婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

如果有地方可以搬走唔同99住你地會搬?但有以下問題
1.搬左99得返自己一個住
2.99唔想同個仔分開,會令老公難做,同99實發脾氣同實世界大戰。
講下我99先
唔算難相處
但總想有私人空間,
夏天開冷氣又會話,由日頭到訓都唔比開,係訓教開。但屋企有小朋友已經熱到出粒粒。
出街都話成日出街,同屋企有小朋友野比較多,佢又話。小朋友細,開圍欄又比說話,搞到每日日頭開完夜晚又要收起先,日頭又再開。如果搬出去就自己喜歡點都得。

複式洋房

一定走,走左放個屁都大聲d

大宅

Salonglong 發表於 19-6-29 21:17
一定走,走左放個屁都大聲d

我都明,我都好想,但煩緊又好似好衰咁,99會變左獨居老人。但一齊住又實在好煩,樣樣野都要交代,又點受佢啲說話。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定係搬啦, 我絕對明白你心情, 因為以前我都經歷過你既情況(唯一分別那個不是我99)
不過搬還搬, 搬左唔等如唔理99, 你要湊小朋友, 但你要叫C6多D返去見99, 陪下99食飯, 就算平日唔得閒放假都要浦下頭
家用方面, 都要俾足夠99既生活所需
總之, 只係唔同住, 但樣樣野都有做足自己本份就唔怕被人講
99要嘈要講D乜, 你控制唔到, 所以亦無需太介懷, 等佢兩母子拆掂佢

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

避免關係惡化,最好搬走。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 王國教室勳章

candysandy 發表於 19-6-30 00:04
避免關係惡化,最好搬走。

X2

男爵府

搬近奶奶住既地方, 方便多d返去睇佢, 又可以呼吸自己既空氣

大宅

kawainnn 發表於 19-6-29 21:12
2.99唔想同個仔分開,會令老公 ...

你咁孝心都可以選擇搬近奶奶附近,叫佢個仔日日去請安都方便D啦。
其實咁熱唔開冷氣訓真係唔得囉,我女真係熱到出汗疹,見到都心痛,佢午睡我一定開比佢瞓。
電費係咪奶奶交?如果係就直接開口話電費你負責,唔想小朋友咁辛苦

珍珠宮

回覆樓主:

搬啦~你地住埋根本都唔夾~
得99自己一個,咁如果係獨女,係咪應該要同埋女家父母住?
其實果個係老公阿媽,最重要都係同老公傾,佢唔想,咩理由都係理由,一係搬近D,一家一主,先至長遠解決~

複式洋房

回覆樓主:

隨自己心意,過得人過得自己啦~
因為點做奶奶要挑剔都一定有野唔鍾意。
個案分享: 一開始c6話同我結婚,我奶奶立即將間屋個名cut左我c6,我估佢係怕我媒左佢間屋。咁我地冇所謂,反正我地都一早想自己出去住。
到後來佢了解到佢跟本冇野可以比我媒,佢又覺得冇人陪佢,又叫我地出錢裝修間屋,搬返去同佢住,又要生要死話得返佢兩個老人家。

別墅

2019新春慶豚圓

搬!想關係好d,分開住,有得搬就搬,最多番多d去食飯,俾佢見下個仔同孫

男爵府

搬。

禁止訪問

大宅

夏天都唔俾開冷氣?大人都頂唔順啦

男爵府

哇,我唔同99住,但我99同你99好似:

開冷氣又係臨瞓先開得,朝早6點半佢一起身,就算仲有人瞓緊都好,佢都會熄冷氣(間屋得一部冷氣)

一年去兩次旅行,就話去咁多次日本唔厭咩?唔好去啦,貴呀,番大陸住晚酒店咪得囉。

出街食飯,攞起個餐牌樣樣都話貴,唔好出街食。食個大家樂,我同老公一人一個餐,佢就話食咁多

男爵府

回覆 kawainnn 的帖子

同你情況差唔多,老公成日話搬啊搬啊,得把口,我都費時理佢啦,
我奶奶係我面前無甘多聲氣,我應完佢就算,繼續做自己想做既~
同埋我成日要返工,又有姐姐處理家務,所以奶奶都無得甘多聲氣,
奶奶之前嘈到離家出走(因為姐姐),但我都無咩反應,等老公處理,
我老公會同奶奶嘈既,所以奶奶都唔敢太多意見,
因為我地搬走左,佢就要做獨居老人,佢個女唔肯番黎同佢住~
如果唔係甘易搬走,建議你一定要請姐姐,自己去返工,就無甘激氣

大宅

經濟負擔倒的話
搬去同一座就最好了

大宅

過來人搬!

別墅

回覆樓主:

d長輩係甘煩,
冷氣問題同你一樣
為左慳電費,
小朋友出吓汗無所謂
但小朋友熱到皮膚起紅粒,
吾明d思想點會甘諗,。
多多投訴,,
一係你問問老公意見,
睇吓老公有咩睇法,
如果夫妻商量好 可以搬出去既話
甘咪簡近 少少囉(地方)
夜晚就番去陪99食飯。

如果吾可以搬
你唯有解釋比99聽(平日問題)
講到清清楚楚比佢知

大宅

唔知你奶奶年紀有幾大
如果年紀唔細既話其實最擔心係半夜突然有咩事屋企一個人都冇
我就曾經試過半夜走火警
即使有姐姐我地都選擇一齊住
但我都明白你地咁樣同住真係好難頂
我同你情況一樣
不過好在我奶奶係好易相處
從不過問我既事
我地大家亦好尊重對方

首頁