自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

見到有個post 有位jm鬧緊第二個jm話佢講「長知識了」就肯定佢唔係香港人,因為香港人係會講「學到嘢」⋯
但我想問呢個「長知識了」乜唔係香港近代既後生仔女講起既「潮語」來咩?死火啦,我近年都學咗佢地成日都講「長知識了」㗎喎... 咁我係咪都會俾人誤會呀?(我真心問㗎吓,唔係講政治

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hfl2000 發表於 19-7-6 01:35
見到有個post 有位jm鬧緊第二個jm話佢講「長知識了」就肯定佢唔係香港人,因為香港人係會講「學到嘢」⋯
但 ...

下! 唔講得架?
放下自在

侯爵府

cattz288 發表於 19-7-6 01:36
下! 唔講得架?

我睇到果位jm咁講... 我真係打咗個突呀突然驚覺我係咪都講咗好多令人誤會既「潮語」呀?
例如我仔啱啱今日先問我「好萌」係咩意思?(佢聽到d女同學講),我同佢解釋係香港玩嘢學日文既「潮語」意思係好得意可愛咁解...
依家諗起死火啦,其實係咪好多「潮語」都會令人誤會你唔係香港人㗎?

侯爵府

hfl2000 發表於 19-7-6 01:47
我睇到果位jm咁講... 我真係打咗個突呀突然驚覺我係咪都講咗好多令人誤會既「潮語」呀?
例如我仔 ...

對方何必上綱上線? 呢句野我成日用黎講笑,如同我講「放題」一樣普通。
我係100%土生土長香港人。

侯爵府

回覆樓主:

台灣人用多
之前玩台灣手遊啲台灣人成日用
你上網search呢四隻字都係台灣網站比較多

侯爵府

maomaofafa 發表於 19-7-6 01:53
台灣人用多
之前玩台灣手遊啲台灣人成日用
你上網search呢四隻字都係台灣網站比較多

我頭先都有google search 呀,仲見到毛記&果報都有用㗎喎

禁止訪問

侯爵府

deedeeC 發表於 19-7-6 01:56
我諗到「代溝」呢兩個字.......
潮語呢家嘢唔係人人都識

果個post有jm話講呢d「潮語」既年青人應該係果150個「香港人」,不是真香港人

男爵府

回覆樓主:

下!我都有咁講,但我係百份百港產C9

侯爵府

ctsang 發表於 19-7-6 02:09

X2

侯爵府

moma1023 發表於 19-7-6 01:51
對方何必上綱上線? 呢句野我成日用黎講笑,如同我講「放題」一樣普通。
我係100%土生土長香港人。
...

我諗起D100「上綱上線」最近呢年我就成日講「佛系xx」、「係愛呀哈利」、「是咁的」、「放閃」、「課金」... 咁呢d會否俾人誤會呀?
突然覺得喺bk講嘢都真係有d壓力

禁止訪問

侯爵府

ctsang 發表於 19-7-6 02:09

me2喎我唔明點解要用呢d嘢來介定佢地仲話唔係hong kong style chinese喎⋯⋯

侯爵府

deedeeC 發表於 19-7-6 02:16
好衰㗎你俾個位人哋落台啦。

「小三」夠係中國大陸流行語啦,唔通個個講嘅都係新香港人咩?

嗱嗱嗱~我真係真心「講呢d」㗎吓唔講政治㗎

男爵府

其實真係唔洗理啲無知嘅人咁多!
無論係以前定而家, 香港都用好多其他地方嘅語言啦, 無論係日本, 台灣定大陸, 好似日本嘅"放題", 台灣嘅"呆子"(呢個而家用就超out), 大陸嘅"手機"等等.
睇人哋打幾個字就話人哋係邊度人, 又唔識人, 又唔係聽到口音, 咁都可以作準?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

算啦……佢地覺得只可講同一種語言或用同一種詞匯,唔同就係新港人!

水晶宮

畀面勳章

hfl2000 發表於 19-7-6 01:35
但 ...

咁又無為意喎!

侯爵府

(Samantha) 發表於 19-7-6 02:22
咁又無為意喎!

個post已經被版主移咗去「時政」果版喇

水晶宮

畀面勳章

hfl2000 發表於 19-7-6 02:25
個post已經被版主移咗去「時政」果版喇

個 post我知

無為意嘅係用詞問題, 我以為啲細路鍾意講咋。
咁都有分大陸唔大陸?(除咗小三)

侯爵府

超級大懶蛇 發表於 19-7-6 02:18
其實真係唔洗理啲無知嘅人咁多!
無論係以前定而家, 香港都用好多其他地方嘅語言啦, 無論係日本, 台灣定大陸 ...

我係見到果d jm咁講,先至嚇一嚇,究竟我係咪一直都講錯嘢,唔係真香港人不過好在呢d應該係「代溝」啫我諗
我有個以前喺台灣住過幾年既朋友,佢就好鍾意講「笨蛋」(唔會講「蠢」)

首頁

尾頁

跳至