自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

「人生有幾多個十年」,有些演員不用等就已經片約不斷,但有些演員等足兩個十年,才有人生中的第一個機會,魏惠文就是後者。他,1990年在演藝學院畢業,1996年加入TVB,2016年在《城寨英雄》飾演林穎彤衰老竇「爛賭發」,因而開始為人熟悉。

魏惠文接受《娛場》主持人李文珊訪問時,淡淡說出他的過去。因為喜歡演戲,所以他報讀了演藝學院戲劇系,同屆同學有李婉華、陳錦鴻、劉玉翠、關寶慧等等,不過他畢業後前景並不明朗:「一年到晚都只係去Casting,你想求、想做都冇人請,我真係試過畢業之後,頭三個月只係搵到二千幾蚊。」

1996年,魏惠文加入TVB,演過無數過行行企企的閒角。而問到稍為有戲份的角色,魏惠文就苦笑說有《緣來沒法擋》的地產舖老闆、《秀才遇着兵》的變態殺人犯以及《怒火街頭》滕麗名的衰老公。演活過無數個小人物,街坊對魏惠文的印象大約就是記得他是電視從業員,但從來不知道他叫甚麼名字。而最難堪的一次,就是他搭巴士,被一位小妹妹稱呼作演員最忌諱的三個字:「個妹妹落車去到樓梯時,就同爸爸大聲講:『爸爸,我見到TVB個茄喱啡呀!』即使你幾努力、幾用功,都唔代表你會有成績。被人講到係一位演員,已經唔係一件容易嘅事,你諗下你做咗茄喱啡廿幾年。」

遇上低潮,有人會谷底反彈,可是有人卻低處未算低。2010年,魏惠文接拍了《巾幗梟雄之義海豪情》,當時要求他做一位日本漢奸,需說六句日文對白。可是拍了四小時,他卻完全失準,一句對白都講不到,其後更晦氣地說:「其實觀眾都未必識聽日文啦‥‥‥」這句說話很快就傳到監製李添勝的耳邊,令他大為震怒。為了平息對方怒火,魏惠文希望可以約見李添勝解釋此事,可惜對方不願接見‥‥‥

隨着演出機會愈來愈少,魏惠文更珍惜每個演出時刻。在TVB等足廿年,他在2016年終於遇到《城寨英雄》「爛賭發」的角色,縱使這個角色是多麼的不討好,又即使此角色是「執三攤」,魏惠文都絕不介意,用心演好,終於他得到外界認同了。不過這一次取得成功,原來都是關乎他的悲慘經歷。他苦笑說:「我家姐、阿哥喺幾年之間都發生車禍,撞到入ICU。家姐就斷手斷腳,哥哥車禍後患上思覺失調。跟住我媽媽中風引致腦退化,我冇得揀,要申請綜援。」有些人遇到困難,總有另一半替自己分憂,可是魏惠文至今仍然形單影隻,單身足足超過三十年,他說:「一生嘅Timing唔啱,基本上我覺得我冇可能有另一半,可以話係擁抱單身嘅階段。」

事業、愛情、家庭都不順暢,魏惠文沒有選擇放棄,反而繼續默默堅守:「希望可以等到下一個《城寨英雄》嘅機會啦!」如果想知道更多關於魏惠文的心路歷程,那就一定要看《娛場》。

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

呢d係自己樣唔得又唔努力既後果,講真做老臨都要比心機演,自己比到心機演實大把人要搵佢啦!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

auhiyo 發表於 19-7-4 22:36
呢d係自己樣唔得又唔努力既後果,講真做老臨都要比心機演,自己比到心機演實大把人要搵佢啦!
...

當時要求他做一位日本漢奸,需說六句日文對白。可是拍了四小時,他卻完全失準,一句對白都講不到,其後更晦氣地說:「其實觀眾都未必識聽日文啦‥‥‥」.....如果我遇到呢D同事, 應該爆炸左...

APIGMA    發表於 19-7-5 08:14

男爵府

堅持係好,但堅持之餘係咪都要實際啲諗吓生活呢!睇完覺得有啲心酸。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 19-7-4 22:38
當時要求他做一位日本漢奸,需說六句日文對白。可是拍了四小時,他卻完全失準,一句對白都講不到,其後更 ...

六句對白都講唔到,仲要發脾氣,邊有運行?有幾多個演員好彩唔係由茄哩啡做起,除咗演技,仲要識做人同埋人品好呢。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

good_pig 發表於 19-7-4 22:38
當時要求他做一位日本漢奸,需說六句日文對白。可是拍了四小時,他卻完全失準,一句對白都講不到,其後更 ...

佢咁講顯得佢唔專業

記得另一位演員(楊證樺, 即做開心速遞Rebecca 個真老公), 真係好努力去學咗3日日文, 被李添勝讚專業

章太郎    發表於 19-7-5 14:05
APIGMA    發表於 19-7-5 08:15

寶石宮

DonnieBB 發表於 19-7-4 23:09
佢咁講顯得佢唔專業

記得另一位演員(楊證樺, 即做開心速遞Rebecca 個真老公), 真係好努力去學咗3日日 ...

所以佢唔好怪自己撈唔起啦

寶石宮

rose-mag 發表於 19-7-4 22:53
六句對白都講唔到,仲要發脾氣,邊有運行?有幾多個演員好彩唔係由茄哩啡做起,除咗演技,仲要識做人同埋 ...

就是.....就算視帝祥...唔靚仔..都做左好耐先上位...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

唔知有冇記錯,視帝祥當年都係做壹號皇庭d變態殺手,之後續集已經有固定角色.
如果冇樣又冇運,就要更努力令自己有實力又有人緣

寶石宮

芝達 發表於 19-7-4 22:47
堅持係好,但堅持之餘係咪都要實際啲諗吓生活呢!睇完覺得有啲心酸。

呢D 叫死牛一面頸, 路不轉人轉..

佢又唔係特別OUTSTANDING...堅持乜鬼

寶石宮

原來佢成日訪問都係講呢D

https://www.mpweekly.com/enterta ... cal/20190309-151148

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲要佢嗰時唔係新人,係做左十幾年的演員,都發晦氣唔做出監製的要求的確好唔專業,咁樣好難有監製再俾機會。樓上提到楊證樺佢地兩公婆就真係好專業,踩過界佢地只係做單元主角,但都交哂功課,佢扮聽障同佢太太為角色學手語,觀眾睇得出演員有冇用心演。

日月水火    發表於 19-7-5 15:32
good_pig    發表於 19-7-4 23:51

男爵府

good_pig 發表於 19-7-4 22:27
「人生有幾多個十年」,有些演員不用等就已經片約不斷,但有些演員等足兩個十年,才有人生中的第一個機會, ...

估唔到會咁坎坷.....

寶石宮

busyguide 發表於 19-7-4 23:53

其實好多人都唔順, 或者真係唔適知佢做呢..

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

busyguide 發表於 19-7-4 23:53

呢d坎坷經歷要講嘅好多人都有,但呢個演員本身條件所限,加上態度唔好,俾佢上到位都唔長久。

王國長老

rayrayus 發表於 19-7-4 23:43
仲要佢嗰時唔係新人,係做左十幾年的演員,都發晦氣唔做出監製的要求的確好唔專業,咁樣好難有監製再俾機會 ...

真正尊重自己份工會想辦法做好,好多外國演員都會為套戲去學不同口音語言,陸劇演員演古裝嘅好多未開拍都先學禮儀幾個月,唔係淨係主角先要努力,配角更加要,機會只會俾有準備又有心把握嘅人,李添勝監製過咁多劇見過咁多人,邊個值得栽培佢應該心裡有數。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

發晦氣

寶石宮

rose-mag 發表於 19-7-5 00:01
呢d坎坷經歷要講嘅好多人都有,但呢個演員本身條件所限,加上態度唔好,俾佢上到位都唔長久。
...

其實佢有手有腳...有需要拎綜援??

寶石宮

rose-mag 發表於 19-7-5 00:08
真正尊重自己份工會想辦法做好,好多外國演員都會為套戲去學不同口音語言,陸劇演員演古裝嘅好多未開拍都 ...

為了平息對方怒火,魏惠文希望可以約見李添勝解釋此事,可惜對方不願接見‥‥‥

而家講到李生唔啱咁樣添...

男爵府

性格影響命運,做左咁多年演員,應該明白有對白講是要好好珍惜。連6句日文對白講唔到仲要比藉口話觀眾都唔識架啦~好唔專業

首頁
12345...7

尾頁

跳至