0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我 BB 未夠一個月 但近排好多痰 瞓覺時聽到佢啲痰聲好犀利好心痛 而佢瞓得唔好同飲奶時都好炆爭 點算好?
Olimama_0611 發表於 19-7-5 06:01
我 BB 未夠一個月 但近排好多痰 瞓覺時聽到佢啲痰聲好犀利好心痛 而佢瞓得唔好同飲奶時都好炆爭 點算好? ...

Hello Olimama_0611,明白媽媽見到BB瞓得唔好會擔心。BB有冇流鼻水? 精神同胃口點呀? 媽媽平時掃唔掃到風?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-7-5 11:09
Hello Olimama_0611,明白媽媽見到BB瞓得唔好會擔心。BB有冇流鼻水? 精神同胃口點呀? 媽媽平時掃唔掃到風? ...

BB 冇流鼻水胃口就有啲飄忽 一時食多啲一時食少啲 可以相差兩安奶 但精神都算OK 掃風都叫掃到的 只係有時要掃耐少少
不過聽到好多痰卡係喉嚨嘅聲 佢有時瞓覺會發出幾下聲 嗰時會聽到好多痰聲 同埋佢好易驚醒喊

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我bb頭3個月都係咁,尤其係食奶果陣食到喘哂氣又her her 聲,好似有啖塞住咁,平時有時都會咁,但問過醫生佢話如果無鼻水,面無變紫色就無問題,佢話初生b喉嚨咩軟骨未發育成熟所以會咁喎,到3個月打後又真係慢慢無咁樣了

Olimama_0611 發表於 19-7-6 09:37
BB 冇流鼻水胃口就有啲飄忽 一時食多啲一時食少啲 可以相差兩安奶 但精神都算OK 掃風都叫掃到的 只係有時 ...

痰係呼吸道中的分泌物,當有刺激物(冷空氣/塵蟎)入侵或生病後,分泌物就會增加。如果BB瞓覺時比較多痰聲,建議BB床遠離窗簾或大塵嘅位置,每星期清潔床單/被單/枕頭,係陽光下曬乾或用高溫燙斗清除塵蟎,保持屋企空氣流通,又可以俾BB打側少少瞓令佢呼吸順暢D。初生BB頭3個月大比較常見有肚風情況,可能影響佢胃口或睡眠質素,媽媽平時有冇同BB做下肚仔按摩?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

試試將奶粉開稀一點,即是多一點水,寧可佢肚餓餵密少少。

首頁

尾頁

跳至