跳至

首頁

尾頁

大宅

I have to select between Think @ Mei Foo (N1, pm class) and Yew Chung (N1, am class) .
My husband like YC. But my concern is YC is a bit far away from home as I live in Mei Foo.

I am in a dilemma now.

Any old boys/girls can share their experience about "Think"! Thanks a lot!

男爵府

我個大仔九個月開始讀YC, 到nursery係因為近, 所以轉左美孚TIS...um...比我再揀, 我會留番係YC...唔關學術既問題, 只係大家做separation既方法好唔同, 我prefer YC, 兩間學校比我既感覺都好有heart, 對小朋友好細心...仲有就係AM同PM既問題, 我一定揀AM...
原帖由 adrian_mama 於 09-5-6 15:08 發表
I have to select between Think @ Mei Foo (N1, pm class) and Yew Chung (N1, am class) .
My husband like YC. But my concern is YC is a bit far away from home as I live in Mei Foo.

I am in a dilemma no ...

大宅

Dear Chappman mama,

Thanks for your sharing, what's the separation?
separation既方法好唔同?

How old is your son? he is studying K1 in Think Mei Foo now? sorry that i have many question, could you please kindly tell me more or PM me?

Thanks a lot!

原帖由 chapman媽 於 09-5-7 08:53 發表
我個大仔九個月開始讀YC, 到nursery係因為近, 所以轉左美孚TIS...um...比我再揀, 我會留番係YC...唔關學術既問題, 只係大家做separation既方法好唔同, 我prefer YC, 兩間學校比我既感覺都好有heart, 對小朋友好細心. ...

男爵府

adrian媽咪,

我PM左比你啦
原帖由 adrian_mama 於 09-5-7 12:34 發表
Dear Chappman mama,

Thanks for your sharing, what's the separation?
separation既方法好唔同?

How old is your son? he is studying K1 in Think Mei Foo now? sorry that i have many question, could you p ...

大宅

Dear Chapman mama,

Thanks for your advise. It is nice to talk to you.
I will check the rountine and school bus fee.

Adrian_mama

原帖由 chapman媽 於 09-5-7 12:45 發表
adrian媽咪,

我PM左比你啦

男爵府

我大仔而家係YC讀N1, 阿女就而家係YC讀ITLP. 我好agree Chapman ma 講YC separation process 真係唔錯. 我大仔用左6wks 做separation. 之後就自己坐校車返學, so far 都無喊過. 所以我完全唔唸就比埋阿女9月係佢度讀N1. 如果你決定讀YC, 或者有機會同我女做同學.

別墅

請問大家YC既separation process係点樣? 亞仔8月中会返學. 只有1歲9個半月. 8月學校不設校車. 9月開始有. 因學校吊腳,我想選校車. 老公不同意搭校車驚危險. 我覺得姐姐送重危險. 因只能靠巴士(過海隻)到何文田. 我諗早上会full返工人. 落車后要行一段路. 如果落雨,我唔敢諗会係点. 其實禁細搭校車係危險嗎? 俾d意見, thanks.

男爵府

想請問一下, 你仔仔8月中係返n班嗎?
我個仔要等夠咗2歲先可以返, 要等11月呀

原帖由 elaineson 於 09-5-7 17:14 發表
請問大家YC既separation process係点樣? 亞仔8月中会返學. 只有1歲9個半月. 8月學校不設校車. 9月開始有. 因學校吊腳,我想選校車. 老公不同意搭校車驚危險. 我覺得姐姐送重危險. 因只能靠巴士(過海隻)到何文田. ...

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

男爵府

我2個小朋友,阿仔有得坐校車,阿女ITLP就無得坐。如果你問我,就一定係坐校車好。YC 校車有5 point harness, 好安全。我可以好peace of mind唔使擔心落雨晒親。我阿女而家就日日要工人姐姐湊坐的士好煩,好似呢排swine flu, 我就好擔心。同埋你知YC果度成條街都無「姐」陰,落雨就好煩。有時好難叫到的士tim。

Separation process 係等小朋友 develop 左trust d老师先慢慢做separate. Start with 15mins, 30mins, 1hr....3hrs...etc. 小朋友trust 左d老师 and get familiar with the environement, 完全唔會force d 小朋友。

原帖由 elaineson 於 09-5-7 17:14 發表
請問大家YC既separation process係点樣? 亞仔8月中会返學. 只有1歲9個半月. 8月學校不設校車. 9月開始有. 因學校吊腳,我想選校車. 老公不同意搭校車驚危險. 我覺得姐姐送重危險. 因只能靠巴士(過海隻)到何文田. ...

男爵府

KarieWu, 我地呢度D 10月bb 應該都係11月先可返N班。8月返ITLP 先。

仲有呀,ITLP 好似规定要大人陪架,所以如果坐校車就要比2個人$$

原帖由 KarieWu 於 09-5-7 17:51 發表 [

男爵府

原來係咁...Thanks w2b.
校長淨係同我講11月返學, 冇話8月返ITLP, 咁係咪即係冇得返住呢??

原帖由 w2b 於 09-5-7 18:44 發表
KarieWu, 我地呢度D 10月bb 應該都係11月先可返N班。8月返ITLP 先。

仲有呀,ITLP 好似规定要大人陪架,所以如果坐校車就要比2個人$$

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

別墅

原帖由 KarieWu 於 09-5-7 17:51 發表

亞仔唔係返YC而係维記. 佢地1歲8月就開始返得. 佢地分2,3 or5日/week. 未足歲相信唔俾返5日. 不過唔話俾你知. 校車lee個issue. 同老公講襯都argue. 車費都幾貴. $750 per month (2日/week 班)
我始终覺得姐姐帶唔放心.

大宅

Hi w 2b

昨天同老公商量後, 已決定讀YC, 很高興能與您個女做同學仔! Thank you for your advise.

Chapman mama,多謝您!

原帖由 w2b 於 09-5-7 16:10 發表
我大仔而家係YC讀N1, 阿女就而家係YC讀ITLP. 我好agree Chapman ma 講YC separation process 真係唔錯. 我大仔用左6wks 做separation. 之後就自己坐校車返學, so far 都無喊過. 所以我完全唔唸就比埋阿女9月係佢度 ...

首頁

尾頁

跳至