懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

9週開始咳,食左兩日西藥,戒口無飲甜嘢包括牛奶,朋友就話無論點都一定要飲牛奶,繼續咳,12週再食左4日咳藥水,婦產科開的都無用,我決定歐好,但又怕可咁耐會影響bb,17週產檢,同醫生講左我咳左兩個月,醫生開左兩支粉紫色(7日)的咳藥水,一包氣管藥montelukast actavis 10mg tag同埋ambrox 75 sr化痰,化痰呢隻最後我都係唔夠膽食,咳左咁耐,同埋食左咁多次藥都未好,心情真係好低落,又怕食藥對bb有影響。

男爵府

kim kim 發表於 19-7-4 10:12
9週開始咳,食左兩日西藥,戒口無飲甜嘢包括牛奶,朋友就話無論點都一定要飲牛奶,繼續咳,12週再食左4日咳 ...

唔食藥,就真系唔會好。。
D菌一直系身體入面,都會影響bb

男爵府

係咪氣管敏感咳咋,如果氣管敏感咳其實唔使理佢啦,不過你可以飲下川貝燉檸檬

大宅

9週開始咳,食左兩日西藥,戒口無飲甜嘢包括牛奶,朋友就話無論點都一定要飲牛奶,繼續咳,12週再食左4日咳 ...

我之前都咳左三個月
普通科同婦產科醫生都叫我快d食藥 唔好比細菌影響個胎
可能的話去私家醫院睇啦 有藥劑師double check所有藥係孕婦safe

複式洋房

睇中醫呢?

洋房

回覆樓主:

我一踏入10wk就感冒病咗, 之後一直敏感咳, 連續食西藥食到而家29wk。試過中藥又試過坊間食療都沒好轉, 而家仲要吸埋哮喘藥, 每日都要飲咳藥水化痰素收鼻水藥, 食到個人好灰, 好消沉。我明白果種感受。。。樓主, 醫生開得嘅藥係對孕婦同bb都安全, 唔好太擔心, 最緊要準時食藥, 足夠休息咁先對bb對你係好。加油。

別墅

我都係有差唔多嘅情況, 由知道有咗到三個幾月都一路都咳同埋流鼻水, 夜晚又瞓唔到好辛苦,睇極西醫食藥都冇用,最後睇咗中醫兩、三次就好好多

別墅

感謝咁多位媽媽的安慰,其實我係怕d藥影響到個bb,唔開心係點解自己身體咁差,要bb不停咁同我一樣飲藥,至於中醫,身邊d朋友都叫病就睇西醫,中醫我偷偷地睇過一次,但係個醫生可能年紀大(平時我睇佢)知道我懷孕,都怕開藥比我,但係佢開漏左川貝俾我,要店員提佢先記得,最後我唔太信佢,d藥掉佐。至於食療,我奶奶抖有煲過幾種比我飲,不過唔效。我係氣管敏感咳,條氣常日都好緊,不過幸運的是我訓係床就唔咳,所以我晚上都好好瞓。

別墅

回覆 mon_dream 的帖子

你唔怕食藥對bb有影響嗎。

大宅

自從中左上呼吸道感染有幾聲咳都有飮下醫生開ge 咳水. 有開埋抗生素俾我但我晤夠食. 加油

男爵府

煲下啲湯水川貝鱷魚肉果一類,比較溫和啲,唯有等佢慢慢好另外可以用陳皮焗水飲,都有止咳嘅效果又唔怕影響BB

複式洋房

回覆 HappyMaMaBaby 的帖子

我之前咳咗差唔多三個星期,後尾每日燉一個橙食(加少少鹽),食咗10日左右好番

大宅

kim kim 發表於 19-7-5 09:36
回覆 mon_dream 的帖子

你唔怕食藥對bb有影響嗎。

其實好多藥都係好安全
唔食藥拖住唔好 對BB更多壞影響

首頁

尾頁

跳至