時政擂台

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

條命係自己嘅,父母養大你,你輕視自己條命,只有你對唔住父母親,無人對你唔住。

點解個個搞到撞邪咁,好恐怖

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

所以今日我覺得中國雖然言論自由係有限制,而且只報喜不報憂,係令人感到封閉封建!但香港媒體報道不停邊個跳樓亡邊個自殺嗰啲真係令自殺風氣助長,唔識諗嗰啲而且無人真正去糾正思想,真係容易被感染集體去做一件事

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-7-1 11:24
就係利用年輕人嘅反判心~

「他們只是孩子啊!」

水晶宮

tobey0713 發表於 19-7-1 02:47
還記得前陣子每日都跳一個學生 心碎了。現在不停咁歌頌為烈士 義士etc。真的唔好再騎劫所有人出黎為人命示 ...

邪教

珍珠宮

唉瘋 發表於 19-7-1 11:40
條命係自己嘅,父母養大你,你輕視自己條命,只有你對唔住父母親,無人對你唔住。

點解個個搞到撞邪咁,好 ...

「革命無罪,造反有理!」

侯爵府

快樂香橙 發表於 19-7-1 10:44
好簡單問一句,政府成日話暫緩=撒回左,咁為何不直接說撒回?不是可以降溫嗎?

另外,成立獨立委員會,大 ...

咁你有冇睇到佢哋而家唔單止要求咁少?就你所講嘅兩樣野,已經回應左N次,只係唔啱佢哋聽。其餘的要求亦已回應了N次,又係唔啱心水,當冇應過。

別墅

ocarebear 發表於 19-7-1 11:48
咁你有冇睇到佢哋而家唔單止要求咁少?就你所講嘅兩樣野,已經回應左N次,只係唔啱佢哋聽。其餘的要求亦已 ...
知道有其他要求,但這兩樣係最基本亦係最易做到,對嗎?想請教政府怎樣回應個兩樣野N次?唔見有多次正面回應謝謝

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

快樂香橙 發表於 19-7-1 11:16
而家係政府官方規則寫明得撒回/押後呀JM....而家一個簡單訴求都未做到,政府有心解決事情嗎?
...

點解政府退一步,你地點解唔可以一步,仲要得寸進尺,得一想二,以死威脅,令我更覺得哩班示威者無恥

侯爵府

快樂香橙 發表於 19-7-1 12:11
知道有其他要求,但這兩樣係最基本亦係最易做到,對嗎?想請教政府怎樣回應個兩樣野N次?唔見有多次正面回 ...

正面回應 咪即係佢要咩你比咩囉,唔啱聽就即係冇回應

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

邪教
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

子爵府

2024年龍年勳章

funbi0816 發表於 19-7-1 11:40
所以今日我覺得中國雖然言論自由係有限制,而且只報喜不報憂,係令人感到封閉封建!但香港媒體報道不停邊個 ...

其實內地好好多了,好多都透明了,中央打黑組落嚟,好多冤案錯案官商腐敗都俾平民百姓知道並評論了,近期係湖南操場藏屍案。但係的確會有一班人借呢D事去煽動,有D摘頭去尾嘅謠言會傳得好快,如同香港依家一樣,只俾D博眼球標題去,冇人追求真假求實,好快漫延,大陸人多,好多人民智未開,傳播途徑比香港仲多添,現今中國根本唔係有D人灌輸嘅咩冇一D言論自由~~遠近歷史事實話俾人知,中國用西方果套去管治,係行唔通嘅,起碼目前唔得。邊個國家有中國咁多人口同民族?

別墅

ocarebear 發表於 19-7-1 12:34
正面回應 咪即係佢要咩你比咩囉,唔啱聽就即係冇回應
希望討論是健康的,請清楚指出正面回應左d咩⋯因為你提及「就你所講嘅兩樣野,已經回應左N次」。

別墅

ssl418 發表於 19-7-1 12:31
點解政府退一步,你地點解唔可以一步,仲要得寸進尺,得一想二,以死威脅,令我更覺得哩班示威者無恥
...
退一步是指?政府唔正面應、交待,又唔設立獨立委員會調查,又唔無恥嗎?JM我希望大家明白,而家公說公有理,婆說婆有理係令社會撕裂,要修補說要有實際行動。設立獨立委員會,大家清清楚楚,找尋事情起因、解決方案,唔好嗎?

侯爵府

快樂香橙 發表於 19-7-1 13:11
希望討論是健康的,請清楚指出正面回應左d咩⋯因為你提及「就你所講嘅兩樣野,已經回應左N次」。
...

絕對贊同討論是健康。

正面回應左啲咩,上網好易搵到,無謂我喺度重複,更重要係免得我如有錯誤理解,已將錯誤訊息散播

別墅

ocarebear 發表於 19-7-1 13:18
絕對贊同討論是健康。

正面回應左啲咩,上網好易搵到,無謂我喺度重複,更重要係免得我如有錯誤理解,已 ...
討論無論據,似乎不太有助大家交流。怕有錯誤理解,更應大家傾下,欣賞你願意健康討論的意見!

伯爵府

brindlewin 發表於 19-7-1 08:08
當局者迷,一向習慣“上令下隨”,覺得後輩必須聽教才叫合格,你班人唔聽話,即係搗亂,叫“去死”理所當 ...
同意,但我覺得同屋企人關係重於一切,所以唔值執著去拗,亦深明蛇齋餅糉的洗腦力量

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

快樂香橙 發表於 19-7-1 13:15
退一步是指?政府唔正面應、交待,又唔設立獨立委員會調查,又唔無恥嗎?JM我希望大家明白,而家公說公有理 ...

見你係咁講點解政府少少野都唔肯答應,如果政府講左撤,示威者唔收手,係咪有咩事都你包底呀?

如果你包唔起就唔好再問,好多回覆答左你,佢地得一想二!!!
總有離別的時候

伯爵府

快樂香橙 發表於 19-7-1 13:15
退一步是指?政府唔正面應、交待,又唔設立獨立委員會調查,又唔無恥嗎?JM我希望大家明白,而家公說公有理 ...
我也支持成立獨立委員會調查,如果當中有內情、案中案,查得清清楚楚不是可以還警察或示威者公道嗎?

別墅

Chowying 發表於 19-7-1 13:25
見你係咁講點解政府少少野都唔肯答應,如果政府講左撤,示威者唔收手,係咪有咩事都你包底呀?

如果你包 ...
得一想二?得零咋唔明點解大家只怪責示威者,因為問題起源是:政府無視市民意見。

政府在第一次百萬人遊行之後,晚上只發新聞稿交代,更稱「 《條例草案》將於六月十二日在立法會恢復二讀辯論 」,你覺得政府有理過人地意見嗎?口講「作為一個自由、開放和多元的社會,我們認同並尊重市民對廣泛議題有不同的意見」,實際就無視意見。

大家成年人,有學識有理有據,係到討論係想意見交流。唔通我下下只講句:「如果你包唔起政府有承擔,就唔好再問,好多回覆答左你,係政府無用唔令社會回復平靜」?

首頁
34567...9

尾頁

跳至