0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地陀緊時會唔會比第一胎辛苦好多? 須要多瞓床嗎?
如果第一胎無妊娠糖尿病,你地今胎高齡會不會變有?? 要日日打針? 除左糖尿病,仲有咩病風險比第一胎高?

生完的媽媽會感到體力難過第一胎復元嗎?
復元得慢好多? ?

謝謝解答

男爵府

我生BB嘅時候,個對面床就四十幾,佢個大仔已經係成20歲,我見佢生完就超級攰咁,不過我覺得之後要湊係比生更加辛苦

大宅

我覺得40歲陀bb 媽媽好勇敢
我想收集更多資訊

大宅

Up

大宅

回覆 efren 的帖子

我大囡已經8歲,剛剛四月生左妹妹。我覺得今次陀得好累及辛苦。我上一胎冇糖尿咩都冇,今胎都好顺利都係樣樣過關。陀到第七個月到,個人簡直冇氣,所以今次我選擇開刀生。

大宅

BarbieChowchow 發表於 19-7-4 20:51

我大囡已經8歲,剛剛四月生左妹妹。我覺得今次陀得好累及辛苦。我上一胎冇糖尿咩都冇, ...

無糖尿已經好好
係米第一胎無,第二胎多數無架?
你依8年有無keep住做運動?

同埋你第一胎同第二胎用左幾內時間修到身?
我第一胎係自然修,用左半年時間

大宅

我都唔肯定是否第一胎冇糖尿,第二胎都冇?但我陀BB戒口戒得好清。我是一個少做運動的人,所以陀第二胎比較疲倦,同埋今胎陀B嘔得辛苦好多。我第一胎是順產的,出院回家已經幫手湊BB,三個月已經收身。但第二胎開刀,我除了埋身餵奶,就是係咁瞓,到兩星期後,醫生話表面傷口ok,我才開始湊BB。但最慘的,現在我的體重都冇輕過,個肚仲好似有三個月咁樣,今次好難收身。可能是隔八年,我覺得抱BB好累,以前我抱住BB一兩鐘都冇問題,現在抱半個鐘我要放低佢了。

大宅

BarbieChowchow 發表於 19-7-5 11:00

我都唔肯定是否第一胎冇糖尿,第二胎都冇?但我陀BB戒口戒得好清。我是一個少做運動的 ...

保重、休息一下
我好爭札唔知好冇生第二胎

大宅

多謝!我同老公都覺得辛苦,但都值得的。因為上一胎我們太緊張湊姐姐,好似錯過好多歡樂時光。今次湊妹妹,雖然佷累,但我們放鬆去湊B,所以開心好多。有了妹妹,姐姐懂事了很多,好多野自動自覺去做,仲會關心妹妹,所以都係開心的。你諗諗佢啦!

大宅

BarbieChowchow 發表於 19-7-5 22:00

多謝!我同老公都覺得辛苦,但都值得的。因為上一胎我們太緊張湊姐姐,好似錯過好多歡樂 ...

嗯嗯

首頁

尾頁

跳至