醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

千辛萬苦搵佐間離家遠了點,但覺得環境、收費ok嘅院舍,安排比腰傷康復出院的奶奶入住。怕佢唔適應,日日都過去陪佢,每次轉頭第日,負責該區嘅姑娘又打電話黎:妳奶奶夜晚唔乖、撕尿片,要簽紙同意,買對手板晚上綁定佢嚄!…妳奶奶血糖不穩定、要keep住幫佢驗血糖嚄!…妳奶奶早上血糖比較低,擺罐奶粉比佢飲餐夜奶好嚄!…隔日又來一個項目。聽到佢唔正嘅口音中彈出一次次索價,心就悶著;但我都忍了!按實際需要做吧!
但吊詭的是,奶奶自由醫院精神入去第四日,又不停地進出醫院,到今日跌倒,剛好一個月,已急診了廣華2次!九龍醫院住了半個月。
第一次,急性尿道炎細菌入血!發燒抽搐,抗生素2個療程後才轉穩定,暴瘦到心酸,日日想不同的煮食,方便佢吸收營養康復。剛返去院舍一周,今午又話佢自己由輪椅企起跌落地好大聲,要送去急診檢查,我一早交待要後扣固定佢,不能比佢自己鬆開個安全帶活動。奶奶一直不喜喝水,而且腦退化到不能自理。一直同住的我五勞七傷已扛不住比我重嘅身軀,想比佢入住有專業人士照顧、群體生活會開心滴。現在搞到家人四處奔波,真的
幸運就是遇到你……

男爵府

Ipta 發表於 19-6-29 23:48
千辛萬苦搵佐間離家遠了點,但覺得環境、收費ok嘅院舍,安排比腰傷康復出院的奶奶入住。怕佢唔適應,日日都 ...

睇完後感覺呢間院舍麻麻地,樣樣都同你講錢先,買乜買乜,不過都正常,佢唔搵地方賺你錢邊度可以經營落去。

住無耐就不停進出醫院,似乎對長者照顧不足。話佢血糖不穩,你可以要求睇番老人家血糖紀錄,睇下係咪真係每日都有同佢量度,同埋睇下朝早既血糖係咪真係低啲,不過住院舍膳食不佳,食啲奶補營養都好既。

我自己覺得老人家住院舍,家人一定要密啲探望,唔好依賴院舍既人照顧,所以建議搵間近屋企既,方便探望,環境同收費符合自己要求既俾老人家住。

大宅

Ipta 發表於 19-6-29 23:48
千辛萬苦搵佐間離家遠了點,但覺得環境、收費ok嘅院舍,安排比腰傷康復出院的奶奶入住。怕佢唔適應,日日都 ...

樓主你間院舍好似麻麻地喎,每月大概幾錢呀?老人家幾多歲呀?私人院舍質素好參差,所以好多時將價就貨。

大宅

回覆 Queenielam88 的帖子

月底條數未到,我話有個覆診在下週,接電話嘅姑娘話會安排。後來到期前一日才比電話話book唔倒醫院非緊急車,問我是否book街車。我問大約費用呢?如果近廣華約$200來回吧+陪診費。結果我週二陪診一來一回6小時!后來私下問個護理員,平日叫車都要近$400車錢呀

幸運就是遇到你……

大宅

回覆 curryfishball 的帖子

掙錢我是明白的!所以我都無自己外購奶粉去,明知貴幾拾都比佢掙下。但何解我覺得吊詭呢?(…)昨晚太夜一肚火無詳寫落去。我就補充返小小1.買手板夜晚綁著
午飯前去到,奶奶在大廳一角輪椅坐著,叫囡陪佢食嘢,我先到房裡擺低手上帶去嘅物品,奶奶的床單被清走咗。護理員也剛好抱著套被床單返過黎派低,我動手入被套,但總嗦倒陣尿味,心入面仲唸:洗唔干淨亦或是漏到其他地方有咩?哎!都米咁挑剔囖,到時候搞倒奶奶麻煩。轉頭出去陪完奶奶食完飯,推佢返入房抹下手臉,我坐落床上傾談間,個負責嘅護理員又入黎寒暄幾句,我就交待幾句:櫃桶裡面有厚衫,麻煩妳替佢著多件外套。護理員就翻起比我睇佢著了2件衫,我順眼睇到奶奶居然著住我擺落櫃桶底格,預備平日出街嘅紙尿褲!我就問:不是用院舍指定嘅尿片嗎?佢話唔夠未攞得切,用住先。我拉開地下櫃檯,發現袋裡剩翻一條紙褲。抬頭之際,見到枕頭底露出尿片,一下子拉出了3條紙尿褲出黎,到最後一條,居然有料!味道根源地!我問奶奶點解塞滴片落枕頭袋入面呀?佢答我唔知哇!我想問落去都無答案的,當佢神智不清忘了吧,反正平日醫院都手多搞鬆針頭要綁住,於是我就簽紙同意綁著訓,免得佢夜晚添麻煩。
但夜晚我心不安,醒了,分析下:奶奶腰痛一直都綁在輪椅坐,入房上床腳軟都要人扶,上床即拉起圍欄,佢點解可以彎腰摷到地下離床一角嘅紙尿褲,仲穿著自如無損呢?醫院配戴嘅腰封只是放在床尾或地下擺設…

幸運就是遇到你……

大宅

2·血糖問題,我一向跟開,空腹都是6.5~7.09,餐後11~14,覆診醫生都話年紀大差不多了,藥都無增減。直到轉了九龍醫院,佢食左抗生素無胃口,又無肯食醫院爛飯餐,試過了一次血糖跌到3,其他都系平日數據。所以返到去院舍,第日就打電話黎話要加密驗血糖($40/次),我講暫時呢段時間可以驗下先。姑娘:一周兩三日啦…隔左無耐,姑娘就又打黎,佢血糖早上得過2度太低喇,建議買定罐奶加次夜奶比佢食下。但佢醫院嘅記錄都算穩定,妳觀察多幾日睇下先吧。結果日日都告急,callme:咁就院舍裡買啦。轉背隔日,又整攤傑嘢比我歎!居然又跌倒似打回原形一樣!趕到去急診見到奶奶在床痛到呲牙咧嘴,呻吟不斷,四圍跑了2個月,腳皮都磨穿了幾層。以為可以喘定氣,搵份工幫補下,宜家
幸運就是遇到你……

男爵府

Ipta 發表於 19-6-30 17:22
回覆 Queenielam88 的帖子

月底條數未到,我話有個覆診在下週,接電話嘅姑娘話會安排。後來到期前一日才比 ...

非緊急都唔會咁後期先知book唔到,唔用非緊急車,仲有易達巴,愛心巴,但要預早book…最終坐咩車去?鑽的?

男爵府

Ipta 發表於 19-6-30 19:12
2·血糖問題,我一向跟開,空腹都是6.5~7.09,餐後11~14,覆診醫生都話年紀大差不多了,藥都無增減。直到轉 ...

你咁易話為,佢地話要買乜買乜,你都肯買,所以有乜芝麻綠豆事,佢地一定call你啦。

就算啲尿片係你奶奶放枕頭,佢地執床都應該見到,而且喺院舍跌到其實係幾大件事,佢地喺照顧方面真係麻麻地。

溫馨提示:

你奶奶宜家要綁手瞓,佢轉唔到身,你要小心佢生褥瘡,有就好麻煩要更加小心護理,處理得唔好會越爛越大,好恐怖。

其次係安排奶奶座「大班椅」,張枱可以鎖梗,唔會咁易跌又坐得舒服,坐出廳時唔好再俾奶奶坐輪椅,一啲都唔舒服。

大宅

第一次推輪椅坐巴士
幸運就是遇到你……

男爵府

Ipta 發表於 19-6-30 23:23

第一次推輪椅坐巴士

下次叫佢地預早book易達巴,愛心巴…仲有其他提供長者去醫院接送服務既車,你上網睇下佢地要求覆診前幾多個月要開始預約,差不多到期就要提護士幫手book車,但呢啲車有時間表,唔係睇完醫生可以即走,但總好過你自己推輪椅坐巴士。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有得選擇會走
感覺太差
家人住過幾間,合加過十五年,也沒這麼多問題
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

多謝妳提醒呀!😊五月份奶奶行動自如去飲茶,未打算過要買輪椅,所以初時入住未趕得及買到,都系暫時借用院舍跛脚輪椅。佢實際訓了三晚就送入急診喇,我幫佢抹身都要留意、還好,所以都買滴好少少嘅片比佢用。至於我咁容易被,我是不想撐得太恆。出院後我特別吩咐護理員定時比水奶奶飲。其實我在醫院同院舍我都交待:奶奶腦退化,食唔食左飯都模糊分唔清,問親佢都話唔要。唔做運動、沖左涼…妳地只需跟足程序做事,淨系同佢講:要做xx/唔洗比佢選擇喇。
幸運就是遇到你……

大宅

回覆 crystal媽咪 的帖子

其實,我覺得奶奶塞片入枕袋,被人老屈;十年難得一次嘅尿道感染入血,問醫生咩原因,同飲水少都有關;我聽完已心裡打鼓:再如是者搞滴咁“意外”黎再入院嘅話,我會提退院,奶奶九十歲都玩唔起!準備大壽,真不希望在醫院裡過
幸運就是遇到你……

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Ipta 發表於 19-7-1 00:16

其實,我覺得奶奶塞片入枕袋,被人老屈;十年難得一次嘅尿道感染入血,問醫生咩 ...

可以就轉走
我家人都試過飲水太少,體內唔記得鹽份高定係乜嘢。後來要食減鈉餐。以前行動自如唔使綁手時冇咁嘅情況出現,佢會常倒水飲。
另留意行動不便,去到多啲同佢按摩雙腳、旭動下身。除咗轉背脊防壓瘡之外,腳部血液循環好緊要,否則好大件事
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

我掛號時有問過姑娘,佢話要醫生批至可以book.而且我奶奶出院第四日返骨科覆診,未有咁多空檔,也始料不及。回程仲傾盤大雨,總算有驚無險返到去。非常感謝來回都very nice嘅13D兩名司機的協助。
幸運就是遇到你……

大宅

多謝妳意見分享呀!我奶奶有多動症,醫院落埋腰帶鎖住都可以好似泥鰍咁解倒出黎。改著背心、加埋對“孖葉”都解得開!
幸運就是遇到你……

男爵府

Ipta 發表於 19-6-30 23:57

多謝妳提醒呀!😊五月份奶奶行動自如去飲茶,未打算過要買輪椅,所以初 ...

除左尿片,最重要係同你奶奶兩邊轉換打側瞓避免褥瘡。

老人院啲職員只會定時定候做份內事,餵飯,沖涼,換片,你唔好旨意佢地會考慮到老人家口喝,熱(除衫),凍(加衫)……,佢地唔會主動關心老人家有無呢啲問題,除非個老人家識自己講出口/提出要求,所以啲老人家除左3餐基本上好少機會飲到水,你要吩咐佢地,奶奶坐出去就放杯/樽水喺附近俾佢自己飲。

男爵府

Ipta 發表於 19-7-1 00:16

其實,我覺得奶奶塞片入枕袋,被人老屈;十年難得一次嘅尿道感染入血,問醫生咩 ...

現時除左照顧好奶奶外,其次係去搵下第二間老人院,為轉院做好安排。

大宅

醫院不停催出院,因為奶奶無任何骨折,只系壓住神經痛。在奶奶仍住院期間,網上查資料,向長者家和社工求助,姑娘都親自約好帶我頂住艷陽走訪幾家,我自己再電波式咁擴展區域去敲門實地了解。有的氣味不對勁、有的雜費多,有的床位不理想…就如前提,覺得該院有物理治療師常駐,醫生護士到診,房間近大廳,在護士站旁,空氣流通、每周都有不同團體探訪和服務安排。但天氣好似不似預期…
幸運就是遇到你……

大宅

要睇荷包食飯,附近的貴幾千不等,滴孤涼我去做義工都領教過態度。我睇每家都有請外援護理員,護士嘅氣焰連陪同嘅姑娘都感受到。公關接待報價的都不錯。原本幫奶奶申請排政府院舍,並打算私院住得好就再此買位,不用到處轉再適應,家陣真係擔心又無助

幸運就是遇到你……

首頁

尾頁

跳至