1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

每日淨係食肉菜加米糊一齊食,到我們食飯時俾少少白飯佢食才食少少,亦試過煮bb貝殼粉都唔食

大宅

細細細佬 發表於 19-7-4 23:14
每日淨係食肉菜加米糊一齊食,到我們食飯時俾少少白飯佢食才食少少,亦試過煮bb貝殼粉都唔食
...

咁有冇直接俾肉菜加飯佢食? 有d bb 唔食粥,直接食飯。。。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

Agree 樓上
我兩個都唔食粥。
1歲正常大人飯, pasta, udon

複式洋房

Lyllianlo 發表於 19-7-5 00:22
咁有冇直接俾肉菜加飯佢食? 有d bb 唔食粥,直接食飯。。。

都試過,食兩啖就唔食

大宅

細細細佬 發表於 19-7-5 12:18
都試過,食兩啖就唔食

咁d肉同菜點俾佢食?攪難哂定要咬既?

複式洋房

Lyllianlo 發表於 19-7-5 16:07
咁d肉同菜點俾佢食?攪難哂定要咬既?

攪碎肉及菜加係白飯上唔食,淨係鐘意食幾啖白飯

大宅

細細細佬 發表於 19-7-5 17:19
攪碎肉及菜加係白飯上唔食,淨係鐘意食幾啖白飯

攪到幾碎?會唔會唔駛咬就吞到?會唔會懶咬,所以唔食粥同白飯?

複式洋房

Lyllianlo 發表於 19-7-5 17:36
攪到幾碎?會唔會唔駛咬就吞到?會唔會懶咬,所以唔食粥同白飯?

加上粥或米糊嘅肉都唔使咬的,
希望大少少時,真係會食大人飯啦
多謝你耐心回答

大宅

細細細佬 發表於 19-7-5 17:45
加上粥或米糊嘅肉都唔使咬的,
希望大少少時,真係會食大人飯啦
多謝你耐心回答

可能佢連粥都覺得粗,唔肯咬,唔可以呀,要俾佢咬多d, 唔肯咬會影響說話能力,要俾佢習慣咬。。有冇俾佢自己咬下菜心?

別墅

...

我bb1岁也是唔肯食粥,每次食都吐出来,哎,唔知系咪出牙仔唔肯食,奶又食的唔多啊!

複式洋房

Lyllianlo 發表於 19-7-5 18:23
可能佢連粥都覺得粗,唔肯咬,唔可以呀,要俾佢咬多d, 唔肯咬會影響說話能力,要俾佢習慣咬。。有冇俾佢自 ...

明白,好多謝你提點

複式洋房

WaiKwanWong 發表於 19-7-5 20:39
我bb1岁也是唔肯食粥,每次食都吐出来,哎,唔知系咪出牙仔唔肯食,奶又食的唔多啊!
...

大家加油,整多d唔同嘅食物俾他食下

男爵府

...

我仔都唔食粥, 但佢食飯, 我係蒸熟d蔬果/肉再加飯或pasta, 一直食得好好。 現已12個月

別墅

monpetitbebe 發表於 19-7-6 06:02
我仔都唔食粥, 但佢食飯, 我係蒸熟d蔬果/肉再加飯或pasta, 一直食得好好。 現已12個月
...

吃饭?系咪将送放埋饭里面?饭送搅埋一起?

複式洋房

試下BLW啦, 有BB係唔鍾意係糊仔, 可以就咁跳過呢個step比飯仔佢,

男爵府

WaiKwanWong 發表於 19-7-8 22:19
吃饭?系咪将送放埋饭里面?饭送搅埋一起?

D 菜同肉我會蒸熟或煮左先, 打爛佢過落飯或pasta

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
monpetitbebe 發表於 19-7-6 06:02
...

今日蒸了三文魚加西蘭花三細舊,剪碎加入白飯,他食呀,不過白飯我俾了兩湯匙左右,食淨少少,我想知,應該食幾多先夠飽和營養

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我個女都唔食粥。
直接就食飯。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊