0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb一星期大,有時食飽奶掃哂風換哂片都唔訓,在度喊。抱抱都喊,佢一喊我心就好慌。
好大壓力,而家整整下連叫醒佢起身食奶都驚,驚佢醒左就唔肯訓。

啊好大壓力…
原來湊bb咁大壓力

大宅

健康蛋蛋 發表於 19-7-4 17:53
Bb一星期大,有時食飽奶掃哂風換哂片都唔訓,在度喊。抱抱都喊,佢一喊我心就好慌。
好大壓力,而家整整下 ...

初生係甘嫁,吾洗驚,個個都經歷過,我之前都係甘,係醫院個幾日有姑娘係度覺得有咩吾明可以問佢地,返到屋企得自己一個都驚搞吾掂,但原來好快好多野經過時間的歷練係可以訓練到乜都搞得掂,因為你係佢媽媽,初生係成日喊,我女由滿月開始喊足3個幾月百日哭先好d,我個時都好崩潰,覺得佢好難湊,喊到我覺得自己有抑鬱,但時間一過,所有野都會好起來,加油!

大宅

Suetsuetchun 發表於 19-7-5 00:04
初生係甘嫁,吾洗驚,個個都經歷過,我之前都係甘,係醫院個幾日有姑娘係度覺得有咩吾明可以問佢地,返到 ...

多謝你呀媽媽
我真係好驚bb喊,又驚嘈到人,又驚阿b唔知咩事,好崩潰。
而家成日提自己要深呼吸來舒緩
驚到有啲唔敢面對阿女
好想見到佢但又唔想見到佢,好大壓力好矛盾。
希望我快啲習慣和上手

大宅

健康蛋蛋 發表於 19-7-5 02:09
多謝你呀媽媽
我真係好驚bb喊,又驚嘈到人,又驚阿b唔知咩事,好崩潰。
而家成日提自己要深呼吸來舒緩

我個時都好似你甘諗嫁,佢係由黃昏開始喊到晚上10點幾11點,個幾個鐘基本上我去廁所都吾得閒,喊到夜晚條走廊都係佢把聲,所以一到開始5點我個心又開始驚定,仲要佢把聲又大,後來我心諗,你即管喊啦,最好再有甘大聲得甘大,喊到累呢你就自己收聲,既然吾可以改變佢喊就改變我地自己既心態去面對佢!

回覆 健康蛋蛋 的帖子

Hello 健康蛋蛋, 生完BB角色和身體上的轉變的確會影響媽媽情緒,除左生理上既需要例如: 肚餓、濕片片等外, 初生BB較常見有肚風的問題,最理想係每次食奶前/餐與餐之間幫bb按摩肚仔, 用掌心順時針打圈按摩數分鐘,促進腸道蠕動, 肚風清左, 扭計情況相信會有改善架,有咩湊BB既問題都可以同朋友/家人/上黎同其他jm傾訴一下, 大家互相分享、支持和鼓勵, 加油!!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Suetsuetchun 發表於 19-7-5 04:40
我個時都好似你甘諗嫁,佢係由黃昏開始喊到晚上10點幾11點,個幾個鐘基本上我去廁所都吾得閒,喊到夜晚條 ...

無錯,我要調整下自己心態,太大壓力頂唔到好耐

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-7-5 09:56
回覆 健康蛋蛋 的帖子

Hello 健康蛋蛋, 生完BB角色和身體上的轉變的確會影響媽媽情緒,除左生理上既需要例 ...

多謝你呀,我會試下架
健康蛋蛋 發表於 19-7-7 04:28
多謝你呀,我會試下架

唔好客氣,媽媽保持心情輕鬆愉快,BB都會感受到架,加油

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

我都試過你的情況, 佢一醒左喊,就好驚..
不過必經階段, 唔係ONLY 你一個係咁,
過多一排, 你就會習慣~唔好緊張`RELAX~加油~有咩野記得同身邊人講, 唔好收埋收埋~

子爵府

抱住佢一路行就會唔喊
同埋間屋唔好太靜

大宅

多謝媽媽們的打氣和回覆~
時間真係過得好快,我而家好似又慣左啲無咁驚了。
同埋我媽好幫到我,基本上我只係負責湊凌晨更。
早上可以補下眠和減壓~

大宅

好多新手媽媽都會咁,我仔仔嗰時岩岩出世,佢一喊,我沖奶嘅時候真係手會控制唔到震曬,冇誇張,媽媽係緊張D,大小小媽媽都會放鬆小小噶,媽媽其實同BB係一起成長緊,加油吖

民房

回覆 健康蛋蛋 的帖子

我牧師都話,頭一個月真係適應期,要時間慢慢適應。俾D時間自己,好好認識一定BB。
又揾多D同行者,就會舒服好多架啦。

首頁

尾頁

跳至