自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

都幾準....

https://www.hk01.com/社會新聞/292005/豬年2019-解籤師傅-86實為下籤-派錢4000-明日大嶼-白做

沙田車公廟的「場外解籤師傅」陳天恩直言,籤文中所述的「石田」及「畫餅」顯示本港來年環境較負面:「石頭田點會種得出嘢?石頭田又會有幾多收入?畫出嚟嘅餅又點可以食?點可以充飢?」

陳表示,行政長官林鄭月娥生肖屬雞,而屬雞人士在豬年位處「三煞位」,預計會為香港帶來一定衝擊;至於沙中線工程、關愛共享計劃派錢4000元是非多多,與明日大嶼填海計劃一樣,都是畫餅充飢、話梅止渴、白做、「得個睇字」。

子爵府

回覆樓主:

大會安排的解籤師傅在會見傳媒時表示,籤文首句「石田為業喜非常」相當不錯,形容香港先天環境不錯,但需要市民、政府合作;在解沙田的籤文時,指「出入謹慎」即運輸事務上要小心。

解籤師傅建議市民儲錢自保

在解讀代表香港的86號籤時,陳天恩則持不同看法。他認為,86籤表面上是中籤,實際效果則是下籤:「解籤解咁耐,未聽過呢支籤係好⋯⋯大會只解第一句,唔夠膽解落去。」

對香港市民而言,應如何自保?陳天恩建議:「唔好買無謂嘢,儲錢捱過今年先。」

另一名解籤師傅李奎賢則認為,籤文顯示香港來年會內耗不斷、經濟發展有暗湧,香港亦恐怕會出現「家庭不和」。

象牙宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

SabrinaR 發表於 19-7-1 21:26
大會安排的解籤師傅在會見傳媒時表示,籤文首句「石田為業喜非常」相當不錯,形容香港先天環境不錯,但需要 ...

捱多半年,可能會轉運。
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

回覆樓主:

關愛共享計劃派錢4000元是非多多,與明日大嶼填海計劃一樣,都是畫餅充飢、話梅止渴、白做、「得個睇字」。

明日大嶼... 聽講填海工程已經開始左

子爵府

超級特務 發表於 19-7-1 21:28
捱多半年,可能會轉運。

點解?

子爵府

超級特務 發表於 19-7-1 21:28
捱多半年,可能會轉運。

有無多啲可透露?

象牙宮

SabrinaR 發表於 19-7-1 21:34
點解?

我唔識玄學嘢
只係睇近年世界各地示威行動,佔領華爾街,黃背心,佔中,好多時開始激烈聲勢浩大,後來漸散去。
你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

vickling 發表於 19-7-1 21:35
有無多啲可透露?

激烈衝突不斷,巿民會厭惡,民意總會逆轉,後勁無力。
斷估。
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

超級特務 發表於 19-7-1 21:37
我唔識玄學嘢
只係睇近年世界各地示威行動,佔領華爾街,黃背心,佔中,好多時開始激烈聲勢浩大,後來漸散 ...
以農曆年來講唔止半年, 要等到下年立春了。
請不要點評我, 請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。請不要點評我, 請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。請不要點評我, 請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊