跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問如果一家四口(小朋友讀小學),唔計住屋,一個月開支大約要幾多?

大宅

desyuen 發表於 19-7-3 22:36
請問如果一家四口(小朋友讀小學),唔計住屋,一個月開支大約要幾多?

你問得咁闊, 冇人答到你架。liverpool 同 London 都差好遠 (比個網址你比較下)

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=United+Kingdom&country2=United+Kingdom&city1=Liverpool&city2=London

而且最大畢洗費係, 你小朋友讀私學定STATE SCHOOL 先? 私校10幾萬一年到30幾萬一年都有

複式洋房

回覆 ruudi82 的帖子

好多謝你嘅資料,真係好有參考價值!其實我本身未決定住邊個城市,仍在考慮中。但都唔想住啲生活成本太高嘅城市。
請問你有咩城市推介?我希望都有啲香港人住,但生活指水又唔會好似London 咁貴嘅

我本身打算俾小朋友讀state school, 如果只計水電煤,衣、食、交通,唔計住屋,£2,500一個月足夠嗎?

大宅

desyuen 發表於 19-7-4 21:42
回覆 ruudi82 的帖子

好多謝你嘅資料,真係好有參考價值!其實我本身未決定住邊個城市,仍在考慮中。但都 ...

應該夠的,你打算搵野做?如打算搵工去大城市如曼城/伯明翰/LEEDS/BRISTOL/Sheffield 會好D,指水唔貴,不過就治安差D.

我就打算搵D 治安好D鎮仔住下, 搵份送外賣,收銀之類做下。我就諗緊 Edinburgh(佢唔算鎮仔)Norwich/Aberdeen/Dundee/Exeter/Derby 呢d地方...

大宅

ruudi82 發表於 19-7-4 22:44
應該夠的,你打算搵野做?如打算搵工去大城市如曼城/伯明翰/LEEDS/BRISTOL/Sheffield 會好D,指水唔貴,不 ...

唔知點解少人提利物蒲,其實環境又好D人亦好nice.其實呢邊都好容易揾野做的,我朋友開餐廳成日請唔到人。
唔計租間三房的樓£700每月£2000包埋入油,水、電和Gas。都好輕鬆,但孩子沒有讀私校,學游水好平£5一堂咋

今個星期碼頭又有活動俾小朋友玩

大宅

回覆樓主:

請問係用什麼途徑移民過去?以家企業投資移民(5萬磅)係未真係好難批?

大宅

FiFi618 發表於 19-7-7 03:00

唔知點解少人提利物蒲,其實環境又好D人亦好nice.其實呢邊都 ...

你住利物浦?其實我係利記FANS,我都想住o個度...但好多人話治安差 (我知道生活水平好平)

你小朋友讀 state school?定grammar school? 可唔可以講多d點搵學校?因為我小朋友約13/14過去,考唔到u11考試,怕讀公立學校唔知讀邊間。--》你分享多D啦

仲有讀書會唔會一口 Scouse 口音?

如果住利物浦都好易搵到工?

複式洋房

ruudi82 發表於 19-7-7 19:51
你住利物浦?其實我係利記FANS,我都想住o個度...但好多人話治安差 (我知道生活水平好平)

你小朋友讀 st ...

Liverpool 去旅行就好,睇波+博物館
樓價平,反映咗乜?
讀書同工作機會囉

附近的Manchester
工作機會多好多
學校又好

我都係利記fans
不過我係去英國生活
唔係睇波 :D

複式洋房

回覆 luncheon 的帖子

想問下Liverpool同Manchester多唔多香港人?星期六、日同假期有咩可以做?會唔會悶? 住慣香港,真係想象唔到移民之後嘅生活

複式洋房

desyuen 發表於 19-7-10 08:20

想問下Liverpool同Manchester多唔多香港人?星期六、日同假期有咩可以做?會唔會悶 ...

Liverpool 唔知
Manchester 越嚟越多香港人,不過都唔夠大陸人多

悶唔悶,見仁見智
玩嘅地方好多嘅
行街shopping 商場泊車都唔駛等餐死先

呢個年代多數嚟得uk嘅
都係走難咁嘅心態
要迫住慣,迫住適應
冇退路㗎喇

大宅

luncheon 發表於 19-7-11 08:19
Liverpool 唔知
Manchester 越嚟越多香港人,不過都唔夠大陸人多

其實如英國買樓, 買semi-Detached /Detached 係咪好易比人爆格? 有冇D好似香港咁,屋苑式管理有D保安睇下咁??

複式洋房

ruudi82 發表於 19-7-11 15:26
其實如英國買樓, 買semi-Detached /Detached 係咪好易比人爆格? 有冇D好似香港咁,屋苑式管理有D保安睇下咁 ...

只要係house, 爆格是肯定的,無論係terraced又好乜都好, burglar alarm要做足,仲要爆咗警察都好難理到的。
偷車又係,而家最大風險係有keyless entry嗰d車,car key放近門口已經俾人偷咗架車

屋苑管理式要搵新起嗰啲,有24hrs concierge/guard
不過羊毛出自羊身上,管理費唔平的
同埋新屋苑要注意ground rent問題

大宅

luncheon 發表於 19-7-12 07:33
只要係house, 爆格是肯定的,無論係terraced又好乜都好, burglar alarm要做足,仲要爆咗警察都好難理到的 ...

你會建議住house 定apartment?

還有, 其實我想住大城市的近效, 如曼市/伯明翰市10幾KM D鎮仔, 但曼市同伯明翰又講到係英國最差城市, 好多後生仔又出流酸又用刀吉人咁.....攪到我又唔敢住..想住南部EXETER--但又貴, SCOTLAND 又天氣仲差....

但我見你同FIFI618都係住曼市或附近, 其實你地住落係咪唔係太恐怖

複式洋房

ruudi82 發表於 19-7-12 12:06

還有, 其實我想住大城市的近效, 如曼市/伯明翰市10幾KM D鎮仔, 但曼市同 ...

House or apartment, 唔敢建議各有所求

我住Sale, 治安幾好, 絕大部分係白人, 小鎮生活啲人好隨和
近月治安最差係倫敦
好多單用刀謀殺
連Trump 開聲話倫敦市長廢柴
之前都驚曼市治安差
但住落唔覺
如果你鍾意新樓
留意吓Salford or Deansgate 啲樓
想細路讀書好
就肯定係sale or Altrincham

大宅

ruudi82 發表於 19-7-12 12:06

還有, 其實我想住大城市的近效, 如曼市/伯明翰市10幾KM D鎮仔, 但曼市同 ...

其實我覺得無論曼城、利物蒲或其他區都好大的,每個地區都有好及有唔好的區分。只可以講揀嘅時候問多少少當地人。等於長沙灣有企理的四小龍又有唐樓平民區。有英華又有屋村學校。我有朋友住咗幾年利物蒲都冇事發生,有朋友住Sales半年已被人入屋老爆,所以真係好難講。
我覺得首要係揾到食,邊區工作機會多。我住耐咗覺得每區都有好學校,是旦一間都好過香港的,起碼不用晚晚追功課到10點都未有得瞓。過得英國相信大家追求的跟香港不一樣,唔想再鬥成績搶學位了。我是這樣諗來英不想再做怪獸家長想多啲時間同佢地去玩、去做運動、攪下花園種下嘢⋯⋯

hueyman    發表於 19-12-31 11:41

大宅

desyuen 發表於 19-7-10 08:20

想問下Liverpool同Manchester多唔多香港人?星期六、日同假期有咩可以做?會唔會悶 ...

利物蒲有兩萬華人,只要返教會就會認識到好多朋友佢哋好幫忙,教我邊區治安好學校好。我而家個個禮拜都會同朋友出街食飯不知幾開心,揀下邊個大公園一班小朋友去玩,去野餐,D大公園多到呢⋯⋯個悶字係唔會出現的。不過冬天另計

別墅

luncheon 發表於 19-7-12 18:15
House or apartment, 唔敢建議各有所求

我住Sale, 治安幾好, 絕大部分係白人, 小鎮生活啲人好隨和

路過一問,salford 治安係咪麻麻?依家都仲揀緊响邊落腳

複式洋房

WongBoBo 發表於 19-7-24 08:52
路過一問,salford 治安係咪麻麻?依家都仲揀緊响邊落腳

我成日問你同一個問題
住曼市嘅hk人
九成都話唔好
雖然我唔覺
但有啲區真係感覺較差
你會覺得去咗孟買多過曼市

我聽人講過
2公婆冇細路
住salford唔差
有細路就真係Sale/Altrincham

水晶宮

ruudi82 發表於 19-7-4 12:01
你問得咁闊, 冇人答到你架。liverpool 同 London 都差好遠 (比個網址你比較下)
如果小朋友在英國讀書,大人可以用BNO 係當地打工嗎?
Bye

別墅

回覆 meow~meow 的帖子

https://www.gov.uk/parent-of-a-child-at-school-visa

首頁

尾頁

跳至