0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囝囝3個月大重7.4kg左右,而家佢一日食4餐每餐5安人奶,隔4.5 - 5個鐘一餐。我泵出黎既奶奶會即刻冰起,而佢一直都係食緊我first in first out儲存起既奶奶(大約係7日前既人奶)。

問題黎啦⋯⋯

1. 婆婆問我點解唔俾新鮮奶奶佢食?你日日食隔夜菜都唔好啦⋯⋯但我就擔心一直咁食新鮮奶奶,啲冰奶會愈儲愈耐。

2. 婆婆擔心孫孫隔咁耐先食一餐,而且一日又食4餐咁少,怕佢唔夠飽。但係我囝又好瞓得,片片又夠重。之前有試過加多一餐俾佢(一日5餐每餐5安)佢就俾我覺得佢:未肚餓你做咩俾奶我食既感覺。

想請教一下各位既意見。唔該晒各位

伯爵府

我湊就會俾冰奶,返工就會泵完放雪櫃普通格俾99 餵

冰奶越雪越腥,就算係冰奶,營養都多過奶粉,冇野好擔心

我女都係3個月,120ml 都唔係餐餐食哂,仲要食7餐,夜奶又未介
你4餐,得閒好多,又冇咁辛苦,我都好想呀

大宅

Sissy_duck87 發表於 19-7-5 22:04
囝囝3個月大重7.4kg左右,而家佢一日食4餐每餐5安人奶,隔4.5 - 5個鐘一餐。我泵出黎既奶奶會即刻冰起,而 ...

我都係first in first out, 但唔會即刻冰奶。我個b 2.5個月每日5-6餐,每餐120-180左右,我會儲7包150ml係雪櫃,而家都有大概6-7日份量係雪櫃,如果有多就會冰。

複式洋房

如果佢天天都食, 可以考慮轉雪奶.
冰奶改為庫存以備有時奶量不足時頂上.
我自己都係1st in 1st out, 認同咁樣比較好.
不怕食不夠, 如果真係唔夠bb 會喊啦, 要相信bb 反應. 再加上重量跟住自己條生長線就更不用怕

複式洋房

kakakwok716 發表於 19-7-5 22:13
我湊就會俾冰奶,返工就會泵完放雪櫃普通格俾99 餵

冰奶越雪越腥,就算係冰奶,營養都多過奶粉,冇野好擔 ...

我就係怕如果我一路俾雪奶佢飲,跟住啲冰奶就一路儲存的話會變到勁腥佢唔食咁就浪費咗⋯⋯
你小朋友同我小朋友都只係3個月人仔,好快就會戒到夜奶你會舒服啲架!加油呀!

複式洋房

siunamyi 發表於 19-7-5 23:39
如果佢天天都食, 可以考慮轉雪奶.
冰奶改為庫存以備有時奶量不足時頂上.
我自己都係1st in 1st out, 認同咁 ...

佢日日都食架!我起初都係只做雪奶,去到發現有成十幾餐就決定做冰奶⋯⋯
因為我每日平均都有5餐奶出到黎⋯⋯咁啲雪奶唔食的話真係可以雪到好耐⋯⋯咁點做好?

大宅

回覆樓主:

我記得母乳講座都係話最新鮮嘅比bb食,其他個d先儲起佢,我會泵完下餐比佢食,因為母乳會製造當下bb需要嘅野 ,雪櫃會放住5日既雪奶做後備,不過通常用唔著,有d就會換上去做冰奶,將舊個d冰奶比佢沖涼

複式洋房

dolldollk 發表於 19-7-6 11:21
我記得母乳講座都係話最新鮮嘅比bb食,其他個d先儲起佢,我會泵完下餐比佢食,因為母乳會製造當下bb需要嘅 ...

明白晒!多謝你既意見呀!等我好好安排一下佢啲奶奶先

大宅

dolldollk 發表於 19-7-6 11:21
我記得母乳講座都係話最新鮮嘅比bb食,其他個d先儲起佢,我會泵完下餐比佢食,因為母乳會製造當下bb需要嘅 ...

我都係多既會冰然後比新鮮佢食,冰只係後備,食到就食,食唔到就比狗飲

洋房

囝囝3個月大重7.4kg左右,而家佢一日食4餐每餐5安人奶,隔4.5 - 5個鐘一餐。我泵出黎既奶奶會即刻冰起,而 ...

我會盡量俾新鮮奶 始終新鮮奶最多抗體。番工嗰陣就飲番前一日在office泵嘅雪奶 我在家就飲即泵奶 如果你夠奶 其實可以將一日內某啲時段嘅奶直接冰左佢 其他奶就即日/第2日清 咁就又可以儲到奶 b 又一直食新鮮奶

我今胎都仲夠奶 所以就直情冰奶都無儲。。。冰奶實在太臭 用來沖涼我自己都好嫌棄 (emoji)

複式洋房

我仔四個月,一日五餐。雪櫃下格儲約七至八餐份量,即係佢每次都係飲一兩日前泵嘅新鮮奶。冰箱另有十幾廿餐後備存貨,間中解凍一餐(約一個月前嘅泵奶),同時將一餐新鮮泵奶轉成冰奶。咁BB就每日都有新鮮奶飲,但冰箱存貨都keep住更新。而且雪奶入樽唔入袋,減少過樽消耗,不過就比較佔空間。

複式洋房

IPodnano 發表於 19-7-6 21:20
我都係多既會冰然後比新鮮佢食,冰只係後備,食到就食,食唔到就比狗飲
...

多謝意見提供^^

複式洋房

bulibulibuli 發表於 19-7-7 01:58
我會盡量俾新鮮奶 始終新鮮奶最多抗體。番工嗰陣就飲番前一日在office泵嘅雪奶 我在家就飲即泵奶 如果你夠 ...

因為仲有兩個星期就會返工⋯⋯可以參考一下你既做法!多謝意見提供^^

大宅

比雪奶…冰奶過期就比b沖涼…

男爵府

我就比新鮮。
食完有多先雪左去。
新鮮抗體質素好d! 又方便。其實泵左就咁放係係到都可以放四小時的。我岀街都係泵完岀街,就咁拎支奶就得。

另外,難得佢不用食咁多餐,大家舒服d! 這不用加餐。只係每餐加多d份量這就得。

別墅

你奶奶講得岩㗎,新鮮的奶當然盡快比BB飲啦,營養最好。大人都係啦,你媽唔會專登唔煮新鮮送菜比你,明明買左新鮮魚雞,但夾硬要你食曬雪櫃的雪藏魚雞先㗎麻。
阿B食完仲有剩汞出來先放雪櫃。

複式洋房

fish30011988 發表於 19-7-9 15:06
比雪奶…冰奶過期就比b沖涼…

明白晒!多謝提供意見。

複式洋房

kitkitboo 發表於 19-7-14 09:21
我就比新鮮。
食完有多先雪左去。
新鮮抗體質素好d! 又方便。其實泵左就咁放係係到都可以放四小時的。我岀 ...

我而家都係行呢個方法。有時泵完出黎佢未夠時間食我就放返入雪櫃先,到要食就座返暖俾佢食。

複式洋房

FlorenceCara 發表於 19-7-15 11:41
你奶奶講得岩㗎,新鮮的奶當然盡快比BB飲啦,營養最好。大人都係啦,你媽唔會專登唔煮新鮮送菜比你,明明 ...

我媽就係咁樣話我啦⋯⋯所以而家撥亂反正^^ 有多就冰起佢,真係過期就用黎沖涼。

首頁

尾頁

跳至