嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新手媽媽好迷茫…塊"啡色"咖啡牛奶斑係眼對落,
越黎越深色同大撻…
感恩幸好BB暫時發育同學習能力正常~

5個月大時已經帶BB睇兒科,
兒科醫生話係咖啡牛奶斑暫時監察住先,
半年一次返去覆診,
言談間感覺個醫生好似唔想我問聯合既野,完全唔想答我…

請問呢度有無媽媽有經驗,
又係啡色既咖啡牛奶斑可以分享下?
我想了解下係咪得一撻無得排隊做laser?
有無係啡色既咖啡牛奶斑做左laser既效果如何?

謝謝各位媽媽~~~

回覆 marydaniel 的帖子

Hi marydaniel , BB出生時可能會有1-2個唔同大小/形態/顏色胎記,
咖啡牛奶斑是胎記的一種,色澤一般較淺,通常對健康無太大影響架。明白媽媽唔想胎痣影響左BB外觀,媽媽可試下向接種疫苗的母嬰健康院 ,要求轉介去政府皮膚科/兒科,評估下處理方法。BB幾大?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

多謝你回覆。

BB 5個月大,喺政府既兒科睇緊,但醫生既對話令我感覺佢唔太想處理,
只係話監察住先。

每次提起聯合醫院既laser,
個醫生都唔正面回答我問題。

所以令我好迷茫係咪政府醫院唔想處理…?

複式洋房

想問你bb幾大開始有?全身有幾多?兒科會做d咩?因我我bb 3星期開始身上生,仲愈來愈多,但政府排期到8月

複式洋房

回覆 Raphaelmother 的帖子

我 BB 2星期左右開始係眼下面出現,
初時細粒淺色,之後越黎越大撻同深色。

暫時得眼下面有一粒,
怕佢會遲啲會係啲唔起眼既位置出現,
所以日日都會留意佢有無再生。

政府兒科除左磅重、度高、同度頭圍外,
之後就係入房見醫生傾2句。

醫生一望即刻話係咖啡牛奶斑,
之後會全身望下有無其他地方有斑,
之後就話約半年後覆診繼續監察。

你 BB 幾時出、邊度有一定要 mark 底,醫生會問。

我想問下你 BB 啲斑係咩色架?
marydaniel 發表於 19-7-5 17:07

多謝你回覆。

一般醫生會觀察BB臨床表現,如認為對健康無太大影響,大多會採用觀察方式監察住情況,媽媽細心留意住胎痣改變(顏色/大小/數量),如果媽媽想了解下有冇唔同處理方法,建議同BB睇下私家兒科/皮膚科,聽下會唔會有唔同建議。加油!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

多謝你回覆。

去私家睇,然後叫醫生寫張轉介信,直接去聯合見姑娘

大宅

如果你小朋友有胎痣係面上,建議越細做激光越好。一黎小朋友皮膚康復程度會比大人好,二黎希望可以係佢上學前清得到幾多就幾多。怕佢上學時比其他小朋友取笑而影響到佢。

大宅

多謝你回覆。

建議你出去睇私家醫生啦。

複式洋房

回覆 MMM3M 的帖子

一言驚醒夢中人,私家係可以寫信轉介~謝謝你!

希望聯合肯收我呢個case

複式洋房

回覆 favv88 的帖子

我都係咁諗,想佢細細個整走塊斑,怕佢返學比小朋友取笑,
影響佢心理發展

最近網上有篇文章係香港醫生寫既,
正正就係講咖啡牛奶斑,
話做laser細細個做無問題

::轉貼::
面部的咖啡牛奶斑或會影響儀容,可使用激光去除,沒有一種特定激光的選擇,治療前可先做斑點試驗,滿意後再進行徹底性療程,研究發現邊際圓滑的咖啡牛奶斑較邊際不規則的難處理。目前,先進的激光技術可控制激光所到達的皮膚深度,加上可調節的脈衝能量和光柱密度使皮膚的損傷減低到最小程度,即使是小孩,也可安心接受治療。

複式洋房

希望睇私家可以成功轉介我去聯合

大宅

marydaniel 發表於 19-7-31 10:12

我都係咁諗,想佢細細個整走塊斑,怕佢返學比小朋友取笑,

同埋小朋友康復能力比大人好。所以其實越細做越好

大宅

marydaniel 發表於 19-7-31 10:14

希望睇私家可以成功轉介我去聯合

不過聯合醫院d機無私家出面咁新

複式洋房

暫時未揾到邊間私家可以做,請問你有資料可以pm我嗎?謝謝~

禁止訪問

複式洋房

回覆 wongj250 的帖子

我都驚係…所以揾定私家做後路

複式洋房

回覆樓主:

Hello 我囡囡面上都有胎記 係出世後一個月先有 囡囡愈大胎記跟住大 健康院話呢啲可能會自己退 又可能吾會退 我都係聯合排左期 出年7月先睇 佢得一達 吾知肯吾肯做(emoji)

複式洋房

回覆 珊媽媽 的帖子

請問你囡囡現家幾大?我都凖備想排聯合

複式洋房

marydaniel 發表於 19-8-5 22:39
回覆 珊媽媽 的帖子

請問你囡囡現家幾大?我都凖備想排聯合

佢兒家21個月大

首頁

尾頁

跳至