懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問38週 vs 39週後出世 分別大嗎
約左38週開刀,但呢幾日上網睇到話39週後出生嘅bb 身體/腦部發育好啲,少啲病同聰明啲,真的嗎?

有生左小朋友嘅媽媽分享下嗎?謝謝

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

chubobomama 發表於 19-6-30 08:27
約左38週開刀,但呢幾日上網睇到話39週後出生嘅bb 身體/腦部發育好啲,少 ...

好似37週之後只係長脂肪
同埋你約咗39週開刀 佢都可能之前要出世
所以開刀都好多38就開

別墅

2019勳章

開刀唔好咁遲,佢隨時自然出世

大宅

回覆樓主:

我仔38周3開刀,好大隻好健康,好少病。
真係要視乎小朋友體質,其實37周已經算足月嫁啦,唔駛擔心啦~

別墅

多謝你地嘅回覆!我都信醫生嘅判斷,只係愈黎愈近生,好多野諗,囉囉孿咁,好怕做錯決定 ><

多謝大家

大宅

2019新春慶豚圓

chubobomama 發表於 19-6-30 14:26
多謝你地嘅回覆!我都信醫生嘅判斷,只係愈黎愈近生,好多野諗,囉囉孿咁,好怕做錯決定 ><

多謝大家:fort ...

我又唔過分別咁大喎我個仔 兩歲半 36週出世 都一切正常發展啦

大宅

上網睇好多唔啱資訊,如果出生週數真係對bb有影響,醫生應該講左。
我覺得想少病d餵人奶會好d,聰唔聰明根據父母本身資質,唔覺差幾日出世會有咩分別。

子爵府

chubobomama 發表於 19-6-30 08:27
約左38週開刀,但呢幾日上網睇到話39週後出生嘅bb 身體/腦部發育好啲,少 ...

開刀唔會咁預到d時間咁緊,大部分都係38w開,我順產就39w同39w5d生,37w足月就應該分別不大,係可能陀多一、兩週bb大隻d食奶夠力d所以容易湊d

伯爵府

回覆樓主:

37足月就得
even 我而家35
佢話器官已成熟

別墅

2019新春慶豚圓

世衛現時仍然定義夠37週算足月, 但唔建議早過39週開刀

但好多私家會遷就自己工作. 會想產婦早少少, 因為一到39週就隨時生, 咁會打亂佢安排.

大宅

我侄仔28週就出世,吾覺佢吾健康又吾聰明喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊