醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Ipta 發表於 19-7-1 01:15
回覆 curryfishball 的帖子

要睇荷包食飯,附近的貴幾千不等,滴孤涼我去做義工都領教過態度。我睇每家都 ...

政府起碼排3年(唔揀區),仲要先做評估合資格先可以排,排到又要再做評估,情況太差要排另一條隊。

你有無搵過社工幫手?去搵你嗰區既社工傾下,講番你既情況同難處,佢地會幫你諗下解決方法。

大宅

回覆 curryfishball 的帖子

已進入排隊中…就是等…
幸運就是遇到你……

男爵府

我爸係另一區住安老院,因我住嗰區99%係公營,唯一一間但最平床位要萬四-五,想近都無辦法,我爸剛4月入住,因佢不自願的(但因年老同骨折,醫生強烈唔見意回家),入住第一日就玩屎玩尿,自己掹片,態度又唔好,兩個月都無同人勢成水火,唉,我都十五十六轉院舍。

大宅

回覆 4ponymum 的帖子

如果佢醫院期間無發生此連串現象,我估計佢係發洩出不滿情緒,引人注意;實則不安、無助抗議。如果可以多去陪下佢適應,鼓勵一下佢,叫佢當休養身體,如果佢乖,肯物理治療有進步,獎勵佢外出飲茶或其他活動。(我會鼓勵奶奶要食嘢,腳至有力,才返倒屋企,不然我扶唔起妳嘎!)同佢溝通下吧

幸運就是遇到你……

男爵府

無錯,佢係發洩不滿,因他一直都獨自生活,而家因為骨折所有生活都要靠人,對佢好大打擊,佢仲未接受到現實,而家呢間安老院舍係夾位,佢怕唔俾放太多自已物品,(得個櫃面放野,好細),想試下搵間獨立房俾佢,唔知呢啲可唔可以裝細電視仔俾佢睇下打發時間。

大宅

回覆 4ponymum 的帖子

我參觀過一滴院舍係可以安裝固話,有的大房有位比妳掛電視,另收費,櫃桶基本都是統一的,妳可以床底擺膠箱嗎?跟爸爸商量除此硬件問題,可以跟院舍講下,或轉房。如果姑娘同護理員夾倒,都免得轉啦。
幸運就是遇到你……

男爵府

4ponymum 發表於 19-7-3 23:06
無錯,佢係發洩不滿,因他一直都獨自生活,而家因為骨折所有生活都要靠人,對佢好大打擊,佢仲未接受到現實 ...

要裝電視,肯付電費同買電視就應該無問題

複式洋房

回覆 Ipta 的帖子

呢種院舍真係比比皆是見你哋個個唔得閒有求於佢哋就咁
如果真係無法揾到第二間
建議買啲特製衣服俾奶奶
老人家玩排泄物佢哋自己都唔記得
買條Rhys防撕片褲俾佢等佢撕唔到 有啲配埋腰帶 可以固定喺床
唔好綁手 咁樣老人家都好可憐

大宅

回覆 LanKmama 的帖子

幾經轉折,又住了半個多月出院,無耐月中返到院舍。七·一假期後,我打電話去主管講八月退院喇,因為5、6、7每月都住唔過一周又入醫院,夾埋醫院比院舍仲常住!每樣都是外來條件導致入院,跑到我洩氣了。佢叫我考慮一下添……結果大家協商到,結賬留到八月頭。畢竟按金、院費都要照計,我獨力照顧唔到。氣氛一點不鬆懈,床墊終於都墊高一張,唔使正常人都坐住往後反。應該如主管吩咐的加護。平日一面好人嘅護理員隔壁講嘅話剛好被我聽到,拉開半掩門驚見我坐著,尷尬轉調對我笑賣溫和正是接待入院第四日就搞到急診,不見了個多月嘅護理員!心裡祈求離開院舍前千萬別再發生事故喇!最難頂尋日去探奶奶,剛好遇上出恭,又另一位護理員戴一次性手套拎個有蓋嘅細桶入黎換片(唔知入面有無餡)全程扶抱、推輪椅出門口都系果對手套!我推左出大堂不停洗手抹。等奶奶食完午茶,帶佢做了幾下手運動(前日已叫加枕頭墊腳,發現佢腳面水腫嚴重未退)搞完一輪到開飯食間再推返去近房外坐,個桶仲留在床頭原位,而個護理員又戴住同款嘅手套拿住滴餐具派緊飯!
幸運就是遇到你……

男爵府

今日探我爸,離遠聽到有個伯伯自己落地仲跌倒,個阿嬸仲話留血呀,但又無話叫車叫人。我爸都係入一個月醫院,出來兩日又入返去,因佢有出血情況但應該無野做到,但我爸係綜援,而家想返屋企仲難決策。

子爵府

Ipta 發表於 19-7-1 00:58
醫院不停催出院,因為奶奶無任何骨折,只系壓住神經痛。在奶奶仍住院期間,網上查資料,向長者家和社工求助 ...

我婆婆92歲心臟跳得很慢得三十幾下。原來醫院真係會催出院架 我婆婆住了2個月醫院。現在行都行唔到。坐一陣都話會頭暈。醫院都暗示趕出院,但她不肯入住院舍。成日話要返屋企。我都煩緊。又電動床又便椅好多嘢要面對

首頁

尾頁

跳至