家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

如果發現臭蟲、木蝨、床蝨千萬勿用殺蟲水、滅蝨蛋之類殺佢地,因為殺唔死佢地會令佢地走到周屋都係。
發現木蝨、臭蟲、床蝨。
首先你發現身上有一連串排狀、一堆堆既咬痕。每晚訓教都有類似既情況。就要用電筒放大鏡、一張冇用既咭。刮開床玉邊、床單邊角位。有冇黑點、蟲卵及深棕色既扁身既蟲。如果有就係木蝨、床蝨、臭蟲全部都係同一樣野有組員提供用藍色光線既電筒照容易搵D.鴨療街一帶有好多 但記得要用入電電筒。無記錯 ,有間叫成X記 ,值得去買, 不過 揾唔到,其他都可以。

首先 **** 記住千其唔好亂用殺蟲水、滅蝨蛋、艾條之類既野。一定殺唔死, 仲可能令佢地通屋走
1. 你要決定自己做?交比滅蟲公司做?
2. De粉、無敵仕、苦鍊油等參考資料

自制一支外國有網站教自制整一支野一噴即死既野
1. 洗衣粉2茶匙, 滴路2茶匙, 飲用水500ml, 溝埋落去個噴壼度,一見成蟲就噴落去即死。
藍威寶噴落去都會即死。
2. 吸塵機(唔洗買貴。最好有紙塵袋。唔建議手提吸塵機、貴吸塵機)

4. 高熱風槍(建議鴨記買) : 昌記電業/鴨寮街208号地下(唔一定要E間買)

熱風槍主要係唔可以用響膠質、布質、紙類、床玉。由於佢溫度高。都有成200度以上。千其唔好搵手去試溫度。用響床架、羅斯、窿la位、夾縫接駁住櫃內櫃桶邊位、櫃背位地腳、牆位都可以用。但用響床架上如果係焗漆就要離遠小小唔好定位黎吹。焗漆會燶。係首先吸走左之前既de粉。然後再同熱風槍吹。吹完再吸、兩落de粉。每7-10日做一次。做足兩個月。

要整理及留意的事如下 :
決定物件去留, 物件掉之前。一定要介爛之後包密實掉去垃圾站
建議床、床玉一定要掉左佢。
床底儲物一定要檢查清楚。除非之前已經包封實既物件(袋一定唔可以穿。先可以免疫)
如超過幾年冇用過既物件掉左佢。有記念價值既物品。先處理好。然後都要包封實。
布質 ~ 衣物就可以拎晒去洗衣鋪磅洗。返黎唔好拆開加多個膠袋密封。當然之前你一定要簡選e兩個月常常著既分開黎磅洗。分開袋。
如果自己處理就(有蝨既)先用 滾水浸半個鐘然後再用洗衣機較60度以上水加洗衣粉滴露洗。洗完涼乾。然後再封。(唔肯定有冇蝨)用60度水梘粉滴露正常洗。洗完再浪乾。密封。或【用膠袋倒大約60度既熱水落膠內浸焗衣物20分鐘】
如果有煤氣乾衣寶就可以慳好多去洗衣鋪既錢, 或者買部乾被乾衣機都可以放衣物、雜物入去焗。
鞋類 ~ 先用吸塵機吸全對鞋。然後如果可以既就淘寶或市面都有乾鞋機。吹完再用火酒噴。內外都要噴。一定要獨立一對一對鞋放入密封袋封實。
雜物 ~ 有電既帶電既、書本、等等…就用吸塵機吸晒佢地表面隆隆lala位。然後可以用75%家用火酒抹。抹完吹乾落de粉然後入落個膠袋密封你個記號已清理。封口,唔好比佢穿隆就可以。

De粉+白薑菌再加埋無敵仕(布質用)+熱力。係最天然最無毒。滅蝨方法。
儘管通常能夠在臥室的床鋪及周邊能夠發現臭蟲的存在,但其活動範圍遠不止這些,其中包括:
1 、牆壁的電源插座後面。
2 、布藝家具,特別布藝沙發和其它人們能夠躺臥的家具(窗簾都係重點)。
3 、窗套、門套、踢腳板等裝飾物的後面或下面。
4 、木地板下面。
5 、地毯內或地毯的周圍。
6 、牆壁上鬆懈的壁紙後面。
7 、書桌或床頭櫃的檯燈下面。
8 、木質家具的螺絲孔內。
9 、家具上的裂縫內、接縫處或結合處。
10 、電纜和管道的後面和下面。
11 、鏡框或畫框的後面。
12 、衣帽架、儲物箱內等場所。
(以上12項地方,都係落DE粉既重要地點)

落de粉位置
1 牆壁的電源插座後面。
2 布藝家具,特別布藝沙發和其它人們能夠躺臥的家具。
3 窗套、門套、踢腳板等裝飾物的後面或下面。
4 木地板下面。
5 地毯內或地毯的周圍。
6 牆壁上鬆懈的壁紙後面。
7 書桌或床頭櫃的檯燈下面。
8 木質家具的螺絲孔內。
9 家具上的裂縫內、接縫處或結合處。[噴完再貼膠紙封住]
10 電纜和管道的後面和下面。
11 鏡框或畫框的後面。
12 衣帽架、儲物箱內等場所。
13. 拉開床櫃唔好貼牆、所有木櫃腳邊沿、背板。床頭尾板床板la位、腳位、邊邊位。床板下內櫃桶裡面角、內板。
14.牆腳邊位地下。牆上先用水噴輕輕噴濕小小立即再噴上DE。[近天花位置]
如木床板可用畫筆、油掃輕輕掃一層響表面。[木櫃背都可以咁樣做法]
另床 la 如果噴唔到入去、可用A4紙插落床la 再從A4紙 Sir DE粉落去。跟住用玻璃膠之類既野封邊位。

鞋櫃、電器、鞋類做法
~ 用封家私既透明膠封住佢幾個月 或 曬太陽,電視呢D有螢幕既吾矖得, 鞋就用風筒吹或steam

新床玉新床、傢俬做法
~ 床玉套一定要比床玉先到。床玉一到就先好拆床玉同床玉套包裝。立即套上。
~ 新床到左一定要用吸塵機吸。內內外外都要吸。櫃桶一定要拉開埋出黎吸。
~ 所有新傢俬都要搵玻璃膠唧上去la位、接駁位。總之之後唔會陏既位都要唧上封隆、La位。
~ 見木既地方即係雜木壓成既木。通常都會響果d位置發現蝨竇。所以一定要用油漆或強力闊身既膠紙貼實。
~ 組合床都係咁樣做法。不過組合床床頭尾位都會有空置位置。果d位置可以落大量de粉落去。
~ 所有床、傢俬、都唔好貼牆泊。最好留有少少la位。牆同傢俬之間都要落大量DE粉。

問答區:
問:DE粉要隔幾耐做一次?
答:DE粉每7-10日做一次。第一次落完之後。隔7-10日再做。係先蒸(如果有蒸機)後用吸塵機吸走之前既DE粉。然後再吹乾蒸既地方。再落新DE粉。
無敵仕都係大約半個月噴一次。

問:白薑菌要隔幾耐再做?
答:隔兩星期,仲發覺有,可以補多次

問:晚上如何防止比蝨咬?
答:DE粉果度有支防蝨咬既噴霧。每隔4個鐘頭要補噴一次。不過我自己就將噴霧噴落枕頭被鋪。
有人月用過話薰衣草精油噴左上去可以防蝨咬。另一隻係苦楝精油。
另外仲有一個方法 - 用簿身闊邊既雙面膠紙圍住床單四邊痴住。即係落膠紙陣, 有蝨走上黎都會痴住先。

來源自哈哈媽咪群組

大宅

哈哈媽咪 發表於 19-7-2 17:09
如果發現臭蟲、木蝨、床蝨千萬勿用殺蟲水、滅蝨蛋之類殺佢地,因為殺唔死佢地會令佢地走到周屋都係。
發現 ...

你好,想問DE粉邊度有買?防蝨噴霧呢?我細仔咬得好犀利

伯爵府

milk0760 發表於 19-7-3 09:22
你好,想問DE粉邊度有買?防蝨噴霧呢?我細仔咬得好犀利

上網打DE粉就有。e度唔可以出一陣比人話我賣廣告。太耐冇黎唔知有冇改變。防蝨噴霧你要防咬?薰衣草油或苦棟油都可以驅。家用既驅走可以用樟木茸包都可以。近日見到有商場散貨擋有樟木油賣。應該都可以。

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

回覆樓主:

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2389543/%E3%80%90%E9%99%84%E6%BB%85%E8%9D%A8%E7%A7%98%E6%8A%80%E3%80%91%E5%85%83%E6%9C%97%E5%B1%85%E6%B0%91%E5%AE%B6%E4%B8%AD%E7%8F%BE%E6%9C%A8%E8%9D%A8%E5%92%AC%E5%88%B0%E4%B8%80%E6%92%BB%E6%92%BB%E3%80%80%E4%B8%80%E7%94%9F%E5%8F%AF%E7%94%A2%E5%8D%B5%E9%80%BE500%E9%A1%86%E8%87%B4%E7%9A%AE%E8%86%9A%E6%95%8F%E6%84%9F

複式洋房

唉努力博鬥緊!
因為考試關系,幾乎日日係自修室&圖書館10個鐘…我極度懷疑係咁樣野番黎
好多老人家/拾方者會去…

哈哈媽咪…有咩辦法可以預防?因為溫書我比較鐘意出去溫,屋企專心唔到

複式洋房

分享!買左床套,用後真係唔焗,我覺得同冇床套既感覺一樣,呢樣令我surprise!以後無論有冇蟲都好啦,我都會買個套住張床

複式洋房

用緊床套 DE粉 天鹽清 苦棵油…

想問DE粉要落幾多?多又驚太多,少又冇用…
天鹽清噴床上用品,床架,牆身有冇用?要噴幾密?驚到頭來冇用…
苦棵油有冇用?搽全身,臭到喔…好難聞

伯爵府

ncnccpp 發表於 19-7-6 03:32
唉努力博鬥緊!
因為考試關系,幾乎日日係自修室&圖書館10個鐘…我極度懷疑係咁樣野番黎
好多老人家/ ...

覆制自哈哈媽咪群組

伯爵府

唉努力博鬥緊!
好多老人家/ ...

你可以響圖書館回家幾門口預備定一個膠箱有蓋的。一回家就將隨身袋放落箱中。(其實個箱裡面可以放一d驅蟲物品。例如:開蓋既萬金油、樟木茸、薰衣草包。響個箱裡面。隨身袋如常常放響箱內都會有氣味都可以驅蟲)
衣物最好一回家就去沖涼。所有物品都唔好習慣性一回家就放上床或房間內

伯爵府

唉努力博鬥緊!
好多老人家/ ...

其實我都聽過話某圖書館內發現有蝨

伯爵府

ncnccpp 發表於 19-7-6 03:35
分享!買左床套,用後真係唔焗,我覺得同冇床套既感覺一樣,呢樣令我surprise!以後無論有冇蟲都好啦,我都 ...

鼻敏感都會少左同乾淨好多

伯爵府

哈哈媽咪 發表於 19-7-6 12:17
鼻敏感都會少左同乾淨好多

如果真係有床蝨既。床褥入袋前掃上一層De粉同噴無敵仕然後先好入床褥套封好拉練。之後就唔洗再理床褥。唔洗再拆出黎洗。但要留意如果發現床褥套穿左就必定要換。建議:之後再買新床褥都要加張床褥套。如果冇蝨既唔洗落De,粉入去

複式洋房

可唔可以pm邊款蒸氣機好用?
想買部得閒度度蒸下又蒸下毛公仔

伯爵府

ncnccpp 發表於 19-7-6 15:54
可唔可以pm邊款蒸氣機好用?
想買部得閒度度蒸下又蒸下毛公仔

毛公仔建議真係唔好要。如果真係要都最好用高熱焗過然後用透明膠袋入好永久封存。(最好用煤氣乾衣寶焗半個鐘以上)

伯爵府

回覆 ncnccpp 的帖子

跟返頭貼做就可以

伯爵府

回覆 ncnccpp 的帖子

如果你已經訂左用緊全包床褥套就可以唔洗買蒸氣清潔機。你去大型5金鋪或鴨記買熱風槍!就可以。因為熱風槍吹出黎有成4佰幾度高溫。仲要係乾風。如果蒸氣清潔機蒸出黎係熱蒸氣有濕氣。要吹乾!。不過熱風槍一定唔可以吹膠、紙、床褥!布可以離遠小小吹都得。不過一次過唔可以吹太耐

複式洋房

想請問,佢地怕唔怕樟木味?
我每衣櫃全部都放曬樟木容,櫃桶放白元萊利太太…好驚灑曬粉,佢地會躲係櫃內…

複式洋房

我間房已經盡做…DE粉…天鹽清…床套…每個櫃桶執好,扔掉冇用既野…買曬樟木呢d衣物除蟲…呢段期間,冇野咬過我,我亦見唔到任何黑點or活蟲or蟲屍…好頹…唔知仲可以點!今朝我阿媽話佢疑似見到一隻係佢房,跑得好快…定係一路都唔係我間房有事而係其他房or廳... 我唔敢想像全屋都係…好想搬走

大宅

ncnccpp 發表於 19-7-9 12:52
我間房已經盡做…DE粉…天鹽清…床套…每個櫃桶執好,扔掉冇用既野…買曬樟木呢d衣物除蟲…呢段期間,冇野 ...

定期check 同埋得閒用熨斗 熨下張床

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊