1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

咁快要逼佢戒片,想慳錢?

別墅

Eggwong88 發表於 19-7-5 00:56
其實每個小朋友成長速度都唔同,唔使跟人,只看你自己果個成長速度便可,我自己心知唔需要咁快戒片,但因 ...

咁等我試下慢慢唻先

別墅

Littlegrey 發表於 19-7-5 01:13
急吾黎,係未ready 就未ready
我女18個月未夠已坐potty痾臭臭和VV,極少痾臭臭係片,咁我以為佢好快戒到VV ...

我個女痾得出我有讚佢架,但係冇野吸引到佢可以好地地咁坐…

別墅

Pokiyim 發表於 19-7-5 04:14
我完全明,我個女一坐落廁所就係咁叫唔好唔好,明明急到交叉腳都死忍唔肯屙落去,最後搵到個方法就係拎幾 ...

你擺啲公仔喺佢隔離?我比玩具我個女,佢就dum走哂啊

別墅

puppydingo 發表於 19-7-5 06:39
係呀。有朋友唔ready就train
小朋友驚左
https://raisingchildren.net.au/preschoolers/health-daily-care ...

係咩…但係上網睇到有啲育兒話一歲左右開始要訓練佢去廁所

別墅

stephaniesummm 發表於 19-7-5 07:08
其實愈早開始愈好 我仔同女未夠6個月已經知道點樣去廁所

係囉~就係有啲人話佢地識得自己坐就可以教佢地去廁所,跟住又有啲人話我個女應該要識去廁所架喇~攪到我個人急哂

禁止訪問

別墅

CCHINGC 發表於 19-7-5 10:25
回覆 udonmom 的帖子

歲半需要戒奶咀同奶樽主要因為長期吸吮會影響口肌,但如果只係早晚奶用,每次食奶都 ...

打一歲針果陣健康院姑娘都有講要比佢用飲管/杯飲奶,我試過比我個女用,但係兩者佢都選擇唔飲,係咁扭,最後要換返奶樽比佢

別墅

dcababy 發表於 19-7-5 13:24
我屋企d長老,喺我個B 6個月時已經係甘話要開始的佢去廁所,1歲就要戒片。。。。。當然我無理佢地(emoji) ...

我自己呢排都睇左好多關於去廁所既野,太多喇~我自己都混淆哂

別墅

喊包媽媽 發表於 19-7-5 14:37
咁快要逼佢戒片,想慳錢?

唔係啦~係好多人都話愈早戒愈好

別墅

stephaniesummm 發表於 19-7-5 15:56
咁又唔好急 既然遲左開始 就唔好執著啦 慢慢來 佢地無識嘅 佢聽唔聽得明咩叫臭臭/poopoo?
...

佢聽得明啊,佢會同我講“umum”但係已經喺片度痾左

大宅

我之前睇過 太早逗佢去屙poopoo會導致佢脫肛

不過既然選擇同佢早開始就唔好氣餒/灰心
加油

複式洋房

udonmom 發表於 19-7-5 15:49
你擺啲公仔喺佢隔離?我比玩具我個女,佢就dum走哂啊

一開始佢唔肯架,都係繼續喊
所以我好忙 要續隻公仔扮屙一次尿佢睇
到所有公仔屙哂之後慢慢佢又肯 你試下睇下work唔work 但我c6一見到我咁做就喺隔離笑我

大宅

stephaniesummm 發表於 19-7-5 07:08
其實愈早開始愈好 我仔同女未夠6個月已經知道點樣去廁所

6個月就識?唔係嘛。。佢坐得穩喇

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

udonmom 發表於 19-7-5 17:37
唔係啦~係好多人都話愈早戒愈好

唔係啩。。好多人講 愈早愈好?超級錯喎。。

聽你形容,你小朋友真係未 ready 喎,而呢個歲數未 ready 都好正常㗎。你唔好勉強佢,睇定啲先啦。你勉強佢,大人同細路都辛苦,何必呢?

別墅

Sze0822 發表於 19-7-5 18:13
我之前睇過 太早逗佢去屙poopoo會導致佢脫肛

不過既然選擇同佢早開始就唔好氣餒/灰心

脫肛…!咁恐怖既呢個字眼 btw多謝你為我打氣 不過真係會覺得好無助…

別墅

Pokiyim 發表於 19-7-5 18:40
一開始佢唔肯架,都係繼續喊
所以我好忙 要續隻公仔扮屙一次尿佢睇
到所有公仔屙哂之後慢慢佢又肯 ...

你好有心機啊 我個女本身唔中意玩公仔,佢車車就好多,不過車車唔洗vivi 我諗我要搵下有咩可以代替公仔,等我又試下先

別墅

stephaniesummm 發表於 19-7-5 18:56
佢定唔定時屙?如果定時屙就容易啲

呢個零月度我都大概捉到佢時間架喇,但係隻衰妹好似知我要擺佢去廁所咁,喺廁所唔痾,有時著返片痾有時又等到食晚飯先唻出力。。激死

首頁

尾頁

跳至