自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

原定想以corian枱面配不銹鋼作為廚房枱面
昨日同朋友傾計討論廚房設計時,對方話corian係膠質又貴又易食色,問我點解唔用人造真石

我記得我之前去睇過廚房賣枱面石,佢俾我睇過corian & 另一種石,唔知是否朋友所講既人造真石?

我知corian枱面是可無縫連做檔水位都是
其他質料整是併埋,檔水位都是另加一條長條落膠

娘家是用corian做枱面及鋅盤,鋅盤就知唔好用
枱面範圍我以前懶試過直接在枱切野,所以有一條條痕,我知道會咁後就算第日打算用corian廚房枱面都唔會再咁做

單純係枱面,其實無一條條痕,是否都會食色?
題外話,娘家枱面有個位黑左,膠邊都龜裂咁,有無人會咁?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

currycherry 發表於 19-7-4 08:42
昨日同朋友傾計討論廚房設計時,對方話corian係膠質又貴又易食色 ...

我屋企用corian有22年,冇食色,因倒瀉食色液體/易入色的生果汁(如紅肉火龍果)必即時抹,枱面冇變黃、膠邊冇龜裂。
你娘家corian枱面的黑印可能係燶印,傷咗表層後,冇咗保護coating,日子耐咗的烏糟跡。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

昨日同朋友傾計討論廚房設計時,對方話corian係膠質又貴又易食色 ...

續⋯⋯

上文提的corian黑印,一直只是擺迷你洗潔精,無熱野放過,因為是水龍頭旁

大宅

wawaliluk 發表於 19-7-4 09:17
我屋企用corian有22年,冇食色,因倒瀉食色液體/易入色的生果汁(如紅肉火龍果)必即時抹,枱面冇變黃、膠邊 ...

不過是放清潔液,無熱過個位

我本身都諗住照用corian, 就算家有刀痕有少少色,但大概知是自己以前唔識用,所以第日唔會
我貪佢無縫,且我枱面會轉灣

係俾個朋友又講一講
又黑色又食色點算呢 ⋯⋯

請問你是用淺色corian嗎?
請教其實點保養?除左即時抹走有色野,唔好直接在面切野外,只用清水清潔就得嗎?

男爵府

我都用咗corian枱面20年,完全無問題,深藍色,只係好多年前工人姐姐訧過煲完野,無放水松板,直接放枱面,即時白咗一個煲印,不過過幾日就慢慢淡慢慢無咗。

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

我屋企都用 Corian 枱面,米白色的,無你講既食色問題 。

人造石都有好幾個牌子,會否不同牌子質量有所不同

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

corian,無食色,有時整絲瓜,會染到綠色,搞完後,用百潔布省幾省就新既一樣

男爵府

我家用corian檯面及洗碗盤22年,有時會有膠袋字印左落檯面,我用潔而亮就抹得走,
淺花痕用幼沙紙都捽平,我覺檯面好襟用,冇試過樓主黑左情況

洗碗盤就唔建議用,好容易發黃,要成日用漂水漂

p.s. 唔明點人造真石,人造點會係真石,真石又點樣人造,希望有行內人解惑

大宅

carolyktong 發表於 19-7-4 09:33
我屋企都用 Corian 枱面,米白色的,無你講既食色問題 。

人造石都有好幾個牌子,會否不同牌子質量有所不 ...

咁唔知你的是什麼地方做?
我都想整番淺色,易襯櫃門及想廚房光d,因太窄細

我記得上次去鋪頭都有分韓國日本?
有無話咩地方好d ?

大宅

oceandeepsea 發表於 19-7-4 09:35
corian,無食色,有時整絲瓜,會染到綠色,搞完後,用百潔布省幾省就新既一樣
...

但百潔布怕唔怕整花個面?
Corian 個面層都有層野保護?

大宅

ruby 發表於 19-7-4 09:31
我都用咗corian枱面20年,完全無問題,深藍色,只係好多年前工人姐姐訧過煲完野,無放水松板,直接放枱面 ...

深色會變白
我地淺色是變深

男爵府

currycherry 發表於 19-7-4 09:48

深色會變白
我地淺色是變深

不過變白只係維持幾日就回復正常

大宅

shun282 發表於 19-7-4 09:42
我家用corian檯面及洗碗盤22年,有時會有膠袋字印左落檯面,我用潔而亮就抹得走,
淺花痕用幼沙紙都捽平, ...

我都唔明我朋友講個個
但記得鋪頭俾過一塊野我睇,當時無特別理,因為心是想做corian就只集中理corian

洗手盤就是見娘家的又黃食色又黑,因為鋅盤位難避免有冷熱水倒望問題

男爵府

Corian 絕對唔食色唔易花, 我用緊白色Corian, 好用又靚, 差不多十年, 盤就用不锈鋼

珍珠宮

回覆樓主:

用質素靚既Corian 無食色&花問題。

侯爵府

親子王國15週年勳章

我都用左 Corian 就黎 9年, 係米白色, 連昇盤都係 Corian, 仲做埋水擋

造之前有講過 蕃茄, 豉油會食色, 基本上一倒左落去會即抹, 久不久用潔而亮省下 (工人自己會攪), 昇盤都會省 / 噴藍威寶放一陣先沖

昇盤有時比啲刀整到會有痕 (工人問題, 勁粗手粗腳), 但又唔覺食色好勁, 我覺得造埋昇盤好用,唔洗有條玻璃膠邊係度成日發毛變黑色

你娘家的 Corian 有嗰個金色牌仔係角落頭嗎? 我去造時有其他類似野但不同牌子, 有聽過唔同牌子都會唔同耐用度

比我再揀 / 搬屋裝修我都會再用 Corian 連昇盤

大宅

muimui05 發表於 19-7-4 09:57
Corian 絕對唔食色唔易花, 我用緊白色Corian, 好用又靚, 差不多十年, 盤就用不锈鋼 ...

太好。請問你用邊度出產既corian ?

聽多d人分享等我唔好俾人打沈
你知啦
整完個廚房日日用既,日日都見住又裂又黑左
會好影響

大宅

wantaima 發表於 19-7-4 10:06
用質素靚既Corian 無食色&花問題。

請問邊度出產品比較好?
其實不論品質幾好,是否corian都屬不耐熱,唔好直接放熱野上去 ?

最驚鋪頭咩都話無問題無問題
問番真正用家分享實際d

珍珠宮

currycherry 發表於 19-7-4 10:31

請問邊度出產品比較好?

因為我屋企已装修左幾年已忘記產地,你去灣仔裝修街睇下。有內地料最平,其次韓國,另一隻唔知係德國定歐州。。。内地好似$300幾/尺定咩單位,韓國$6xx,另一隻$1xxx。
我用$1600(好似) 無花無食色而且好靚。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我揀corian都擔心食色問題,廚櫃公司話出面好多冒牌corian, 唔係正貨, 正貨有保養 有證書, 唔記得咗保養係十年定廿年, 用咗兩年 完全冇食色 好易打理, 因為我屋企個廚房多轉角位用corian靚D。 如果你師父喺大陸訂 又係細公司就冇保障

首頁
12345...9

尾頁

跳至