懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

因為好奇睇咗隔離嘅討論區- 夫妻感情, 睇到人都灰曬, 好想要啲正能量, 其實我見到人哋夫妻感情好我都會好開心 (覺得人間有希望, 對愛情有信心啲 )我覺得佢哋係有一種共同特質, 例如都係好珍惜對方, 通常見到老公好錫老婆嗰啲, 其實個老婆都好錫個老公。 我有好一些 差不多 60歲 的同事夫妻關係好好, 真係經歷過歲月洗禮, 都係同我講話要互相 珍惜 。你哋懷孕期間有冇啲嘢覺得好感激先生 ? 我有咗之後,我老公做多咗好多家務, 以前佢晾衫, 拿埋一舊, 幾日都唔乾, 而家會研究點樣快啲乾。 不如大家分享下!

子爵府

我有咗第二胎 因一啲事身體變得好差
老公打點屋企所有事情 每晚陪個囡做功課玩遊戲 bedtime story
仲有每日煲湯比我飲

大宅

第一胎時,家裡就只有我同老公+兩隻貓。整個孕期,佢做晒所有家務、剷晒兩隻貓既屎、陪我去晒所有產檢產前班同講座,後期又幫我剪腳甲、按摩。阿女嗰陣早咗成個月出世,我地咩都未準備,佢漏夜為阿女、我同埋我媽媽準備晒所有嘢(砌床、洗晒所有用品),到日頭都冇瞓過就趕嚟產房陪咗我9個鐘,最後順利生產

今胎我覺得佢比上胎更細心,會提醒我咩食得唔食得。我開口讚過佢,佢話今次有經驗嘛,而且第二胎比第一胎更難得,所以(emoji)晒我

複式洋房

有左之後..老公會自動做晒d家務.. 所有產檢講座都陪到足.. 見我腰痛又水腫..就算好眼訓.. 臨訓前都會幫我按完摩先訓

大宅

由知道有左 跟住家務就唔洗我做
雖然小產左
但老公安慰同照顧都好窩心

大宅

回覆樓主:

第二胎剛坐完月
隊友成日慌死我餓親咁,每晚收工都買唔同野俾我做宵夜

大宅

有左之後...老公做晒所有家務,學煮飯煲湯,由零開始到宜家煮得不錯,煮完仲要洗碗,每朝會整早餐三文治加烚雞蛋。仲有最重要照顧我貓貓大小二便,早晚餵罐罐。訓前每晚幫我按小腿,每次產檢聽講座都會陪住我。
仲有一個月就卸貨喇,好感恩老公一直既照顧

大宅

啤太 發表於 19-6-28 19:29
因為好奇睇咗隔離嘅討論區- 夫妻感情, 睇到人都灰曬, 好想要啲正能量, 其實我見到人哋夫妻感情好我都會好開 ...

由有咗之後開始,基本上只要老公係屋企,所有家務都係老公做晒。
我知佢放工返嚟好攰,而且仲要煮埋飯,有得再揀,無論幾多次,我都會揀嫁比佢

別墅

回覆 KoneyB 的帖子

每日煲湯真係好犀利

別墅

回覆 jwingbb 的帖子

我老公都負責换三個龜缸嘅水, 始終懷孕都係對寵物屎屎有避忌! 漏嘢做曬所有嘢真係好感動!

別墅

回覆 pkatung 的帖子

祝你盡快順順利利,bb返嚟!

別墅

回覆 Momoctal 的帖子

我都會諗我冇嫁錯, 我老公唔係有錢, 但係 願意 同我分享佢嘅嘢, 好嘢都留畀我食, 有咗之後我哋感情加深咗, 而家我哋兩個真係有血緣關係, 感覺好奇妙!

珍珠宮

回覆樓主:

我都想讚下我老公,上一胎我情緒病,佢就已經一腳踢,仲幫我走出情緒病,到個女出世,又幫手湊女,因為我緊張,初生時根本唔會訓,淨係想睇實bb,記得有晚我終於都訓左,bb喊令到我半醒,我聽到老公抱bb話,今晚爸爸湊啦~俾媽咪休息下,係好強大嘅溫暖!
到今胎依然係一腳踢,至少我唔駛煩咁多,除左番工,我係食完訓,訓完食,希望細bb出世,爸爸繼續啦!
btw...其實老公都好多野係第一次,一樣好多野係做唔好,我覺得自己都要識得包容,化大佢嘅優點,咁大家都會開心D!

男爵府

家務一向全包,之後有姐姐,但bb出世後到宜家幾個月,bb臨睡奶係隊友餵,每晚都係隊友起身湊bb,我一晚夜都無挨過(除了自己起身pump奶),暫時尿片都未換過一張。

大宅

任勞任怨 我有左都會做家務 佢唔想我咁粗勞 見d衫乾左 洗水機滿左 都會係我返黎之前做好哂

別墅

第一次懷孕 老公知道左
變左緊張大師
當左我廢人咁湊
行多步路入廚房都唔俾
屋企所有野都佢做
三餐我完全唔洗煩
真心好感動
以前冇諗過佢會咁細心咁有耐性

大宅

啤太 發表於 19-6-29 00:19
回覆 pkatung 的帖子

祝你盡快順順利利,bb返嚟!

多謝你 努力中

複式洋房

我個隊友知道我有左bb之後更加緊張我,日日聽bb心跳,個個週末陪我返娘家見下屋企人,又試過突然送花氹我開心,又會花多d時間陪我。我地請左陪月同工人姐姐,但bb出世之後佢都會幫手照顧bb,尤其是餵夜奶同埋換片,又會成日都bb玩......雖然間中都會好豬激嬲我,但我覺得佢已經做得好好,值得表揚^____^
孫師奶

大宅

啤太 發表於 19-6-29 00:18
回覆 jwingbb 的帖子

我老公都負責换三個龜缸嘅水, 始終懷孕都係對寵物屎屎有避忌! 漏嘢做曬所有嘢真係好 ...

龜水堅臭
呢個post好有愛呀,多謝你!祝你一直好孕

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至