母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

新手媽媽一個,想嘗試母乳,但自己對自己冇信心,因為乳房細,乳頭細,懷孕期間都唔見乳房脹大,呢種情況的媽媽是不是會冇奶的?我剛生完2日,冇刺激到奶出來。

複式洋房

回覆 ryanychu 的帖子

母乳多少和乳房乳頭大小沒有關係,飲多d湯水(梭羅魚煲木瓜/蕃茄是不錯的選擇),就算沒奶也讓BB吸啜,不要太大壓力,餵食前用些熱毛巾暖敷一下,有幫助的,我弟婦她也是奶水不足,但紮肚師教她以上,還為她做可以催乳按摩,情況好多了

別墅

zoejoe 發表於 19-7-5 10:16

母乳多少和乳房乳頭大小沒有關係,飲多d湯水(梭羅魚煲木瓜/蕃茄是不錯的選擇),就 ...

感謝你的資訊,太好了,謝謝!

複式洋房

不用客氣,希望幫到你

大宅

2019勳章

ryanychu 發表於 19-7-5 09:54
新手媽媽一個,想嘗試母乳,但自己對自己冇信心,因為乳房細,乳頭細,懷孕期間都唔見乳房脹大,呢種情況的 ...

等多一兩日就會上奶。可以試下石頭胸嘅感覺

別墅

dreamboy_man 發表於 19-7-5 13:44

哈哈哈哈哈(emoji)我已經係度想像了

珍珠宮

2019新春慶豚圓

ryanychu 發表於 19-7-5 17:23
哈哈哈哈哈(emoji)我已經係度想像了

你有冇埋身餵BB?要上奶唔可以只「等」但咩都唔做的。最有效係直接餵BB。

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-7-7 17:36
你有冇埋身餵BB?要上奶唔可以只「等」但咩都唔做的。最有效係直接餵BB。
...

但bb 唔鍾意吸,好細力,次次2分鐘唔夠就放棄,寧願哭,我依家用奶泵刺激

大宅

ryanychu 發表於 19-7-8 00:05

但bb 唔鍾意吸,好細力,次次2分鐘唔夠就放棄,寧願哭,我 ...

試多幾次,不要太餓先餵!

別墅

新手媽媽一個,想嘗試母乳,但自己對自己冇信心,因為乳房細,乳頭細,懷孕期間都唔見乳房脹大,呢種情況的 ...

我乳房都細,大肚,產後都完全無升過級,連大少少都無。我女就快21個月,我餵足21個月,全埋身,一次奶粉都無補過。
所以根本唔關乳房大細事。
乳頭太大,BB反而含唔到。
餵人奶係要勁有耐性,恆心
你要不停嘗試比佢啜。
初生最耐兩個鐘就要啜

大宅

幾時先唔有石頭胸?我已經生左22日但成日都有石頭胸,係咪d奶路未完全暢通?

大宅

2019勳章

tcms16 發表於 19-7-21 21:23
幾時先唔有石頭胸?我已經生左22日但成日都有石頭胸,係咪d奶路未完全暢通?
...

Bb個零月大。產奶供求平衡就唔太會有石頭胸

子爵府

2019新春慶豚圓

呢個觀念係錯誤。懷孕後期乳房已經有少量乳汁,bb一出世已經可以埋身。透過埋身,媽媽大腦先收到訊息,分泌出泌乳素令乳房造奶。因此醫護人員都鼓勵媽媽埋身刺激造奶,而且埋身對bb同媽媽都有莫大好處。
等到谷奶變石頭胸,代表乳房已積聚過多乳汁,如處理不當惡化會引致乳腺炎。

子爵府

2019新春慶豚圓

tcms16 發表於 19-7-21 21:23
...

有石頭胸代表乳房奶量多於bb需要,乳房已積聚過多乳汁,媽媽要停食增奶食品或湯水。緊記定時埋身,可以食卵磷脂幫助疏通乳腺。如果未夠鐘埋身,谷奶痛時可以用手擠出乳汁,直至感到乳房痛楚已舒緩。身體會知道bb所需奶量,奶量慢慢會達致供求平衡,乳房唔會變石頭胸。

大宅

2019勳章

艾森 發表於 19-7-23 13:55

呢個觀念係錯誤。懷孕後期乳房已經有少量乳汁,bb一出世已經可 ...

我或者觀念唔啱啦。不過我2個仔都係全人奶。大個個食到2歲俾我夾硬離乳。細仔仲食緊。
都會有一段短時間調節期係石頭胸。

別墅

回覆樓主:

我調返轉
生左差不多兩個星期,都唔夠奶
有飲通草,魚湯,作用不大
日日有試埋身,每次每邊十分鐘左右

複式洋房

多d埋身餵,俾bb吸啜,我都係餵人奶,有飲白蘭氏雞精,奶水有多到,同埋放鬆心情ar

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊