夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

湊小朋友唔只係媽媽責任,叫豬隊友睇住小朋友就是睇手機,聽歌°自己就打機,或者係廁所成個鐘完全唔理。放任一個2歲和5個月既嬰兒唔理。餵食飯又無耐性,食幾下唔食就話佢飽。
在家做得最多就在廁所的時間,可以去好多次每次5都半小時以上。
最傷感情一次,一同面試幼稚園,前幾天已大慨講面試係點 ,當日問幼稚園叫咩名都未知。完全唔緊張懶懶閒態度,平時又控制唔到自己小朋友,都唔明白點解媽媽做到既野豬隊友會做唔到。

大宅

回覆樓主:

絕對感同身受
我隻豬隊友都一樣,打機,聽歌,經常入廁所煲煙打機,每次15分鐘以上
佢放假,我諗住自己落一落去買啲野,佢都會叫我不如帶埋細女一齊落,佢自己係屋企hea下
大佬呀,我都想放鬆下,每日24小時對住2個小朋友,其實都好攰
大女就升小學,果日去佢畢業禮,隻豬隊友仲要問我,阿女幼稚園咩名,真係吐血
宜家都慣左一個人搞掂晒啲野,叫親佢幫手,都要叫10次先郁一下,我都寧願慳返啖氣

男爵府

我都經歷過呢個階段,(emoji)家小朋友已經長大,唔駛再靠C6,唔駛再為照顧小孩問題而鬧交。
我當時自我安慰,咁嘅C6總好過死出去搞女人的男人;再講,佢哋成日匿喺廁所,因為個老婆太煩,感情危機的警號已響起。

男爵府

除非立定主意離婚,否則jm們都係忍一忍。小孩大d,媽媽照顧的負擔就會輕d,情況就會改善㗎啦。
當時的我成日以「一山還有一山低」鼓勵自己,眼下的C6衰咩,仲有大把賤人衰過佢千百倍。
兩公婆成日吵架,對小孩成長都唔好

複式洋房

回覆 mandychan1027 的帖子

我都唔明點解咁喜歡係廁所,同你豬隊1一樣1做1同1樣1既事,明明我忙緊就應該幫手睇下,都一樣唔理去廁所

複式洋房

回覆 cablecabletv 的帖子

都學會欣賞佢優點既

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我係ftm..小朋友自己湊,一直只覺得train得好個小朋友,勝過去教一個幾十歲已定晒型嘅成人..

子爵府

我都比個豬隊友搞到我好攰,沮喪,爆炸.......好難接受一個成年人連自己都照顧吾倒, 日常生活好多嘢都安排到一塌糊塗,想旨意佢幫手諗少少野都唔得,要佢照顧小朋友就更加.....又冇耐性......我都唔知點安慰自己
如果佢明知自己係咁,應該唔好生小朋友囉!搞到大人細路都唔開心,辛苦

複式洋房

gilgil39 發表於 19-7-31 22:58
我都比個豬隊友搞到我好攰,沮喪,爆炸.......好難接受一個成年人連自己都照顧吾倒, 日常生活好多嘢都安排 ...

有期望就有失望,依賴唔到就唯有靠自己。為母則強

珍珠宮

Herayip 發表於 19-7-31 23:23
我有表姐又係揀左個 豬隊友,兩個女讀高中時都識話媽咪笨,叫媽咪離婚,畀著佢地早就離左。
我Lee個表姐夫,一入餐廳唔係先行去攞位,而係立即搵個等候位坐響樹玩手機。我表姐一拖二響後面隨後入來仲要去攞位。
女細時,表姐夫一停車就自己一支箭咁行左去,得我表姐有拎保姆袋,左抱一個女,右拖一個女,跟住行。
我表姐仲要搵錢多過我表姐夫喔,辦事能力又好,一向考試係全級高材生。嫁個書都讀唔成既。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

858D 發表於 19-8-1 05:33
我有表姐又係揀左個 豬隊友,兩個女讀高中時都識話媽咪笨,叫媽咪離婚,畀著佢地早就離左。
我Lee個表姐夫 ...

豬隊友何其多,以為上班搵錢就大哂大有人在,之所以唔幫就覺得你攪得掂,大熱天,我唔會帶2個仔落街市買送,係大斜路,旁邊有好多車馬路,人車爭路,只在樓下超市買少少送。豬隊友唔理解覺得你懶,佢認為可以。拖住2歲仔,手推5個月既落一大段路其間有馬路,再行斜路街市買送然後再上斜路回家。這是不可能的任務,太危險,你一個轉身大既仔走出馬路咁點?

珍珠宮

Herayip 發表於 19-8-1 07:37
豬隊友何其多,以為上班搵錢就大哂大有人在,之所以唔幫就覺得你攪得掂,大熱天,我唔會帶2個仔落街市買送 ...
豬隊友 紙上談兵,佢來做吖。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

Herayip 發表於 19-7-31 23:23

已經靠自己好耐喇!但好多時要幫埋豬隊友執屎,我一個人力量有限,冇心力了

子爵府

Herayip 發表於 19-8-1 07:37
豬隊友何其多,以為上班搵錢就大哂大有人在,之所以唔幫就覺得你攪得掂,大熱天,我唔會帶2個仔落街市買送 ...

會不會是人品問題大過豬的問題

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Herayip 發表於 19-6-29 14:49
湊小朋友唔只係媽媽責任,叫豬隊友睇住小朋友就是睇手機,聽歌°自己就打機,或者係廁所成個鐘完全唔理。放 ...
現今的男性大多都係甘樣,所以唔嫁

子爵府

20150618bb 發表於 19-8-1 16:15
現今的男性大多都係甘樣,所以唔嫁

明智

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

gilgil39 發表於 19-8-1 21:53
明智
你發覺唔到??

子爵府

20150618bb 發表於 19-8-2 11:10
你發覺唔到??

嫁左先知

珊瑚宮

gilgil39 發表於 19-8-2 23:48
嫁左先知
就................

別墅

Herayip 發表於 19-6-29 14:49
湊小朋友唔只係媽媽責任,叫豬隊友睇住小朋友就是睇手機,聽歌°自己就打機,或者係廁所成個鐘完全唔理。放 ...

2個字:冇心

呢種豬隊友,佢地自己本身都仲係大細路,我都成日話我c6,問佢咁做人老豆佢好唔好意思,仲鬧佢你冇心就唔好生,生咗唔關你事都得,拎錢番黎就得架喇,仲要請2個工人俾我,當我工人咪出糧俾我囉

首頁

尾頁

跳至