婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2020勳章 hashtag影視迷勳章

peaceful~ 發表於 20-2-22 22:35
我又是左下腹卵巢位痛,婦科就話可能盤腔炎,輸卵管發炎,但食了抗生素冇效。腸胃科就話腸敏感。做埋MRI 確 ...

請問你是否痛得很利害?除了痛,還有沒有其他不適?吃了多種葯物後,有沒有少許改善?

子爵府

2020勳章

1773 發表於 20-2-23 00:56
請問你是否痛得很利害?除了痛,還有沒有其他不適?吃了多種葯物後,有沒有少許改善?
...

我又未至於話好痛,但全日痛,有刺痛,有鍊住痛,所以又不能當佢不存在。食過止神經痛的藥物,未能止痛,可能藥份輕,但副作用很大,又暈又嘔,沒有吃了。個左下腹痛有時會扯到落大腿,而腹部中間有時又古怪痛,有時扯痛,有時被人打咁。總之古古怪怪。你又打算下一步點醫?

伯爵府

2020勳章 hashtag影視迷勳章

peaceful~ 發表於 20-2-23 10:35
我又未至於話好痛,但全日痛,有刺痛,有鍊住痛,所以又不能當佢不存在。食過止神經痛的藥物,未能止痛, ...

我跟你有些相似,但沒有刺痛,主要是酸痛或扯住痛。上星期醫生給了我一個月腸胃藥,我諗住食完這次藥還覺得不適,就去安排檢查囉。始終有少少諱疾忌醫,拖得就拖

複式洋房

peaceful~ 發表於 20-2-22 23:33
我做了腹部,涵蓋大約十個器官,包括肝,腎,膀胱,子宮,卵巢等。照左咁多野都正常,所以我覺得自己係神 ...

我都係這樣。希望無事 應該無事 放鬆點

洋房

peaceful~ 發表於 20-2-22 22:35
我又是左下腹卵巢位痛,婦科就話可能盤腔炎,輸卵管發炎,但食了抗生素冇效。腸胃科就話腸敏感。做埋MRI 確 ...

你係經常痛定咩?因為我都痛左好幾年但都穩唔到原因

子爵府

2020勳章

Esthersoi 發表於 20-2-24 03:19
你係經常痛定咩?因為我都痛左好幾年但都穩唔到原因

初期間唔中,而家日日,九成時間都痛。如果經期來再痛d。搵唔到原因可能真係神經痛。

洋房

peaceful~ 發表於 20-2-24 09:52
初期間唔中,而家日日,九成時間都痛。如果經期來再痛d。搵唔到原因可能真係神經痛。
...

你日暐痛咪好辛苦?好影響心情同生活

子爵府

2020勳章

Esthersoi 發表於 20-2-27 01:17
你日暐痛咪好辛苦?好影響心情同生活

都有影響,最幤揾唔到原因,我仲想生仔,點陀

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我左下腹已經痛咗1個月,痛時會連痛埋左腰和左大脾,呢啲痛症令我諗起10年前嘅膀胱炎,嗰時覆診驗尿每次都有隱性血尿但種唔到菌,搞咗兩年入左幾次醫院都check唔到係乜事,胃鏡,造影,超聲波,下腹電子掃描和MRI都正常,直至最後一次入醫院照膀胱鏡有發炎和種到菌。
舊年10月中停服單一性避孕丸(差唔多食咗十年因治子宮內膜移位經痛,曾做腹腔鏡朱古力瘤手術),11月中來第一次月經,12月中來第二次月經(肯定沒有懷孕)跟住冇再來過月經已兩個半月了,直至二月頭開始左下腹痛,越來越痛發覺唔對路,自行買驗尿試紙,結果尿液有隱性血尿了。

侯爵府

醒目開學勳章

食咗半個月中藥治膀胱炎唔掂,而家食咗五日抗生素都唔掂一樣痛,聽日再去睇醫生。

洋房

angelfan07 發表於 20-3-1 09:21
食咗半個月中藥治膀胱炎唔掂,而家食咗五日抗生素都唔掂一樣痛,聽日再去睇醫生。
...

隱性血尿係代表你入面出血?

洋房

peaceful~ 發表於 20-2-27 12:38
都有影響,最幤揾唔到原因,我仲想生仔,點陀

我都係想生,我明白
好驚陀唔穩

侯爵府

醒目開學勳章

Esthersoi 發表於 20-3-1 17:45
隱性血尿係代表你入面出血?

膀胱發炎都會出現隱性血尿
今年1月頭先急性尿道炎屙血

大宅

唔好意思,請問大家去邊睇同照丫?因為我都有同樣問題,已經年幾,上年去婦科照陰超,又話我正常無事。但個個月都仲痛,痛到瞓唔到,連腰依家都有d痛。
睇完婦科,我依家仲要去邊check腸胃或者照MRI呢?去普通西醫/公立醫院定私家專科丫?謝謝

洋房

Stella6275 發表於 20-3-15 06:19
唔好意思,請問大家去邊睇同照丫?因為我都有同樣問題,已經年幾,上年去婦科照陰超,又話我正常無事。但個 ...

我果陣有個婦科醫生話可能賜發炎,不過佢又要驗就要割野去驗,佢又唔建議,不過擔心既話都可以照下腸。

我另一個婦科就話呢個位係小腸位,又係叫我去照腸,但我照完都穩唔到咩事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊