懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有醫生話初生嬰兒用枕頭好危險,驚焗親BB,但係如果冇用改善頭型枕頭,又話初生嬰兒個頭會有 flat head sydrome。應該用定唔用呢?我淨係買咗個斜枕比BB防止毆奶。

男爵府

我一歲先畀枕頭bb,我覺得窒息大鑊過個頭型囉

別墅

mommy2015 發表於 19-6-30 12:09
有醫生話初生嬰兒用枕頭好危險,驚焗親BB,但係如果冇用改善頭型枕頭,又話初生嬰兒個頭會有 flat head syd ...

NB唔需要枕頭,bb頸椎係平架,墊高佢對頸發展唔好同埋增加窒息風險,去到2歲以下都唔使用枕頭,頭仔由佢自由發展啦,到大啲識翻身佢會側身訓下,個頭仔會慢慢圓返架

男爵府

我歲半先至俾佢用

大宅

唔會,醫生話頭型會慢慢圓返

男爵府

冇用枕頭,阿仔個頭慢慢變圓

水晶宮

有醫生話初生嬰兒用枕頭好危險,驚焗親BB,但係如果冇用改善頭型枕頭,又話初生嬰兒個頭會有 flat head syd ...

初生唔好用枕頭。初生唔好用枕頭。初生唔好用枕頭。重要嘅嘢要講三次。防嘔奶斜枕(其實係防止BB被嘔奶濁到)正確用法係放床褥底,唔係放喺床褥面,床上唔應該放任何嘢的。

頭形事小,安全事大。而且留意幫BB左右放、轉下方向,同埋多啲同佢趴喺度玩,都可以防止頭扁。我兩個B細時冇用過枕頭,頭形都好靚。

侯爵府

我成1歲半先開始用

首頁

尾頁

跳至