0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB 二個月大!最近開始佢好似唔係好鍾意食奶!佢之前食開4~5安,依家餵佢有時頭2~3安食得几順,幫佢掃下風再餵就唔肯食啦!係咁頂返出黎!有時可以一開始餵佢佢知道食奶就唔肯啜!有時用成個鐘迫佢食,點知嘔奶!我唔係餵得密架,4個鐘餵一次,佢好似唔識肚餓咁,過曬鐘佢都唔喊食(無論食2~5都一樣)所以我次次餵奶都好驚好唔開心!有咩方法可以改善下?佢會唔會咁快厭奶?

別墅

bamamaba 發表於 19-7-5 08:22
BB 二個月大!最近開始佢好似唔係好鍾意食奶!佢之前食開4~5安,依家餵佢有時頭2~3安食得几順,幫佢掃下 ...

厭奶喺唔同時期都會出現 如果bb訓得玩得精神冇問題 條片又夠重有便便 我覺得唔駛太擔心 可以試下少食多餐

洋房

BB 二個月大!最近開始佢好似唔係好鍾意食奶!佢之前食開4~5安,依家餵佢有時頭2~3安食得几順,幫佢掃下 ...

我阿B宜家兩個月都係咁,飲到一半度就唔肯飲奶,一餵佢就係咁喊,喊喊下我轉比個奶咀佢佢就唔喊,啜啜下好似想瞓咁,宜家試緊比佢啜住個奶咀先,等佢順左條氣好似瞓著先拎走個奶咀繼續餵奶。

複式洋房

同路人,明呀,我b 2 個幾月開始係咁,到依家3個月多d 都冇改善,仲差左,有時死都唔肯食,都係少食多餐咋。

子爵府

好明白你,我bb果時一樣,由食好多變到食好少,試過全日先10幾安,成晚冇尿。但佢又冇咩唔舒服,過一排佢就會飲返,但再之後又唔飲
或者你試下等佢訓左,會唔會飲多d?

男爵府

ZOEISMYBABY 發表於 19-7-5 11:28
厭奶喺唔同時期都會出現 如果bb訓得玩得精神冇問題 條片又夠重有便便 我覺得唔駛太擔心 可以試下少食多餐
...

佢依家好鍾意訓呀!不過之前試緊幫佢介夜奶,佢又真係食小餐都無爆喊!但朝早果餐隔成6個鐘餵佢,居然食得2安!都唔知關唔關介夜奶事

男爵府

JulieLai 發表於 19-7-5 12:55
我阿B宜家兩個月都係咁,飲到一半度就唔肯飲奶,一餵佢就係咁喊,喊喊下我轉比個奶咀佢佢就唔喊,啜啜下好 ...

我仔好醒,食下半段佢係到玩奶嘴,用條舌頂住個奶嘴,當我放返岩個嘴型佢知道食緊奶就唔啜架啦!

男爵府

Tinmeow 發表於 19-7-5 12:59
同路人,明呀,我b 2 個幾月開始係咁,到依家3個月多d 都冇改善,仲差左,有時死都唔肯食,都係少食多餐咋 ...

咁你bb之前食几多,依家食到几多?我冇少食多餐呀!最慘係佢真係肚餓都唔識喊咁

大宅

回覆樓主:

好明,餵到灰,狂扭唔知扭咩

男爵府

Daisywong313 發表於 19-7-5 13:20
好明白你,我bb果時一樣,由食好多變到食好少,試過全日先10幾安,成晚冇尿。但佢又冇咩唔舒服,過一排佢就 ...

咁你果時由佢唔食呀?有冇睇過醫生?咁你果時咪超擔心?我真係勁唔開心,覺得自己唔識湊佢

大宅

回覆樓主:

會唔會係奶嘴唔啱佢?
即係佢可能嫌奶嘴啜得慢
我初初都以為要跟番2號就要3個月先轉
我媽就話唔係 試下轉左2號佢就食得快左

同埋我都試過分兩轉掃風 bb飲第二次已經想訓唔想再食 所以我而家一次過等佢飲哂先掃風

大宅

我bb由2個月開始厭奶,3個月正常番戒左夜奶,日頭食奶時間好正常飲170ml,但4個月開始又黎料,夜晚都食番夜奶,日頭成日唔飲奶,點迫佢都唔飲,最勁同上一餐相隔9個鐘,但上一餐重飲得個40ml,其間係有嘗試餵佢飲都唔很飲,重見佢呆呆地暈暈地咁,我唯有氹佢訓左教餵佢飲奶,訓著左可以飲晒成支,不過有時要氹好耐先訓,生理時鐘係亂晒,眼見同齡既bb又戒晒夜奶又飲得多奶,唔多唔少自己都會唔開心,但冇辦法,唯有自己辛苦少少,重好過bb飲得唔夠奶

子爵府

bamamaba 發表於 19-7-5 15:32
咁你果時由佢唔食呀?有冇睇過醫生?咁你果時咪超擔心?我真係勁唔開心,覺得自己唔識湊佢

我果時係好擔心呀,次次諗起喂奶就好大壓力,喂完今次就諗就快喂下餐,又煩過岩岩諗起佢有食過肚風水,係去診所打針同醫生講下,醫生開的,屈臣氏有,係好左d,你可以試下

大宅

我想分享下。大囡出世飲奶好慢厭奶期仲慢。餵成個鐘。坐到我同奶奶腰痛。醒左就唔飲。一定要訓先肯飲。當然唔係次次都好順利餵到。一餵唔到我心情好緊張又易發脾氣。生長線長期係最低條線。我又好唔開心。但越大食野就會越叻。細佬依家三個幾月。呢排有d厭奶。以平常心對待。過分緊張自已又辛苦BB又辛苦。每個階段都唔同。好快就會捱過呢d,日子。加油樓主

複式洋房

bamamaba 發表於 19-7-5 15:16
咁你bb之前食几多,依家食到几多?我冇少食多餐呀!最慘係佢真係肚餓都唔識喊咁
正常700 幾ml,依家死迫爛迫先餵到500 至600 ml, 真係好辛苦,分好多次餵,好累,但開始慣了,做媽媽要內心強大。見佢精神玩得的,只係一食奶就爆喊。唉。。。佢依家喊係因為唔想食奶,唔係肚餓囉。

別墅

BB係咁,有啲時間係會飲少返,同埋佢哋開始想玩,又會掛住玩,飲少啲......唔使擔心!

複式洋房

我仔由2個幾月厭奶到而家七個月~
佢有時飲到6安~但有時飲3安~無佢辦法
有時等到佢瞓著先餵佢~佢先肯飲~
加油啊樓主

男爵府

估唔到有咁多同路人,講得岩,做媽媽真係要內心強大,唔可以玻璃心,仲有唔好同人比較,唔係真係逼死自己,不過有時睇住bb喊,明知佢應該係肚餓,但又唔肯食,果下真係抱著佢一齊喊,佢有時會唔喊望住我,果刻真係覺得自己好冇用,上黎講完舒服啲,各位媽媽一齊加油

大宅

bamamaba 發表於 19-7-6 12:42
估唔到有咁多同路人,講得岩,做媽媽真係要內心強大,唔可以玻璃心,仲有唔好同人比較,唔係真係逼死自己, ...

放心啦,好快正常番(emoji)(emoji)
真係唔好同人bb比較,我盡量都唔諗依啲野,
不過奈何總有人會主動問你bb點點點
然後話自己bb點點點,
我發覺佢地係鍾意係你身上攞滿足感

明知佢肚餓但飲唔到我都試過
會飲唔到發脾氣,但又喊
後來換左奶樽飲得好左好多
發現原來佢唔鍾意用原本個奶樽

大宅

回覆 bamamaba 的帖子

好多同路人我呀b聽日剛剛好2個月
呢排玩性格,一樣都係頭2安食得好地地 之後呢就喊到拆天 平時食開都4,5安 宜家食3安都要還神 夜晚10點幾食完最後餐奶(4-5安左右),就到朝早6點先食 明明隔左7,8個鐘 應該好肚餓 佢係會餓醒 但飲唔到3安就同我扭計要再訓 我地餐餐餵奶真係咩法寶都出齊
唱歌 傾計 抱住企喺度餵 都搞5掂 係好灰

首頁

尾頁

跳至