自由講場

跳至
del  

首頁
12345...6

尾頁

別墅

當年啲小朋友咁細,確係可能如某些jm所講係出於好奇,想分享返我一件童年往事,記得喺我5年級時,我同幾位女同學玩埋一堆,某日pe堂後,其中一個女同學話見到圍內另一女同學胸部發育得好大,叫我哋幾個女仔幫手捉住佢打開佢件衫拉鍊睇下,我嗰時唔識嘢又好奇,真係走去幫手喺廁所捉住個女同學隻手,過程我咩都睇唔到,但俾我哋捉住個女同學事後好唔開心返屋企同媽媽講,最後佢媽媽向學校投訴,我哋幾個女仔就俾班主任教訓咗一餐,當年我覺得咁小事就投訴我哋使唔使呀,但長大咗先明白原來咁樣做對當事人會係好大傷害,即使係大家係女都係咁話,所以到今日如果有機會嘅話我都希望親口同個女同學講聲對唔住,可惜大家已失去聯絡多時了。

其實樓主會否考慮由你出面先去聯絡嗰個男事主? 睇下佢咩反應再決定? 因事隔咁耐照睇真係難告,興訟好多麻煩嘢成效又未必太大,換著係我應該會私了,如事件屬實鬧返個男人一鑊金幫個女出啖氣都好吖。

p.s.我現在有個寶貝女

水晶宮

teddy923 發表於 19-7-3 01:02
冇摸,女太細又太耐,唔記得好清楚,只係知佢不只一次咁要求除俾佢睇同聞
...

廿幾30年前, 個女幾歲大, 仲要發生多過一次, 你做阿媽當時有咩行動? 現在才追究?

男爵府

贊成搵輔導或心理醫生。睇下點解開心結。
祝福你女女

珍珠宮

回覆樓主:

我曾經都有睇過近似post,你可以搜尋下

大宅

birdbird 發表於 19-7-3 04:29

廿幾30年前, 個女幾歲大, 仲要發生多過一次, 你做阿媽當時 ...

同問,媽媽你係近日才知道件事?
鼓勵女去見輔導

用戶要求終止服務

與其花心思告個男仔,不過搵專業輔導阿女撫平傷口好過啦

公爵府

我覺得應該去揾心理輔導下自己女兒先

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

流星花丸 發表於 19-7-3 08:55
與其花心思告個男仔,不過搵專業輔導阿女撫平傷口好過啦

係,依刻告唔告個男仔已經無迫切性。

我覺得要搵專業人士,去見見心理醫生解開心結,同埋了解下依刻個囡想點先。

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

teddy923 發表於 19-7-3 01:13
我諗你係覺得無所謂所以接受老師的解釋,但唔好意思我真係接受唔到呢個解釋!我唔係性別歧視,不過女對我 ...

男女平等,我都覺得JM好心分享,你點解咁講嘢,其實係你偏激咗……
唔係話針唔拮到肉唔知痛,我小時候都試過呢d經歷,好多時係要自己解開個困鎖,應該快d帶個女去心理輔導……

珍珠宮

teddy923 發表於 19-7-3 01:17
如果佢話唔記得,冇悔意又可以點呢?呢個都係其中一個後果,我唔想女估起勇氣講完換黎咁既回應,到時真係 ...

當時你女有冇照做,有冇話俾你地知先?

珍珠宮

我諗你係覺得無所謂所以接受老師的解釋,但唔好意思我真係接受唔到呢個解釋!我唔係性別歧視,不過女對我 ...

恕我直言,你尾句的確係性別歧視,而且非常令人厭惡。

事實上,中國社會對小男孩比對小女孩更容易性侵犯及對其性侮辱,由看似小事的要“展示“慈菇”證明係男仔到認為男士管不了自己性慾,都是掩飾扭曲的性別價值觀。

伯爵府

teddy923 發表於 19-7-3 00:57
個女4歲,男7-8歲到,依家係啊女介意,唔舒服,但我諗應該告唔入,十歲以下免刑責,佢覺得點解佢做錯事唔 ...

7、8歳絕對唔係咸濕,根本無呢個生理因素,當年咁做應該係出於好奇,當然都係唔啱,但點都告唔入非禮罪

男爵府

teddy923 發表於 19-7-3 00:29
請問大家如果女兒被親友小孩非禮,可以如何處理?

男孩要求要求女兒除褲給他查看私處,如告佢,佢未夠十歲 ...

由得去了!睇下心理醫生,好多人細個都遇過呢啲事。

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

過左咁Q耐
大家當時又咁細
你試吓去報案睇吓點樣囉

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

sako 發表於 19-7-3 01:09
4歲有記憶既咩?
我6歲前咩都唔記得

我幼稚園3、4歲嘅事都記得

Btw建議樓主真係同女女聯絡護苖,佢真係在意,有困擾,點都要處理,相信護苗會俾到合適嘅建議你地。

水晶宮

去問專業的意見,你會有新的角度和你的女女再談此事

珍珠宮

我又唔覺得女會真貴好多, 男女係平等, 生命係同價, 唔會女珍貴好多囉. 你講緊呢件非禮既事, 但同樣男仔都有機會俾人非禮架

子爵府

teddy923 發表於 19-7-3 00:53
你個係仔梗係咁講,受害人係女仔,如果你個女俾人咁搞,我諗你一定唔會咁講係好奇咋,好奇之心個個都有, ...

男童和女童受辱,兒童和家長的感受相同,jm分享過去如何正視和面對的經驗。一面倒情緒主導,對件事跟本無幫助
告定唔告,告唔告得入,引伸的事可以更添煩添亂,唔係話怕事怕人咁簡單,而且,報案只是其中一個方法。
心病還需心藥醫,風雨蘭有很好的個案分析,讓樓主妳和女兒多個意見參考。希望事主和家人能釋懷 ,比那男親戚是否入罪更重要。

侯爵府

teddy923 發表於 19-7-3 00:29
請問大家如果女兒被親友小孩非禮,可以如何處理?

男孩要求要求女兒除褲給他查看私處,如告佢,佢未夠十歲 ...

隔咗成20年以上,當年兩位仲要咁細,法律未必幫到你,過程分分鐘會令女兒受多次傷害,倒不如搵專業人士解開心結

首頁
12345...6

尾頁

跳至