跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇讀過元朗保良局育嬰院呀?今個九月我小朋友入讀,衣家好緊張?有冇適應週架?學校情況係點架?

大宅

wan105 發表於 19-7-3 14:32
有冇讀過元朗保良局育嬰院呀?今個九月我小朋友入讀,衣家好緊張?有冇適應週架?學校情況係點架? ...

老師好有經驗
預咗小朋友頭一兩個月情緒容易波動多數喊住入門口但係慢慢就慣
自理/戒片方便訓練得好好, 不要太多要求,始終喺學校佢哋學識守規矩,紀律有老師教導不要擔心

第一個月佢會每個星期 逐少逐少加長時間適應, 到時你會收到時間表, 寫明 要求家長點樣配合

大宅

回覆 dulubb 的帖子

Thx,甘係咪第一日已經分開,冇得陪呀?

大宅

wan105 發表於 19-7-5 09:52

Thx,甘係咪第一日已經分開,冇得陪呀?

佢有一個星期 每日半個鐘放學時間左右可以同家長入去一齊玩 一齊 適應環境

大宅

請問有冇機會直上k1架?要另外面試嗎?

大宅

wan105 發表於 19-7-8 11:00

請問有冇機會直上k1架?要另外面試嗎?

唔guarantee 架,始終學位有限,機會都大但不一定
小朋友出去面試都係一件好事,讓小朋友見識更多

複式洋房

回覆 wan105 的帖子

開學前一個星期, 每日家長陪住返學玩半個鐘
正式開學第一日就無得陪, 最初幾日返半個鐘然後再逐少加上去
我女今年嬰園畢業, 放心, 全部老師同嬏嬏都好好呀
至於係咪可以直升上N/K, 真係唔一定, 要睇返你小朋友幾月出世

大宅

回覆 bling009 的帖子

我小朋友12月出世既細B

複式洋房

你小朋友係2021升K?
如果年尾出世入保良升K1既機會真係唔高

大宅

回覆 bling009 的帖子

今年報2020既k1,都知道細B難d,但都希望可以升埋上k1,嬰園上K1,會吾會機會大d?

複式洋房

唔會呀, 照跟大隊排

別墅

wan105 發表於 19-7-3 14:32
有冇讀過元朗保良局育嬰院呀?今個九月我小朋友入讀,衣家好緊張?有冇適應週架?學校情況係點架? ...

hi,你好呀,我諗我女同你小朋友係同學仔呀,我個女都係9月讀

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

郭校長係結業禮講左嬰院學生會優先上N/K1, 不過黎緊依年轉校長了

首頁

尾頁

跳至