1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

udonmom 發表於 19-7-11 18:26
咁但係仲著緊片果陣佢會唔會講vivi/poopoo架?

著緊片嗰陣會屙左先同我講

我帶佢出去自己揀左個potty ,又買左一本關於戒片嘅故事書同佢講,之後個potty就放喺廳,佢會摸下睇下坐下,之後有幾次佢自己除左條拉拉褲坐低V,我就覺得佢得,就同佢開始戒,用一個星期就ok,頭兩日都瀨濕,跟住幾日就掌握得好好。

不過poo就睇心情,有時佢自己會要求著片屙。

複式洋房

MrsPerthLiu 發表於 19-7-11 18:40
著緊片嗰陣會屙左先同我講

我帶佢出去自己揀左個potty ,又買左一本關於戒片嘅故事書同佢講,之後個potty ...

咁犀利

大宅

udonmom 發表於 19-7-11 21:36
咁犀利

最緊要小朋友準備好,咁就事半功倍。

複式洋房

MrsPerthLiu 發表於 19-7-11 21:39
最緊要小朋友準備好,咁就事半功倍。

咁可能真係我太心急,我試下慢慢比佢適應下先,多謝你啊

大宅

udonmom 發表於 19-7-12 00:14
咁可能真係我太心急,我試下慢慢比佢適應下先,多謝你啊

加油!加油!

大宅

udonmom 發表於 19-7-11 18:27
佢肯喺potty痾?

係丫。但我之前買左個無公仔的potty同小童廁所版,佢都唔肯座。直至我買了第三個potty, 係鴨仔。一開始就比佢當玩具玩。等佢熟落左之後先做訓練,佢又ok喎

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

佢未得就夾硬戒,激死自己做咩?
佢得就自然戒到,不用費神。
利申,個女歲幾試過,好抗拒,放棄,兩歲突然自己去(個兒童廁所一直放响度)。從此就自己去。

複式洋房

MrsPerthLiu 發表於 19-7-12 01:47
加油!加油!

複式洋房

fibe0313 發表於 19-7-12 10:39
係丫。但我之前買左個無公仔的potty同小童廁所版,佢都唔肯座。直至我買了第三個potty, 係鴨仔。一開始就 ...

買咁多 我係小童廁板同potty咋,不過算啦,咁多媽咪比左意見,我相信急唔唻既,期待成功既一日啦…

複式洋房

seaman1982 發表於 19-7-12 12:10
佢未得就夾硬戒,激死自己做咩?
佢得就自然戒到,不用費神。
利申,個女歲幾試過,好抗拒,放棄,兩歲突然 ...

真係?咁佢自己去廁所之前都係著片定戒片褲?

大宅

udonmom 發表於 19-7-12 17:12
買咁多 我係小童廁板同potty咋,不過算啦,咁多媽咪比左意見,我相信急唔唻既,期待成功既一日啦 ...

第一同第二個比左有需要既人啦

複式洋房

fibe0313 發表於 19-7-12 17:22
第一同第二個比左有需要既人啦

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

udonmom 發表於 19-7-12 17:13
真係?咁佢自己去廁所之前都係著片定戒片褲?

係正常著緊片。
歲幾見佢抗拒就即刻放棄左。
係有日佢冇啦啦自己除褲除片走去屙,屙完仲要話我知,我先知。
搞到我要即刻扑去買底褲(普通底)比佢著。因為戒片戒得太突然。屋企根本冇底褲。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
回覆 udonmom 的帖子

教去廁所就好早都教,但佢會好驚廁所同沒著片的感覺。因我妹都同2個小朋友, 分別24 個月同28個月才戒左片,佢意見都係話迫唔離,會突然小朋友自己話唔再著尿片,自己去廁所,佢話可能要儲夠信心。

複式洋房

seaman1982 發表於 19-7-12 18:33
係正常著緊片。
歲幾見佢抗拒就即刻放棄左。
係有日佢冇啦啦自己除褲除片走去屙,屙完仲要話我知,我先知 ...

好犀利啊…但係點解佢會有個概念既?平時你有同佢講/睇下啲廁所故事架?

複式洋房

hotarufuu 發表於 19-7-13 11:22
回覆 udonmom 的帖子

教去廁所就好早都教,但佢會好驚廁所同沒著片的感覺。因我妹都同2個小朋友, 分別24 ...

我個女好中意唔著片周圍走架~但係佢又唔中意喺廁所痾,不過佢好似賴過一次定兩次尿咋

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊