醫護健康

跳至

首頁

尾頁

洋房

爸爸入住了私營老人院兩個月了,
每月基本開支是(11000 床位 + 1000 護理費) = $12000
再加上各種雜費,上月開支是接近17000元(洗傷口,物理治療,陪診,車費佔最多)
老人家未申請到外展的醫生到診服務。
想問JM們你們的老人院開支每月平均多少?

大宅

2020勳章

我爸係元朗區,因佢申請到綜援,收費就綜援加1600,交第一個月就12xxx(當時未有綜援),但未交第二個月又入院到而家。

洋房

回覆 4ponymum 的帖子

當時我第一個月也是交了若12000左右,但是到第二個月加上雜費後增到了接近萬七!
今次是第三次交院費,接近萬六
若可以申請到外展醫生便好了,慳唔少

洋房

yanka9595 發表於 19-6-29 11:47
每月基本開支是(11000 床位 + 1000 護理費) = $12000
再加上各種雜費,上 ...

我想問下係邊區架?

別墅

私家老人院,是無底深潭!不是我說的,而是社署的社工同我說,所以要控制費用,就要想辦法拉.
有中風親戚住私院,全照顧,拿政府綜援9千左右,基本上全部費用是政府資助, 家人用有限錢.

大宅

我爸爸之前住私營老人院扣埋政府援助我地一個月都係比差唔多成萬蚊... 上年排到政府宿位... 每個月2千幾....

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

萬七無走雞

男爵府

2020勳章

rilakca 發表於 20-1-6 18:01
我爸爸之前住私營老人院扣埋政府援助我地一個月都係比差唔多成萬蚊... 上年排到政府宿位... 每個月2千幾... ...

想問下你排政府宿位,排咗幾多年?
排政府宿位, 一般睇唔睇老人家嘅資產同埋每月收入? 資產方面, 可以事前`做啲安排', 但唔知睇唔睇每月收入? 因為諗緊好唔好幫老人家買政府年金(相對沖佢嘅長壽風險), 但怕佢呢個固定每月年金收入, 日後老人家如果有病(臥床嗰種), 會成為佢日後, 無論係入住私人老人院(想申請其他額外政府津貼), 或排咗幾年,終於上到政府老人院, 嘅障礙(唔通過個入息限額)。
我諗咗好耐, 都唔知申唔申請好, 喺對沖老人家長壽風險, 同埋晚年病榻上的龐大開支(聽過有啲中風case,係可以維持好多年)上

男爵府

2020勳章

Pan_fong 發表於 20-1-6 12:32
私家老人院,是無底深潭!不是我說的,而是社署的社工同我說,所以要控制費用,就要想辦法拉.
有中風親戚住私院, ...

唔係好明, 你講住私院,係私人醫院, 定私人老人院? 你意思係如果攞到政府綜援, 畀你入私人老人院?攞政府綜援,會唔會睇埋家人嘅收入同資產?

複式洋房

回覆 rilakca 的帖子

之前地區社工同我講入左私人老人院就無得排政府果條隊?謝謝

更新:
剛剛醫院社工聯絡左我了,原來是可以的,
但地區社工無提供過呢個suggestion。。。

大宅

回覆 summer33 的帖子

我地個陣係搵醫院社工follow up

大宅

blue02 發表於 20-1-25 18:49
唔係好明, 你講住私院,係私人醫院, 定私人老人院? 你意思係如果攞到政府綜援, 畀你入私人老人院?攞政府 ...

如果老人家本身冇任何資產,而佢入住咗老人院後就唔會睇家人收入,但要老人家承認仔女唔養佢,以前要簽衰仔紙,兩年前我媽已經唔洗簽,只係口頭問佢係咪仔女唔養你,佢答係就得

大宅

yanka9595 發表於 19-6-29 11:47
再加上各種雜費,上 ...

我媽當年都係入住私家,拎綜援,每月額外要比陪診費用,但可一路排政府,可惜等唔到

男爵府

2020勳章

hyngok 發表於 20-2-12 22:04
如果老人家本身冇任何資產,而佢入住咗老人院後就唔會睇家人收入,但要老人家承認仔女唔養佢,以前要簽衰 ...

排政府老人院, 是無需睇收入和資產, 但一定要通過政府的評估, 評定為中度缺損或以上, 才有資格排政府老人院

從來沒有聽過什麼唔養老人家、衰仔紙…, 可能這些是以前的要求

家中老人家, 是去年通過評估, 可以開始排政府老人院的

男爵府

2020勳章

blue02 發表於 20-1-25 18:46
想問下你排政府宿位,排咗幾多年?
排政府宿位, 一般睇唔睇老人家嘅資產同埋每月收入? 資產方面, 可以事前 ...

請看14樓

大宅

ocarebear 發表於 20-2-18 15:35

好耐以前,係要仔女簽張衰仔紙,我冇見過係註院社工同我講,另外,社署職員有問我媽係咪仔女冇比錢你用,我媽點頭,當刻我係到,以上係講緊申請綜援,唔係排政府老人院呀。
排政府老人院係另一地區社工幫我搞,冇問任何問題,主要係去睇佢身體狀況,如你所說

男爵府

2020勳章

hyngok 發表於 20-2-18 15:40
好耐以前,係要仔女簽張衰仔紙,我冇見過係註院社工同我講,另外,社署職員有問我媽係咪仔女冇比錢你用, ...

明白

大宅

ocarebear 發表於 20-2-18 15:42
明白

我可能之前講得唔清楚,我意思如果樓主爸爸入住私家老人院,而老人家冇係任何資產,可以試下申請綜援同傷殘津貼,可幫補院舍費用

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊