婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你未生B前 就叫你快啲生 會幫你照顧 唔想老左 照顧唔到

到你有左時 先發現 照顧唔掂 要請多個姐姐 前後相隔唔夠一年

所以唔好聽奶奶講任何野

大宅

如果佢唔叫你生,你會否唔生B? 照顧BB自係父母的責任,一開始就唔應該靠佢,佢幫係 bonus。

複式洋房

sytse 發表於 19-6-29 00:12
如果佢唔叫你生,你會否唔生B? 照顧BB自係父母的責任,一開始就唔應該靠佢,佢幫係 bonus。 ...

唔會咁快生
但見你一次哦你一次
左哄右哄

複式洋房

sweetsze 發表於 19-6-28 23:26

到你有左時 先發現 照顧唔掂 要請多個姐姐 ...

有時老人家高估左自己能力,仲覺得自己體力同當年湊仔一樣,到真係湊孫時先知身體不復當年。同埋年纪大左就算短短一年內身體能力都可以有好大變化,個孫就越大越重越周身旭,都好難怪佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

奶奶有奶奶講,自己要分析
不要從別人的嘴裡去認識我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我女出世時我奶奶48歲,亞女未出世時,我奶奶話唔會幫我湊 .... 結果係--> 我奶奶當佢係親生女咁湊縱壞晒

大宅

因為照顧小朋其實好辛苦,到照顧時先會覺,啲老人家係咁。因為照顧小朋友體力同耐力都要返咁上下,可能99好想抱孫,到自己照顧又發現唔理想同辛苦

大宅

我愛Corina 發表於 19-6-29 13:30
我女出世時我奶奶48歲,亞女未出世時,我奶奶話唔會幫我湊 .... 結果係--> 我奶奶當佢係親生女咁湊:sweatin ...

我媽都係,縱到我囝脾氣勁差,因為知有人勁錫佢.....

別墅

冇信過

尤其湊b,我唔會信佢湊得好,特別唔信佢會湊得好過親生阿媽

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

自己生自己負責,從來無諗過求人,自己父母都係咁話。湊 B 要好多精神,心機,體力,不會因為人哋講幾句就決定生 or 不生。

大宅

開心吸收勳章

完全明白樓主。你都好,前後一年。我奶奶係bb 出世唔夠兩個月就話唔湊。生仔之前已經話請個工人同佢一齊睇bb ,奶奶拍晒心口又話唔洗。我明明同公司講左放完產假會返工,奶奶係我返工前一星期話唔湊。完全玩野....以後都唔會信佢。

珍珠宮

王國教室勳章

Mirabun 發表於 19-7-2 20:34
自己生自己負責,從來無諗過求人,自己父母都係咁話。湊 B 要好多精神,心機,體力,不會因為人哋講幾句就 ...

X2

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

99最好唔好湊啦... 有仔趁嫩生...係好處來..

伯爵府

2024年龍年勳章

唔好信奶奶/自己阿媽講,係常識

男爵府

我個99係我有左BB時仲話 : 自己個孫點 會唔湊
生完後扮唔識湊,唔幫手湊,但明明佢自己一手一腳湊大4個仔女,又幫2個女坐月,到我個仔就咩都唔識
最後我辭職自己湊,呀仔1歲時我想買樓番返工搵錢供樓,再問99幾時湊番,佢死都唔肯湊,老公話佢反口好衰,我就話唔會再生第2個,無人幫我湊我一個搞唔掂,佢立即唔出聲 我老公係佢生左3個女追番泥既細仔,我雖然生左個男孫,但佢當然唔想得一個咁少

大宅

同我不相伯仲,未生前係咁叫我地快d生,我媽就話湊孫好困身,99話唔係呀,好開心架。到有左果時,就話驚湊唔掂,仲想推俾我媽湊,又係相隔一年姐。

PS 佢知我媽湊緊2個

大宅

我99都係, 無論結婚, 陀B, 佢都巴巴閉閉, 多多要求, 又鐘意指指點點.

成日大大聲話會點幫我地, 唔知其他親戚以為佢幾偉大, 到最後咪又係話自己年紀大, 做唔到了.

其實已經預左, 但係每一次都係推比我呀媽, 我就好激氣.

別墅

係啊 幫幫下又話成日唔舒服 所以根本無止意過佢 靠自己好過

男爵府

回覆 sweetsze 的帖子

佢哋玩孫當湊咗,我都比奶奶氹咗生仔

首頁

尾頁

跳至