1-3歲

跳至

首頁

尾頁

民房

女兒自細媽媽抱著瞓,平時媽媽在的時候也要tum一大輪才能瞓(餵奶,抱)
女兒明顯是眼瞓的,但總是不肯安靜地自己去瞓。
最近有時媽媽不在家要爸爸我去tum 瞓覺,簡直係世界未日,同樣的她是明顯眼瞓,就算是平時的床也總是不瞓,永遠都是要花三四小時抱到好夜佢真係眼瞓到不能不瞓才幸運地瞓著,我也筋疲力盡。
何解佢咁眼瞓都唔識瞓?
不是閑上眼就可以瞓嗎?
爸爸我真是不能理解…

大宅

回覆 エロP 的帖子

幫你推POST,等待有能之士教你點TUM囡囡訓。
我分享下,我囝囝係每晚臨訓前一小時,我地會轉暖燈,然後放音樂(每天同一首歌)
然後沖涼,唱訓覺歌,跟住佢訓覺
如果佢那天玩得夠累,可以順利15分鐘訓到。如果唔夠活動量,有時在床LOOK成個鐘,自己又唱下歌,自言自語一輪先訓到。

何解佢咁眼瞓都唔識瞓?
不是閑上眼就可以瞓嗎?
不是閉上眼就可以入睡的,入睡也是一種自我安慰的技能,需要自行安撫自己的情緒,慢慢放鬆再睡著。而且對幼兒來說,晚上是與爸爸媽媽分開最張的時間,會有焦慮的感覺,如果不太懂得自我安撫,焦慮和不安全感會影響入睡。

水晶宮

回覆樓主:

因為細時無學習self soothing要d時間

同埋做routuine

6:45沖涼,7點飲奶,之後brush teeth上床。講故事。完good night kiss lights off 出房。7:30前訓哂。一覺到早上7:30

而家21個月。呢個routine 13個月開始

大宅

回覆樓主:

加油爸爸,睇到你另一個POST,如果習慣親餵訓覺,其實真係幾難去train佢自己訓。當佢食到眼訓,放佢落床,一定醒晒。如果尾奶改為瓶餵,咁可能可以train佢自己訓。當然,有d bb唔肯改瓶餵,呢度又要用d時間。例如食緊時偷偷係嘴角塞奶樽比佢,睇吓厄唔厄到佢。

train訓覺,我自己經驗係,冇由佢喊,我自己都唔忍心。喊一陣,5分鐘左右,去抱一下,冷靜再放床,喊再抱,總之要佢係床上進入睡眠

一星期左右應該有效果

加油

別墅

回覆 エロP 的帖子

甘好正常丫,因為佢習慣左同媽媽一齊訓!所以到爸爸接手嘅時候,小朋友會有新鮮感,係會比較難入睡!
不過都建議爸爸媽媽不要再抱住小朋友入睡,要比佢習慣係張床度訓著,如果吾係大人會好辛苦

大宅

開心吸收勳章

エロP 發表於 19-7-4 21:36
女兒自細媽媽抱著瞓,平時媽媽在的時候也要tum一大輪才能瞓(餵奶,抱)
女兒明顯是眼瞓的,但總是不肯安靜 ...

平時我仔都係跟我訓。我老公既方法係: 自己先訓著,冇人理佢佢冇穩就會自己訓...

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

niel 發表於 19-7-13 00:19
平時我仔都係跟我訓。我老公既方法係: 自己先訓著,冇人理佢佢冇穩就會自己訓...
...
依個方法真係work. 因平時我女要我陪瞓,爸爸陪就喊要揾媽咪。 我老公會唔理佢自己瞓, 多數10分鐘內沒人理佢, 喊1陣就自己瞓。 佢本身有條褲仔做安慰的。可能比佢平時鐘意ge 巾, 公仔佢,日日做哂瞓覺前的step, 如拜拜燈燈, 睇少少書, 唱少少歌咁之類就話瞓啦。我們叫依d 做瞓覺儀式,日日如是小朋友就知將會要瞓覺。

大宅

puppydingo 發表於 19-7-5 16:05

同埋做routuine

你個routine 好正呀

複式洋房

我仔都係,是但要一個係度先訓

大宅

puppydingo 發表於 19-7-5 16:05

同埋做routuine

我女就無咁早 9:00爸爸放工返嚟 玩一陣9:30沖涼 沖完涼食奶刷牙講故事 講完故事就 good night kiss 講拜拜就岀房門 由佢自然係床碌到瞓著 先入去幫佢蓋被 我女初生就自己訓bb床 14M就分房 自己訓單人床 我覺得可以試左同房分床先

水晶宮

Yukolo0308 發表於 19-7-20 04:03
我女就無咁早 9:00爸爸放工返嚟 玩一陣9:30沖涼 沖完涼食奶刷牙講故事 講完故事就 good night kiss 講拜拜 ...

從未同床同房
出院開始孖女就自己訓bb床。

大宅

puppydingo 發表於 19-7-20 06:37
從未同床同房
出院開始孖女就自己訓bb床。

所以慣左自己訓 唔使氹

首頁

尾頁

跳至