1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女依家16個月,其實佢1歲已經開始比佢座bb廁所,到依家,佢間歇性肯痾咋~但係成日一要佢座落去,佢就好似比針吉咁大嗌,鬼揸咁嘈,一唔係就趴我大脾訓著左…諗住佢訓啦,著返條片又即刻眼碌碌醒哂,跟著行唻行去就喺條片度痾左喇!我真係滾滾地想講粗口啊~!點算?可以點…

大宅

udonmom 發表於 19-7-4 17:03
我個女依家16個月,其實佢1歲已經開始比佢座bb廁所,到依家,佢間歇性肯痾咋~但係成日一要佢座落去,佢就好 ...

16個月會唔會太早呀,小朋友未ready你迫佢只會令佢梗家驚架,我阿囡都成差唔多27個半月開始戒,唔使一個星期就戒到喇。 千萬不要操之過急。

子爵府

16M早左D,我個囡20個月,買左便盤同內褲,呢兩星期先開始問佢去廁所要去邊?佢又開始用動作示意自己去大便,佢見我去洗手間又會跟埋去,我等佢熟習下先,佢ready先戒宜好多,同佢戒奶樽我同係慢慢來,1歲開始漸進式,歲半開始奶樽成功退役

水晶宮

未ready迫佢會有心理pressure

大宅

16個月 歲半都未到
嚇到佢唔敢用廁所咪仲有排搞?其實等佢識表達/起碼知咩叫poo poo/weewee 一定會比你依家呢個狀態去戒會易行好多囉

別墅

Sze0822 發表於 19-7-4 18:53
16個月 歲半都未到
嚇到佢唔敢用廁所咪仲有排搞?其實等佢識表達/起碼知咩叫poo poo/weewee 一定會比你依 ...

請問應該幾時開始戒片?

大宅

conconfong 發表於 19-7-4 19:24
請問應該幾時開始戒片?

我覺得最起碼都要佢知道點為之poo/wee先啦
當然亦有人18個月已經開始戒亦都成功!聽聞係日以繼夜每15-30分鐘放佢響potty(個時我有朋友都係咁做 屙唔到唔準起身 直至屙到就獎佢食餅 一瀨濕就鬧同罰 佢都係成功未到2歲就戒到)
我做法:等到兩歲 買本關於去廁所嘅書 日日講咩叫去廁所 到佢28個月時 先同佢唔著片片 買啲會鐘意嘅公仔底褲 直接著底褲 瀨濕同佢講下次同媽咪講 媽咪帶你去廁所 唔好整濕鴨鴨 唔洗三日已經戒左日片 跟手兩日後戒埋夜片 全程冇勞氣過
人人唔同 當你認為佢ready 就可以試下

大宅

唔洗勞氣,你愈勞氣佢會愈驚,我仲未準備幫小朋友戒,我打算歲半先慢慢開始,希望到時好快可以戒到啦

別墅

Eggwong88 發表於 19-7-4 17:50
16個月會唔會太早呀,小朋友未ready你迫佢只會令佢梗家驚架,我阿囡都成差唔多27個半月開始戒,唔使一個星 ...

早咩…我見有啲媽咪個小朋友坐得定就勒佢痾臭喇

別墅

CCHINGC 發表於 19-7-4 18:05
16M早左D,我個囡20個月,買左便盤同內褲,呢兩星期先開始問佢去廁所要去邊?佢又開始用動作示意自己去大便 ...

奶樽我又未諗住咁快同佢戒啊…身邊有啲朋友同我講佢小朋友歲半左右已經好少喺尿片痾,加上有啲年紀大既又會講:你快啲教識佢去廁所,慳唔少尿片架(雖然我未到缺錢買尿片,可能我心急啩)

別墅

puppydingo 發表於 19-7-4 18:38
未ready迫佢會有心理pressure

即係會整整下連廁所都唔肯座?

別墅

Sze0822 發表於 19-7-4 18:53
16個月 歲半都未到
嚇到佢唔敢用廁所咪仲有排搞?其實等佢識表達/起碼知咩叫poo poo/weewee 一定會比你依 ...

因為佢依家好多時都會鍊住條尿片,我問佢係咪vivi,佢就會點頭/自己行去拎個廁所仔,我問佢係咪去廁所,佢又會“umum”咁應我,但係通常佢做左以上兩個動作,佢都已經係痾緊或者痾左

別墅

kawainnn 發表於 19-7-5 00:04
唔洗勞氣,你愈勞氣佢會愈驚,我仲未準備幫小朋友戒,我打算歲半先慢慢開始,希望到時好快可以戒到啦
...

好挫敗…

大宅

udonmom 發表於 19-7-5 00:18
早咩…我見有啲媽咪個小朋友坐得定就勒佢痾臭喇

其實每個小朋友成長速度都唔同,唔使跟人,只看你自己果個成長速度便可,我自己心知唔需要咁快戒片,但因為身邊好多人都話24個月喇要戒片喇咪試下囉,最終攪到阿囡好緊張,驚到連厠所仔都唔肯坐,咁我咪停啦,最後慢慢留意佢每次換片時啲尿量,係27個月時以前可能1至2個鐘便要換片,但見佢要換片時間長左,所以咪試下戒,點知唔使一星期就成功戒日片了。(補充 :24個月戒片時個厠所佢驚左,我要買過另一款俾佢先肯坐)

別墅

急吾黎,係未ready 就未ready
我女18個月未夠已坐potty痾臭臭和VV,極少痾臭臭係片,咁我以為佢好快戒到VV片啦。點知去到33個月先戒到屋企片,而家35個月出街多過一個鐘都重著緊
當然期間戒到好灰啦,咁佢話忍吾到,佢溂咗自己都好吾開心,鬧佢幾句重potty 都吾肯坐。多d贊佢,搵d卡通吸引佢坐埋去,我重作埋d去廁所歌同佢一齊唱,佢開心有成功感自然會肯坐

複式洋房

udonmom 發表於 19-7-4 17:03
我個女依家16個月,其實佢1歲已經開始比佢座bb廁所,到依家,佢間歇性肯痾咋~但係成日一要佢座落去,佢就好 ...

我完全明,我個女一坐落廁所就係咁叫唔好唔好,明明急到交叉腳都死忍唔肯屙落去,最後搵到個方法就係拎幾隻公仔扮去緊廁所陪佢,而家終於肯屙

水晶宮

udonmom 發表於 19-7-5 00:23
即係會整整下連廁所都唔肯座?

係呀。有朋友唔ready就train
小朋友驚左
https://raisingchildren.net.au/preschoolers/health-daily-care/toileting/toilet-training-guide

我係外國,無咩人會train2歲以下。

禁止訪問

子爵府

回覆 udonmom 的帖子

歲半需要戒奶咀同奶樽主要因為長期吸吮會影響口肌,但如果只係早晚奶用,每次食奶都係10幾分鐘,唔會點影響,不過我囡囡已經可以用吸管自己坐定定飲奶,無須再用奶樽,加上坐係度,我地順便可以係旁邊同佢睇下圖書,咁奶樽順理成章退役。
戒片時機係歲半至2歲半,如果小朋友識表達,不論動作或語言,同時又知道係邊度去廁所,當然可以嘗試,我宜家開始引導囡囡,到差不多覺得佢ready就戒。

別墅

udonmom 發表於 19-7-5 00:22
奶樽我又未諗住咁快同佢戒啊…身邊有啲朋友同我講佢小朋友歲半左右已經好少喺尿片痾,加上有啲年紀大既又 ...

我屋企d長老,喺我個B 6個月時已經係甘話要開始的佢去廁所,1歲就要戒片。。。。。當然我無理佢地(emoji)哈哈。
而家歲半,多左話畀我知,有屎屎,但都有一半機會係vv,我見健康院d書仔都話歲半開始可以慢慢教導佢。我覺得要睇番小朋友既表達能力,究竟佢知吾知去廁所係咩一回事。可能同佢睇多d有關去廁所既書先。
如果佢怕左去廁所。。我驚仲難真係完全戒走用片。
而家都開始睇緊,研究下點慢慢同小朋友戒片。。呢條路我預左好漫長。。。。
加油!

首頁

尾頁

跳至