親子旅遊

跳至

首頁
45678...18

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yuensiu 發表於 19-7-6 16:08
gogogo我買過1次,佢今次咁樣,我都要記住,下次佢有平都唔買佢

經過今次,我都睇到好多收手續費既agent,下次盡量都係官網或永安,trip.com買。

男爵府

yuyu.c 發表於 19-7-6 21:47
經過今次,我都睇到好多收手續費既agent,下次盡量都係官網或永安,trip.com買。
...

請問trip.com係唔收手續費嗎?因為我睇經佢app退錢,佢話每張收$430續費

水晶宮

天悅 發表於 19-7-6 23:02
請問trip.com係唔收手續費嗎?因為我睇經佢app退錢,佢話每張收$430續費

普通退錢當然間間要手續費,但今次印航事件,有jm係trip.com都唔洗手續費,同埋10日退款。

珍珠宮

yuyu.c 發表於 19-7-6 23:04
普通退錢當然間間要手續費,但今次印航事件,有jm係trip.com都唔洗手續費,同埋10日退款。
...

唔明點解trip同永安係同一間公司,退錢時間會差咁遠

大宅

yuensiu 發表於 19-7-6 16:08
gogogo我買過1次,佢今次咁樣,我都要記住,下次佢有平都唔買佢

簡直要black list

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-7-6 16:01
而家係航空公司決定,唔關agent事,agent waive係人情,唔waive係道理,佢無義務白做架
...

而家我企係道中槍,仲要俾埋子彈費?

乜道理?

水晶宮

whyyou 發表於 19-7-7 00:20

雖然同公司,原來實際真係有差別的。

瑪瑙宮

大廚勳章

claudialuk2011 發表於 19-7-6 10:06
Easter 北海道係平D!

係架復活節上北海道無花無雪又無葉。。我朋友今年復活節四月大概近18號都兌換到亞洲萬里通直航嘅來回北海道機票仲要係一行六人。。

所以復活節買到平嘅北海道飛票係正常。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

youhello507 發表於 19-7-7 01:21

乜道理?

乜道理?道理永遠喺agent 度。
我屋企人早幾年參加身心康泰的旅行團,去到機場等左幾個鐘,話航班因為天氣問題取消,旅行團亦取消。之後去旅行社做手續拎返團費,每位要收$150行政費!

有事出現,就睇到邊間agent 好,邊間衰。

珍珠宮

yuyu.c 發表於 19-7-6 21:47
...

永安&trip. com,我一直用開,都覺得好

瑪瑙宮

大廚勳章

chankki127 發表於 19-7-5 18:40
我gogogo travel 訂,佢岩岩答我,全數退,要4-6個月,但每張要收$450服務費,仲問我你買的時候,冇睇條款 ...

所以如果遠期出發嘅機票我一定寧願貴啲都同航空公司買。。雖然話執起上嚟都係死。。。但係經歷睇到人哋幾次韓國有問題泰國黑色定唔知咩有問題都係啲Agent要收手續費。。又或者有時航空公司出道聲話可以改但係啲Agent就話改就要收手續費。。所以我都唔再同agent買機票。。除非已經差唔多出發就冇所謂因為改變嘅機會少。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

唔算係同一間公司,trip是攜程,大陸公司,所以退錢可以退得快

珍珠宮

lokjoan 發表於 19-7-7 08:10
唔算係同一間公司,trip是攜程,大陸公司,所以退錢可以退得快

大陸公司所以退錢快?btw,永安已比 ctrip收購左。

珍珠宮

我4月尾經永安退機票,4星期已經收到錢,但而家佢地要4個月。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

seaheart88 發表於 19-7-7 07:49
所以如果遠期出發嘅機票我一定寧願貴啲都同航空公司買。。雖然話執起上嚟都係死。。。但係經歷睇到人哋幾 ...

我都是,我試過一次甘大把幫agent 買,就甘岩果次要退票,手續費加罰款=機票價,好重皮,以後都是在官網買算

珍珠宮

ctrip, trip. com同永安都係屬於携程的

珍珠宮

乜道理?

因為agent已經提供咗服務俾你,燈油火蠟、人工都係成本,唔想俾人賺呢啲錢唔經agent就是了

伯爵府

seaheart88 發表於 19-7-7 07:43
係架復活節上北海道無花無雪又無葉。。我朋友今年復活節四月大概近18號都兌換到亞洲萬里通直航嘅來回北海 ...

正解

伯爵府

乜道理?

合約精神!唔收係人情,收係理行合約!
Email mytrip.com 叫佢waive

伯爵府

唔同人管理的

首頁
45678...18

尾頁

跳至