑住 ...

重新出發

雖然之前段路有d奔波,但現在就跑上大直路喇!
你囡囡個case係好正面正能量,俾大家知道條條大路通羅馬,唔好咁快灰心!

首頁

尾頁

跳至