夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

同先生係奉女成婚,陀緊6個月開始搬進先生家同你佢屋企人住。好記得岩岩搬入去仲未結婚,佢媽咪點樣睇我同我家人唔起,當面稱呼我叫無錢鬼、窮鬼。因我家是單親低收入家庭。比人侮辱,比佢地欺凌直到阿女出世。當初只有18歲的我驚到躲係房喊,唔敢出去唔敢講野
係結婚到而家,兩家人都冇見過面,佢地話我家窮,但就1$禮金都冇比過,奶奶為人刻薄,從入門後便對我呼呼喝喝,仲同我講,結左婚就唔好成日反外家,唔知以為對我唔好。又到處同人講我既家人,在家中我覺得我連工人都比唔上。先生脾氣暴躁,係佢身邊,基本上每一日都會比佢鬧比佢鬧我蠢、無用、廢柴!同佢拍拖到結婚生仔四年!!結婚前圍住佢轉,結婚後就做工人,湊小朋友,極少出街。點解?因為我如果去街,唔煮飯就會比人話足幾日,慢慢我就唔會出去,試問一聲,世界得老公同奶奶同個bb既生活,仲會每日比人鬧呢樣鬧個樣既人點樣正常?而加小朋友15個月,今日帶左佢反娘家,玩得好開心!但夜晚開始喊,由1點喊到4點!老公就開始鬧我!話我屋企人搞到咁,我同阿女一齊喊,佢就鬧我湊女湊到9588!湊到喊到咁!我好無助,我覺得我堅持唔到落去!

洋房

回覆 Fhyy 的帖子

好後悔嫁左個咁既人!住左入去,從來唔做家務既我
陀住8.9個月既肚換床單,拖地,做家務!我個陣個肚已經好巨型!但比人鬧我做得少!
坐月時,亦因唔敢唔做野訓會比人鬧!傷口痛幾攰幾痛都自己起來做,照樣做家務!
身為女人既奶奶從無叫我休息!而加我都落下病根了。腰經常都痛!
我的老公!亦都冇真正關心過我。我明白搵錢辛苦!但我都係佢老婆,點解從來唔會關心我!只會鬧我話我,向我發脾氣!我好辛苦。
湊小朋友亦都好大壓力,只有小朋友有咩衣郁,做阿媽既就永遠比人講!
我覺得我人生無意義 乜都冇曬!
我明條路係自己揀 但我都係好後悔!
每一日都好有壓力!
我應該要點樣?我唔想離婚,但亦都唔想繼續咁落去!

洋房

回覆 Fhyy 的帖子

先生好細路脾氣。28歲了!但好中意打機,打機打到可以一個月用1-2萬!
因為佢d錢唔過我手,我控制唔到佢!
同佢傾!佢都唔會理我。。
導致冇儲蓄,搬唔到出去住!
我有諗過叫奶奶湊,出去反工!
但我先生就要我自己湊返,驚奶奶湊唔好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主你的問題全部都係源自18歲已經俾你老公搞大左個肚,男家知你冇第二條路行所以睇唔起你,做女仔真係要好好保護自己,你小朋友先15個月即係你先廿歲度,如果你唔想咁樣過成世,不如計劃下等小朋友返幼稚園你出來做野,唔好叫奶奶湊,盞佢仲俾更多面色你睇

大宅

回覆樓主:

有啲膠post,宜家咩世代?

珍珠宮

回覆 Fhyy 的帖子

聽妳講,「從來唔使做家務既妳」、、、「單親媽咪教養」大既妳。咁即是妳媽咪做曬家務啦。咁即是,妳將子女帶翻娘家養,畀妳媽咪湊大,妳都可以繼續住娘家唔使做家務,咁妳可以無後顧之憂地博一博,發奮圖強,繼續讀書,增加自己既生計能力,搵份人工高既職業來做單親媽咪。都好過
而家嫁得條件咁唔好既無出息困境。如果男家要女唔要媽(妳)既,妳就索性離婚。自己出來創一番事業。得既係自由,自主,畀機會其他懂欣賞,尊重自己既人來愛妳。

我18,20歲時都好似妳咁娘家清貧窮,一樣從來唔使做家務。因為每次媽咪叫我做家務,我爸都話唔好要我做,因為我要用來讀書。
我又係20歲就嫁我前夫,夫家個個家境經濟都比我同前夫好。前62 99 搵到錢,但冇唸過自己會活咁長,退休既積蓄都使曬。
而家我一個女人搵錢擔起成幾頭家已近20年,為生計改善經濟條件打拼25+年。前夫同子女,前99都要靠我養,我冇地方畀佢地男家睇小我。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

回覆 Fhyy 的帖子

真定假㗎?如果係真 你奶奶第一次話你 窮鬼時你就即時走啦,
仲要同個心裡面無自己同怪獸奶奶嘅人繼續生活?

珍珠宮

YeungngNganmld 發表於 19-7-2 07:37
回覆 Fhyy 的帖子

真定假㗎?如果係真 你奶奶第一次話你 窮鬼時你就即時走啦,

生計能力,資質,人人唔同。
有D人請願寄人籬下受氣,都唔夠資質出去闖。
我D闖出來既,打拼過出來既,都唔想一句叫人出去打拼就收筆。因為我係過來人,Lee條路真係好辛苦。好似軍訓咁。但我就守得雲開見月明。不過我唔知人地有冇我咁既「運氣」,或者係我前夫同我先生都欣賞,景仰我有既 "fortitude" 堅忍不拔。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

Fhyy 發表於 19-7-2 03:39
同先生係奉女成婚,陀緊6個月開始搬進先生家同你佢屋企人住。好記得岩岩搬入去仲未結婚,佢媽咪點樣睇我同 ...

你唔想離婚,咁你唯有忍

你老公同99對你一直唔好,你無能力揾錢脫離呢個困境,咁你老公唔會無啦啦對你好起黎!

你99點解睇唔起你同女家?你好清楚,因為佢覺得你地窮!你點樣可以得到佢尊重?你揾錢多過佢個仔,唔洗靠佢個仔,佢咪要俾幾分薄面你囉!

你老公同99就係知你無能力討價還價,所以咪對你差囉。

男爵府

pinkcar 發表於 19-7-2 05:56
有啲膠post,宜家咩世代?

如果唔係膠~既然奶奶同老公都對自己唔好~真係趁後生走人好過啦~如果真係湊唔掂個小朋友~就索性留畀佢地搞~你仲後生~無理由為呢啲人浪費時間

男爵府

如果唔係膠post 你應該離婚,拎綜緩都好過而家咁
娘家有無地方住?媽媽幫唔幫到手湊bb?
要帶眼識人,唔好再生第二個啦,單親大既你應該好清楚單親既難處,好好孝順母親湊大個bb,拍拖可以,生bb慎重。

翡翠宮

回覆樓主:

又一個
家計會D宣傳真係好Q廢
用套好難咩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mini1204 發表於 19-7-2 10:01
又一個
家計會D宣傳真係好Q廢
用套好難咩

個個星期都有呢啲post,頂得到就頂,頂唔到就走

瑪瑙宮

叫我窮鬼, 我陀住都走左喇, 你要忍係你自己揀的, 呻乜?

隔離个 POST 可以過黎參考下. 唔子飯比人話, 亦無得同朋友去街, 一日湊仔家務湊仔家務 LOOP. 我就係講緊佢將來就係你尼條路.

你有無家用? 隔離舖重要實報實銷.

子爵府

回覆 crystal媽咪 的帖子

雖然唔知真唔真,但呢期啲post真心覺得依家啲後生女個個都唔諗後果,俾人搞大個肚,焗住上橋,婚後生活完全無say

唉,我自己都係人阿媽,個女要淪落到咁,將來真係要教自己個女帶眼識人,最緊要好好保護自己

子爵府

回覆 Fhyy 的帖子

細路女,有娘家就返娘家,搵育嬰院,出去返工,離開個賤人,你先會重見光明

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

HOPEFORBB 發表於 19-7-2 10:53
回覆 crystal媽咪 的帖子

雖然唔知真唔真,但呢期啲post真心覺得依家啲後生女個個都唔諗後果,俾人搞大個 ...

我信係真post都唔出奇
佢話佢老公打機每個月打一至兩萬其實收入都ok,不過對佢哋唔好。
女仔結咗婚/未結婚都好都要為自己打算
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

嘩,好似做到阿信咁,但你又唔肯離婚仲可以點?
唔通可以變魔術,變好佢地?
你老公,奶奶都恰慣你,你又無力反抗,可以點行?
決定權係你度,唔想咁痛苦,一係走,一係出去返工揾錢。

瑪瑙宮

mingmama 發表於 19-7-2 08:45
如果唔係膠~既然奶奶同老公都對自己唔好~真係趁後生走人好過啦~如果真係湊唔掂個小朋友~就索性留畀佢 ...

對我唔好重要子飯个老野食? 我就唔會囉. 你估以前年代? 嫁左就一世响男家生仔煮飯湊仔比黃曼尼蝦? 2019 香港黎喎.

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-7-2 11:10
對我唔好重要子飯个老野食? 我就唔會囉. 你估以前年代? 嫁左就一世响男家生仔煮飯湊仔比黃曼尼蝦? 201 ...

就係囉~咁都仲留低~仲要咁後生~走人重新開始新生活仲大把時間啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至