單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果撫養權歸我, 在離婚協議書上冇提及可以另一方可帶子女出境, 到收到絕對離婚令後, 係咪可以日後向法庭申請禁制令?

男爵府

fishfish121 發表於 19-7-2 00:45
如果撫養權歸我, 在離婚協議書上冇提及可以另一方可帶子女出境, 到收到絕對離婚令後, 係咪可以日後向法庭申 ...

到時你收到份court order 時上面會註明子女離境需得對方同意,而對方亦可用這文件向相關當局申請禁止離境及發出護照。就算你地離婚協議書上無寫明,現時家事法庭普遍都會加上這條文。

子爵府

lm251099 發表於 19-7-2 01:24
到時你收到份court order 時上面會註明子女離境需得對方同意,而對方亦可用這文件向相關當局申請禁止離境 ...

但不是共同撫養, 有撫養權都需要得到對方同意先可出境嗎? 謝謝

男爵府

fishfish121 發表於 19-7-2 06:18
但不是共同撫養, 有撫養權都需要得到對方同意先可出境嗎? 謝謝

係,呢個條文跟撫養權無關的,但是要對方主動向入境處提出,該處才會有記錄,家事法庭吾會主動將條文呈交入境處。
如果關係好可以直接問對方有無向入境處申請及叫佢寫封同意書,準許你在子女成年前帶佢地離境出遊。如果吾方便問帶佢地行一轉深圳便清楚。你現在未收到文件,應該未有問題,可自由出入。

子爵府

lm251099 發表於 19-7-2 07:34
係,呢個條文跟撫養權無關的,但是要對方主動向入境處提出,該處才會有記錄,家事法庭吾會主動將條文呈交 ...

係咪即係收到文件後, 子女日後出境都一定要有入境處封通知? 唔可以雙方同意情況下自行出境嗎? 謝謝

男爵府

fishfish121 發表於 19-7-2 10:40
係咪即係收到文件後, 子女日後出境都一定要有入境處封通知? 唔可以雙方同意情況下自行出境嗎? 謝謝
...

吾係。
收到文件後,如果你前任沒有向入境處申請禁制,一切都沒影響,但你最好都係先得到對方書面許可,免得將來不歡而散時有把柄在人手上。

子爵府

lm251099 發表於 19-7-2 10:50
吾係。
收到文件後,如果你前任沒有向入境處申請禁制,一切都沒影響,但你最好都係先得到對方書面許可,免 ...

明白。謝謝

複式洋房

吾係。
收到文件後,如果你前任沒有向入境處申請禁制,一切都沒影響,但你最好都係先得到對方書面許可,免 ...

想問問、要對方書面許可、是否要佢簽定一份文件文入境處?那文件在那可取?

男爵府

cathyanson 發表於 19-7-3 17:02
想問問、要對方書面許可、是否要佢簽定一份文件文入境處?那文件在那可取?
...

去家事法庭搞文件,你寫好出境時間比佢簽,簽好再入申請比法官出出境紙。
攞住呢張紙帶小朋友出境比入境處睇

複式洋房

Kristytracy 發表於 19-7-9 21:06
去家事法庭搞文件,你寫好出境時間比佢簽,簽好再入申請比法官出出境紙。
攞住呢張紙帶小朋友出境比入境處 ...

即每次出境都要咁做?

大宅

吾係。

咁想問下如果N年前對方申請左小朋友出境禁制令, 係咪要去家事法庭申請解除禁制令?

首頁

尾頁

跳至